FOLLOW US: facebook twitter

Έ. Σαλτάρη: Απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης για ανάκληση της αίτησης για επανεξέταση της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας

Ημερομηνία: 13-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε χθες το άκουσμα της είδησης ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) απέστειλε αίτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να επανεξετάσει την υπόθεση που αφορούσε εμπορία και εκμετάλλευση μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΔΔΑ ύστερα από προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι είχαν εργαστεί από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Φλεβάρη του 2013,είχε καταδικάσει και υποχρεώσει σε αποζημιώσεις την Ελλάδα για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας, αναφέροντας ότι το κράτος απέτυχε τόσο να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις και να προστατεύσει τα θύματα, όσο και να πραγματοποιήσει αποτελεσματική έρευνα για τα αδικήματα που καταγγέλθηκαν και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Με το άκουσμα τη είδησης κινητοποιηθήκαμε σε συνεννόηση με όλουςτους αρμοδίους, ώστε να διαπιστωθεί με τρόπο είχε προχωρήσει το ΝΣΚστην ενέργεια αυτή. Άμεσα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής από τη Βιέννη που βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη έδωσε εντολή στο ΝΣΚ να ανακαλέσει το αίτημα, ενώ η Γενική ΓραμματέαςΑνθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μαρία Γιαννακάκη δήλωσε δημόσια ότι το ΝΣΚ δε ζήτησε οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης από την πολιτική ηγεσία, αλλά από τα δικαστήρια.

Όπως τόνισε η κ. Γιαννακάκη, τα δικαστήρια δεν είναι αρμόδια να δίνουν οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης στο ΕΔΔΑκαιαυτή η αρμοδιότητα ανήκει στην πολιτική ηγεσία. Επίσης, δήλωσε ότι προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση ο χειρισμός από τη στιγμή που ήταν εκφρασμένη η βούληση της πολιτικής ηγεσίας σε σχέση με την υπόθεση της Μανωλάδας.

Σήμερα, 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, στην οποία ζητούμε να μάθουμε με ποια διαδικασία κατατέθηκε το αίτημα επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) και αν θα υπάρξουν διοικητικοί έλεγχοι για τον καταλογισμό ευθυνών για την κατάθεση του αιτήματος, εν αγνοία του αρμόδιου Μηχανισμού Παρακολούθησης Αποφάσεων του ΕΔΑΔ και της πολιτικής ηγεσίας  των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.

Επίσης, ζητούμε να μάθουμε αν έχει αποσταλεί έγγραφο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και την Επιθεώρηση των Δικαστηρίων, προκειμένου να διερευνηθεί η αθωωτική απόφαση για την υπόθεση της Μανωλάδας η οποία οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος