FOLLOW US: facebook twitter

Απολογισμός στο λιμάνι της Κυλλήνης: Φινάλε για τη σεζόν της μηχανότρατας

Ημερομηνία: 25-05-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”61262″ img_size=”full”][vc_column_text]Ολοκληρώθηκε η σεζόν για τις μηχανότρατες την περασμένη Τετάρτη και πλέον επέστρεψαν στο λιμάνι τους στην Κυλλήνη, περιμένοντας πάλι να βγουν για ψάρεμα την 1η Οκτωβρίου. Το μακρύ ταξίδι στο Ιόνιο, αποδίδει καθημερινά από 500 κιλά έως ένα τόνο ψαριών, αναλόγως την ημέρα, ενώ σπάνια θα επιστρέψουν στη βάση τους με μικρότερη ποσότητα ψαριών.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μέσης Αλιείας Πατρών και Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Γιαβάσης, μιλώντας για την αλιευτική δραστηριότητα των μηχανότρατων, σημείωσε πως «… στην Ηλεία υπάρχου έξι μηχανότρατες και όλες φεύγουν από το λιμάνι της Κυλλήνης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ψαριών που τρώμε στην Ηλεία, ψαρεύεται από αυτές τις μηχανότρατες. Η Ηλεία και η Πάτρα τρώνε φρέσκο ψάρι» σχολίασε.

Ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν στην επαγγελματική δραστηριότητα, όπως αναφέρει. « Το Λιμεναρχείο κάνει τους απαραίτητους ελέγχους, κάνουν σωστά τη δουλειά τους κι εμείς είμαστε σωστοί απέναντί τους. Μικροπροβλήματα υπάρχουν στο λιμάνι, αλλά υπάρχει υποστήριξη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης» είπε και ανέφερε μερικά από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τα πληρώματα των αλιευτικών σκαφών, όπως η αναγκαιότητα για επαρκή ηλεκτροδότηση στο αλιευτικό καταφύγιο και η οριοθέτηση των τουριστικών σκαφών στο χώρο του λιμένα.

Οι εποχές που τα ψυγεία των μηχανότρατων ήταν γεμάτα στην επιστροφή, έχουν περάσει. Η χωρητικότητα των δύο τόνων δεν καλύπτεται σήμερα. Σε μια πολύ καλή ημέρα η ψαριά μπορεί να φτάσει τον ένα τόνο, ενώ μια συνηθισμένη ημέρα αποδίδει περίπου 500 κιλά αλιευμάτων. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει πανελλαδικά όμως, καθώς πριν τριάντα χρόνια στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν 1200 μηχανότρατες, όμως ο αριθμός αυτός μειώθηκε δραματικά στις 250, λόγω της απόσυρσης που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και της υπεραλίευσης.

Οι μηχανότρατες σχεδόν καθημερινά ξεκινούν στις πέντε το πρωί το ταξίδι τους από την Κυλλήνη, έως τη Λευκάδα, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό και επιστρέφουν μόλις νυχτώσει. Οι μηχανότρατες σχεδόν καθημερινά ξεκινούν στις πέντε το πρωί το ταξίδι τους από την Κυλλήνη, έως τη Λευκάδα, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό και επιστρέφουν μόλις νυχτώσει. Κάθε μηχανότρατα έχει μήκος τριάντα μέτρων και η ιπποδύναμη των μηχανών τους είναι από 700 έως 1000 ίππους, ενώ επανδρώνεται με έξι άτομα πλήρωμα. Το 80% των ψαριών της τοπικής αγοράς προέρχεται από την αλιεία με μηχανότρατες και αφορά σε ψάρια όπως το μπαρμπούνι, ο βακαλάος, το λυθρίνι, οι γόπες και οι κουτσομούρες.  Η αλιευτική σεζόν λήγει στις 23 Μαΐου κάθε έτους, και ξεκινά πάλι την 1η Οκτωβρίου. Η περίοδος που μεσολαβεί έχει προβλεφθεί για να προστατευτεί η αναπαραγωγική διαδικασία των ψαριών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot