Άθληση και Φυσιοθεραπεία
Γράφει ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, Φυσικοθεραπευτής Μεικτών Ομάδων ΕΠΣ Ηλείας
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που μας επιβάλλουν οι συνθήκες της καθημερινότητας χαρακτηρίζεται από έντονο ρυθμό, στρες, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης, καθιστική ζωή και κατ’ επέκταση παραμέληση της υγείας μας. Διάφορες παθήσεις και ασθένειες όπως η παχυσαρκία, καρδιαγγειακά και νευρολογικής φύσης προβλήματα, καθώς και βαρύτερες ασθένειες είναι πλέον δυστυχώς μέρος της καθημερινότητας και χαρακτηριστικό της εποχής μας.
Η διαβίωση στα σύγχρονα αστικά κέντρα δυστυχώς δεν αφήνει περιθώρια για επαφή με τη φύση, την υγιεινή διατροφή και την ενασχόληση με δραστηριότητες ωφέλιμες για τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος πια δεν λαμβάνει ερεθίσματα προς την δραστηριότητα, την ενεργοποίηση του σώματος και τον υγιεινό τρόπο ζωής, αποστρέφεται κάθε είδους σωματικό κάματο και όταν πλέον γεράσει η άσκηση μοιάζει με ουτοπία.
Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτόν τον τρόπο ζωής και σκέψης, η οικογένεια θα πρέπει να «μυήσει» τα μέλη της στην δραστηριότητα, είτε αυτή έρχεται μέσα από το παιχνίδι είτε μέσω κάποιου αθλήματος είτε αυτό είναι ένας απλός περίπατος.
Έτσι περνάει στο υποσυνείδητο και γίνεται τρόπος ζωής για πάντα.
Ερευνητές διαπίστωσαν πως λίγα λεπτά περπάτημα την μέρα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μετά τα 60 έτη. Επίσης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων , διαβήτη καθώς και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Σημαντικά είναι και τα οφέλη σε ψυχικό επίπεδο, αφού βελτιώνει την διάθεση και οξύνει το πνεύμα.
Σαφώς όταν έχουμε ένα τακτικό πρόγραμμα άθλησης, αλλά και όταν η επαγγελματική μας ιδιότητα είναι τέτοια που καταπονεί σε μεγάλο βαθμό το σώμα, για να αποφύγουμε τραυματισμούς και κακώσεις οφείλουμε να χαλαρώνουμε το μυϊκό μας σύστημα καθώς και να φροντίζουμε την ομαλή λειτουργία των αρθρώσεών μας.
Σε αυτό συνδράμει η φυσικοθεραπεία η οποία μέσω της μάλαξης, των τεχνικών κινητοποίησης καθώς και της προσωπικής αξιολόγησης τόσο του μυϊκού συστήματος του ασθενή όσο και των δυνατοτήτων του, μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση του σωστού μυϊκού τόνου, στην ευλυγισία και στην γενικότερη ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Η φυσικοθεραπεία που κακώς στις μέρες μας θεωρείται πολυτέλεια από πολλούς, είναι απαραίτητο βοήθημα στην ευεξία, όταν νιώθουμε το σώμα μας να βαραίνει και μας κάνει να παραπονούμαστε για «ενοχλήσεις» σε αρθρώσεις όπως η μέση, ο αυχένας και τα γόνατα. Μέσω της θεραπευτικής μάλαξης που συμβάλλει στην δημιουργία υπεραιμίας οι μύες λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο και έτσι λειαίνονται και γίνονται πιο ευλύγιστοι. Οι τακτικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας βοηθούν το σώμα να διατηρεί μια ομαλή λειτουργία και να αποδίδει καλύτερα.
Τέλος σε περιπτώσεις τραυματισμού αποτελεί μονόδρομο η σωστή επούλωση και αποκατάσταση του τραυματισμένου ιστού για να αποφευχθεί η πιθανότητα υποτροπής και για να επανέλθουμε με τον καλύτερο βαθμό ετοιμότητας στις αθλητικές δραστηριότητες. Έπειτα από την αποκατάσταση ενός τραυματισμού χρήσιμο είναι να ακολουθηθεί ενδυνάμωση της περιοχής με εξειδικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων που θα δοθούν από τον φυσιοθεραπευτή.
Κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε ότι όλα τα παραπάνω πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικότερο υγιεινό πλαίσιο ζωής με κίνηση, σωστή διατροφή, άθληση σώματος και πνεύματος με κάθε δυνατό τρόπο. Η ένταξη της άθλησης και κατ’ επέκταση της φυσικοθεραπείας στην καθημερινότητά μας συμβάλλουν στο «ευ ζην».