Ανάκληση και της «θεματικής εβδομάδας» ζητά η ΕΛΜΕ Ηλείας
Την ανάκληση της εγκυκλίου για τη θεματική εβδομάδα, ζητά από το Υπουργείο Παιδείας η ΕΛΜΕ Ηλείας καλώντας ταυτόχρονα την ΟΛΜΕ να καλύψει τους εκπαιδευτικούς που διαφωνούν στην υλοποίηση της. Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της, το Υπουργείο με εξαιρετικά επείγον έγγραφο του μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, ζήτησε από τους συλλόγους διδασκόντων και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, να καταθέσουν μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου σχέδιο εκπόνησης για την υλοποίηση θεματικής εβδομάδας στα Γυμνάσια πάνω σε τρεις ενότητες: διατροφή και ποιότητα ζωής, πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων, έμφυλες ταυτότητες.
«Βρισκόμαστε στη σχολική χρονιά, όπου το υπουργείο εξαφάνισε τις βιωματικές δράσεις, μείωσε ώρες μαθημάτων που διδάσκονται στο σχολείο (οικιακή οικονομία, βιολογία).Οι ενότητες που καλύπτει η θεματική εβδομάδα, είναι και αντικείμενο των παραπάνω μαθημάτων.Αντικαθιστά δηλαδή ώρες διδακτικές με μια γραφειοκρατικής δομής και οργάνωσης δραστηριότητα. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας το υπουργείο ζητά να αναπροσαρμοστεί όλο το σχολικό πρόγραμμα. Το γεγονός ότι το υπουργείο απαιτεί τον προγραμματισμό αυτόν στη μέση της χρονιάς, αδιαφορώντας για τον οποιοδήποτε προγραμματισμό έχουν κάνει ήδη τα σχολεία αλλά και ο κάθε εκπαιδευτικός ξεχωριστά, αποδεικνύει το άκαιρο της πρακτικής με αμφισβητούμενα παιδαγωγικά αποτελέσματα.
Πρόκειται για υποκριτική στάση από την μεριά του υπουργείου που ενώ εντοπίζει σωστά την σημασία παρόμοιων θεμάτων για την εφηβική ηλικία τα αποκόπτει ουσιαστικά από την βασική τους διδασκαλία και τα μετατρέπει σε «πρόγραμμα».Δηλαδή οι μαθητές θα «βομβαρδίζονται»με πληροφορίες και μηνύματα μέσα σε μια εβδομάδα που δεν προλαβαίνουν να συζητήσουν-αφομοιώσουν ώστε να υπάρχει η συνεχής ανατροφοδότηση που επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την συνεχή, συστηματική, ενσωματωμένη στη σχολική ζωή διδασκαλία και δραστηριότητα.
Η σχετική εγκύκλιος απαιτεί υποχρεωτική συμμετοχή εκπαιδευτικών, ομάδα συντονισμού, φόρμα συμπλήρωσης σχεδίου υλοποίησης, φόρμα υποβολής στο ΙΕΠ για αποτίμηση υλοποίησης. Δηλαδή μετατρέπει το παιδαγωγικό έργο σε γραφειοκρατία, εντατικοποίηση της εργασίας, τυποποίηση, μετρήσιμα αποτελέσματα, δείκτες, ελεγχόμενο πλαίσιο.
Η θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αλλαγών που προωθείται στην εκπαίδευση, στα ίδια τα αναλυτικά προγράμματα, στη νέα δομή του Λυκείου αλλά και όλης της εκπαίδευσης, έτσι όπως έχει περιγραφεί από τα πορίσματα του υποτιθέμενου κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία σε πλήρη αντιστοιχία με τις επιταγές του ΟΟΣΑ».