Αναμένοντας τη «Νέα» Μανωλάδα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”62939″ img_size=”full”][vc_column_text]Δυστυχώς στην Ελλάδα η πολιτική της «πυρόσβεσης» ήταν ανέκαθεν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Πρώτα ξεσπούσε το πρόβλημα και καιγόταν το σύμπαν, και ύστερα άρχιζε να ενεργοποιείται το διαχρονικά οκνηρό πολιτικο-διοικητικό σύστημα της χώρας. Κι αυτό δηλαδή με το ζόρι, μπροστά στο φόβο του πολιτικού κόστους, το οποίο κατά περιπτώσεις ήταν αρκετό για να ασχοληθεί επιτέλους η εκάστοτε κυβέρνηση και εν γένει ο κρατικός μηχανισμός με το πρόβλημα.
Κι όμως αυτό δεν ήταν πάντα το χειρότερο. Το χειρότερο ήταν ότι πολλές φορές μία φωτιά δεν ήταν αρκετή ούτως ώστε να υποχρεώσει κάποιους να κάνουν την δουλειά τους. Πόνταραν μάλλον στην απιθανότητα της επανάληψης του δυσάρεστου συμβάντος. Κατά βάση εδώ εντοπίζεται και ο λόγος που ο τόπος έχει υποφέρει τόσο πολύ εξαιτίας της προκλητικής αδιαφορίας τους και άλλοτε της μνημειώδους ανικανότητας τους να λύσουν οριστικά κάποιο πρόβλημα.
Τώρα, στην περίπτωση της Νέας Μανωλάδας οι ενδείξεις είναι μάλλον ενθαρρυντικές. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, όχι ένας αλλά δύο υπουργοί, η κα Αχτσιόγλου και ο κ. Βίτσας, έσπευσαν να επισκεφθούν την περιοχή προκειμένου να έχουν ιδίαν άποψη για την φωτιά που κατέστρεψε τις παράγκες και την περιουσία των εργατών γης, αλλά φαντάζομαι και για να δώσουν ένα μήνυμα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.
Τουλάχιστον αυτό φάνηκε και αυτή είναι επίσης η επιθυμία και η ελπίδα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ηλείων, οι οποίοι δεν ανέχονται και σε τελική ανάλυση έχουν υποχρέωση να μην ανέχονται αυτή τη ντροπιαστική κατάσταση, που δυσφημεί ολόκληρο το νομό. Θα έπρεπε να το έχουν κατανοήσει τούτο όσοι κατά καιρούς μιλούν με παχύτατα λόγια για τον πολιτισμό μας, για την Ήλιδα και φυσικά για την Ολυμπία.
Πολιτισμός κύριοι και κυρίες, χωρίς σεβασμό στα ανθρώπινα αλλά και εργασιακά δικαιώματα δεν υφίσταται. Τα υπόλοιπα είναι, ας μου επιτραπεί η έκφραση, τρίχες. Ωστόσο, είναι αλήθεια πως όταν το απόστημα είναι τόσο εκτεταμένο, την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει η κεντρική εξουσία. Ας κάνουν λοιπόν αυτό που χρειάζεται και να είναι βέβαιοι ότι η τοπική κοινωνία θα συνεπικουρήσει στην επανίδρυση της Νέας Μανωλάδας, επιδιώκοντας πράγματι αυτή να μην έχει καμία σχέση με την παλιά.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]