FOLLOW US: facebook twitter

«Ανάγκη να γίνει ξανά επισκέψιμο το Μνημείο της Αγίας Σοφίας Ανδραβίδας»

Ημερομηνία: 23-12-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

agia-sofia4

Επιστολή – παρέμβαση Νίκου Δημάκη προς το Υπουργείο Πολιτισμού

Επιστολή στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης , απέστειλε ως ενεργός πολίτης του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και ως λάτρης του τόπου του  ο κ. Νίκος Δημάκης στην οποία αναφέρει με λεπτομέρειες την προσπάθεια που έκανε τόσο για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου της Αγίας Σοφίας που παραμένει κλειστός προκαλώντας την δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας, όσο και για την δυνατότητα να ξαναγίνει άμεσα ο χώρος επισκέψιμος. Παράλληλα απέστειλε αίτημα προς την πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ζητώντας στα πλαίσια των προγραμματισμένων εκπαιδευτικών εκδρομών εντός νομού, να συμπεριλάβουν και την επίσκεψη τους, στον σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο της “Αγίας Σοφίας” στην Ανδραβίδα Ηλείας, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης,  δίπλα ακριβώς από την κεντρική πλατεία, που φέρει άλλωστε και το όνομα της!

Στην επιστολή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού ο κ. Δημάκης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι

«Μετά την τεράστια δυσαρέσκεια, που εκφράζει εδώ και πάρα πολύ καιρό η τοπική κοινωνία της Ανδραβίδας, και την αλγεινή εικόνα, που της προκαλεί το γεγονός ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Σοφίας παραμένει κλειστός, ανέλαβα την πρωτοβουλία, ως ενεργός πολίτης, και λάτρης του τόπου μου, ώστε ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος να ξαναγίνει επισκέψιμος. Στο πρόσφατο παρελθόν, υπήρχε η δυνατότητα, και οι επισκέπτες εισέρχονταν στον χώρο, γιατί το κλειδί ήταν στην κατοχή συγκεκριμένου επιχειρηματία γείτονα του μνημείου! Αυτό, παρ’ ότι δεν ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος, σε έναν βαθμό λειτουργούσε, και βεβαίως, δεν συμβαίνει πλέον!

Έτσι, απέστειλα αίτημα στον δήμο μας, με αριθμό πρωτοκόλλου 6903/30-05-2016, διερευνώντας τον λόγο για τον οποίο, ο χώρος της Αγίας Σοφίας παραμένει κλειστός και μη επισκέψιμος!

Ο Δήμος στην συνέχεια, και αφού απευθύνθηκε στην υπηρεσία σας, μου απάντησε με επιστολή, στις 18/08/2016 και αριθμό πρωτοκόλλου 10776, ότι το μνημείο παραμένει κλειστό εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης αρχαιοφυλάκων η οποία δυσχεραίνει την λειτουργία και των υπόλοιπων, μεγάλων αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητας της ΕΦΑ Ηλείας!

Συνεχίζει λέγοντας ότι, θα εξαντλήσει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, κάθε δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, με σκοπό η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης επισκεπτών! Τελειώνει λέγοντας ότι, κινούνται και προς την κατεύθυνση κάποιου προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα ΟΑΕΔ ή κάτι ανάλογο, ώστε στο μέτρο του δυνατού να δοθεί λύση στο πρόβλημα!

Επειδή όμως ο χρόνος κυλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ή μάλλον, με αποτέλεσμα δυσμενέστερου χαρακτήρα, μιας και παγιώνεται μια εξαιρετικά δυσάρεστη εικόνα και κατάσταση του μνημείου, και επειδή ταυτόχρονα εισέπραξα την πληροφορία ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας σας που εδρεύουν στο Κάστρο Κυλλήνης, με μεγάλη τους χαρά, θα έσπευδαν να ανοίξουν τον χώρο της Αγίας Σοφίας, εάν εσείς τους δίνατε την εντολή, κάθε φορά που θα υπάρχει ενδιαφέρον επίσκεψης, και μάλιστα εγγράφως εκφρασμένο, κάποια 24ωρα πριν, σκέφθηκα, ότι θα ήταν ωφέλιμο και χρήσιμο για την προοπτική του μνημείου, να προκαλέσουμε με κάποιον τρόπο, μεγαλύτερο και αυξημένο ενδιαφέρον, στους εν δυνάμει επισκέπτες του!»

Συνεχίζοντας ο κ. Δημάκης αναφέρεται στις δικές του ενέργειες τονίζονται ότι έστειλε mail σε διάφορους φορείς αφού ήρθε πρώτα σε συνεννόηση με τους φύλακες, όπως στην πρωτοβάθμια που προαναφέραμε, στην Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, στο Επιμελητήριο, εκπρόσωπο τουριστικών γραφείων του νομού Ηλείας “ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΙΩΝΙΟΥ, στο σωματείο ξεναγών, την ΠΔΕ κ.α και όλοι απάντησαν θετικά επικροτώντας την πρωτοβουλία του. Στην συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού όπου προέκυψε και η αναγκαιότητα σύνταξης της παρούσας επιστολής, όπου θεώρησε τις επισημάνσεις που του έγιναν έως και δικαιολογημένες.

Καταλήγοντας τονίζει ‘ότι «Όμως, παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει και η υπηρεσία σας από την πλευρά της, να αντιληφθεί και να κατανοήσει, ότι ΟΥΔΕΙΣ, και για ΚΑΝΕΝΑΝ λόγο, δεν δικαιούται να αφαιρέσει το δικαίωμα, που έχει η τοπική κοινωνία της Ανδραβίδας, να θέλει και να διεκδικεί, τον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Σοφίας, επισκέψιμο όπως ήταν στο παρελθόν, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, τόσο της ιστορίας της και του συναισθήματός της, όσο και ισχυρό ιστορικό στοιχείο για το παρόν και το μέλλον της.Ελπίζω ειλικρινά και εύχομαι, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλούν τα πενιχρά δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας, να βρείτε ΑΜΕΣΑ, ως αρμόδια υπηρεσία, μία έστω και προσωρινή λύση, ώστε ο αρχαιολογικός χώρος της “Αγίας Σοφίας”, να καταστεί και πάλι επισκέψιμος! Είναι βέβαιο, ότι η τοπική κοινωνία της Ανδραβίδας, θα σας το αναγνωρίσει και θα σας ευγνωμονεί.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος