FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται η κορυφαία γιορτή του κινηματογράφου στην Ηλεία!

Ημερομηνία: 14-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

olympia-fest-apollon

Συνοπτική παρουσίαση: 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

16η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio

 3-10 Δεκέμβρη το διαγωνιστικό μέρος / 2-21 Δεκέμβρη όλο το πλαίσιο των εκδηλώσεων

Προβολές σε 10 αίθουσες και 8 πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Αντίστροφα μετράει το 19ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και η 16η CAMERA ZIZANIO, καθώς από τις 2 Δεκέμβρη θα μας μεταφέρουν στο μαγικό κόσμο του κινηματογράφου και εκατοντάδες παιδιά και νέοι θα ζήσουν μοναδικές στιγμές.

Τι θα δούμε φέτος; Το 19ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας με 62 ταινίες από 34 χώρες, 4 αφιερώματα με 82 ταινίες, και η 16η Camera Zizanio με 266 οπτικοακουστικές δημιουργίες παιδιών, εφήβων από 39 χώρες, 85 εργαστήρια και σεμινάρια, προβολές σε 10 αίθουσες σε 8 πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.  To διαγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινά 3 Δεκέμβρη όπου και η τελετή έναρξής του και ολοκληρώνεται στις 10  Δεκέμβρη, ενώ όλο το πλαίσιο των εκδηλώσεων της κορυφαίας γιορτής του σινεμά, θα έχει διάρκεια από τις 2 ως τις 21 Δεκεμβρίου 2016 .

Α. Διαγωνιστικό πρόγραμμα, Πύργος-Αμαλιάδα, 3- 10 Δεκεμβρίου

Ταινίες

o Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα (τμήματα Μεγάλου Μήκους, Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους Animation και Ντοκιμαντέρ/ Kids & Docs) συμμετέχουν 62 ταινίες (19 μεγάλου μήκους και 43 μικρού και μεσαίου μήκους), προερχόμενες από 34 χώρες από όλο τον κόσμο.

Κριτικές Επιτροπές και Βραβεία

o Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή των Ταινιών Μυθοπλασίας και Animation είναι 5μελής και αποτελείται από κινηματογραφιστές, ηθοποιούς και άτομα με θεσμικό ρόλο στο διεθνή χώρο του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους.

o Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του τμήματος Kids & Docs είναι 5μελής και αποτελείται από πρόσωπα που έχουν διακριθεί στη σκηνοθεσία, την προώθηση και την παραγωγή ντοκιμαντέρ, την κριτική κινηματογράφου και την εκπαίδευση στα Media.

o Η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών είναι 28μελής και αποτελείται από μαθητές δημοτικών σχολείων, γυμνασίων, λυκείων και φοιτητές.

o Τα ειδικά βραβεία που απονέμουν άλλοι φορείς (Βουλή, ECFA, CIFEJ, UNICEF, ΟΚΛΕ κλπ.) επιλέγονται από εκπροσώπους που ορίζουν οι διοικήσεις τους.

o Το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι ένα από τα δέκα ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, όπου η ταινία που διακρίνεται με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, διεκδικεί αυτόματα το βραβείο Young Audience Award της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που απονέμεται από νέους σε ηλικία θεατές, σε ειδικές προβολές σε επιλεγμένες πόλεις της Ευρώπης.

o Το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι επίσης ένα από τα δέκα ευρωπαϊκά Φεστιβάλ όπου η ταινία που διακρίνεται με το βραβείο της ECFA, θέτει αυτόματα υποψηφιότητα για το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας που απονέμει η ECFA κάθε χρόνο στην Berlinale (Βερολίνο).

olympia-fest-nomarxia1

Εκδηλώσεις έναρξης και απονομής βραβείων

o Επίσημη έναρξη 19ου Φεστιβάλ και 16ης Camera Zizanio: Πύργος, 3/12/2015, 20:30.

o Εναρκτήρια εκδήλωση για το Kids & Docs, Αμαλιάδα, 4/12/2015, 19:30.

o Απονομή Βραβείων 19ου Φεστιβάλ και 16ης Camera Zizanio: Πύργος, 10/12/2015, 20:30.

Β. Κινηματογραφικά αφιερώματα, πόλεις Δυτικής Ελλάδας & Αθήνα, 2-21 Δεκεμβρίου

Στα μη διαγωνιστικά προγράμματα του φετινού Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν τα αφιερώματα για τα 80 χρόνια των θρυλικών Zlin Film Studios της Τσεχίας και για τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αρκετές από τις ταινίες τους σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα.

Συνολικά προβάλλονται 82 ταινίες (35 μεγάλου μήκους και 47 μικρού και μεσαίου μήκους) στα εξής αφιερώματα και ειδικές προβολές:

– Ζλιν: ο λόφος των κινηματογραφικών ονείρων

– Γκρεμίζοντας προκαταλήψεις, Μαθαίνοντας την αποδοχή

– Zoom in European Children’s Film

– Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό amimation Ένα επιλεγμένο πρόγραμμα ταινιών με ταινίες των αφιερωμάτων και του διαγωνιστικού προγράμματος θα προβληθεί και σε αίθουσες της Αθήνας.

camera-zizanio2016

16η Camera Zizanio Πύργος, 2-10 Δεκεμβρίου 2016

Ταινίες

Στα διαγωνιστικά προγράμματα της 16ης Camera Zizanio συμμετέχουν 266 οπτικοακουστικές δημιουργίες παιδιών, εφήβων και νέων μέχρι 20 ετών. Ευρωπαϊκό Τμήμα: 98 ταινίες από 27 χώρες, Ελληνικό Τμήμα: 143 ταινίες, Διεθνές Τμήμα: 25 ταινίες από 11 χώρες. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής ξεπέρασε τις 1.400!

Κριτικές Επιτροπές και Βραβεία

Οι κριτικές επιτροπές αποτελούνται από μαθητές και φοιτητές και απονέμουν τρία βραβεία ανά ηλικιακή κατηγορία α) έως 12 ετών, β) 13-16 ετών, γ) 17-20 ετών.

Στο Ελληνικό Τμήμα απονέμονται τα ειδικά βραβεία «Βραβείο Νίκος Καβουκίδης» (συνοδεύεται από την προσφορά επαγγελματικού τεχνικού εξοπλισμού για το γύρισα ταινίας), «Βραβείο Σχολής Κινηματογράφου Σταυράκου» (συνοδεύεται από μια πλήρη υποτροφία φοίτησης), «Βραβείο Συνηγόρου του Παιδιού» για ταινία που ξεχωρίζει για την κοινωνική της ευαισθησία και «Βραβείο Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης» για τη βέλτιστη πρακτική εγγραμματισμού στα Μέσα.

Η Camera Zizanio, σε απόλυτη συμφωνία με τον χαρακτηρισμό της ως «Συνάντηση της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας», υποδέχεται φέτος πάνω από 100 νέους από τις χώρες της Ευρώπης και εκατοντάδες από την Ελλάδα. Όλοι αυτοί θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς και να δημιουργήσουν νέα έργα στα πολυεθνικά εργαστήρια του Φεστιβάλ και κυρίως στα πλαίσια του μοναδικού Mythos Project, στην έκτη του διοργάνωση!

camera-zizanio2

School Cinema Πύργος-Αμαλιάδα, 2- 10 Δεκεμβρίου 2016

Εξακολουθώντας να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαιδευτική διάσταση των δραστηριοτήτων του, το Φεστιβάλ Ολυμπίας οργανώνει κινηματογραφικά εργαστήρια και σεμινάρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της εικόνας και δημιουργούν μικρές ταινίες, ενώ οι εκπαιδευτικοί εμβαθύνουν στην πολυδιάστατη ανάγνωση των κινηματογραφικών εικόνων και αξιοποιούν τη γνώση τους στο σχολικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της ενότητας School Cinema θα γίνουν συνολικά 85 εργαστήρια και σεμινάρια ως εξής: o 21 κινηματογραφικά εργαστήρια πενθήμερης διάρκειας o 40 μονοήμερα ή διήμερα κινηματογραφικά εργαστήρια o 6 εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης o 18 σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς.

Παράλληλες εκδηλώσεις Πύργος-Αμαλιάδα-άλλες πόλεις του Ν. Ηλείας, 2-13 Δεκεμβρίου 2016

Εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη λογοτεχνία, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τη διοργάνωση του 19ου Φεστιβάλ και της 16ης Camera Zizanio. Ανάμεσα στα άλλα, το Φεστιβάλ:

– Τιμά την συγγραφέα Σοφία Ζαραμπούκα o Πραγματοποιεί περισσότερες από 30 επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία

– Οργανώνει έκθεση αφίσας μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα για την ισότητα των φύλων

– Πραγματοποιεί 13 εκπαιδευτικές/καλλιτεχνικές δράσεις σε διάφορα σχολεία o Παρουσιάζει νέους μουσικούς

– Οργανώνει ξεναγήσεις των επισκεπτών του σε μνημεία της Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος