Ψηφίζονται στην Ολομέλεια τα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”29171″ img_size=”full”][vc_column_text]Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε η ΝΔ και υποστήριξαν τα κόμματα, όσον αφορά στην εισαγωγή των προαπαιτούμενων μέτρων στην Ολομέλεια με τροπολογίες σε κύρωση σύμβασης για την αλιεία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επικαλείται το Δίκαιο της ανάγκης που καταλύει το Σύνταγμα για να ψηφίσει μέτρα που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους, χωρίς δημόσιο διάλογο. Έκαναν λόγο για εξευτελισμό του Κοινοβουλίου και καταλόγισαν στον πρόεδρο της Βουλής ότι έκανε πολιτική ομιλία «για την επιτυχημένη γεωπολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο ρόλος του είναι να διαφυλάξει την κοινοβουλευτική διαδικασία. «Είναι εξαιρετικό λυπηρό ότι αυτήν την κατάφωρα αντισυνταγματική διαδικασία ανέλαβε να την υπερασπιστεί ο πρόεδρος κι όχι η κυβέρνηση, η οποία έφτασε στο ύστατο στάδιο εξευτελισμού και δεν απασχολείται με τα ζητήματα του Κοινοβουλίου, φορτώνοντας με εκατομμύρια ευρώ τους πολίτες χωρίς καμία συζήτηση», είπε ο κ. Βορίδης.
Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλέστηκε τα άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κατά την εκτίμησή του παραβιάστηκαν και επισήμανε ότι επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης ξεπεράστηκε κάθε αρνητικό που υπήρξε τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια και το φαινόμενο των επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων παροξύνθηκε. «Είστε πληρωμένα πιστόλια, πρέπει να ντρέπεστε», τόνισε προς την κυβερνητική πτέρυγα.
«Η δική μας έκθεση πρέπει να υποβληθεί τη Δευτέρα, δεν είχαμε άλλο τρόπο και δεν υπάρχει χρόνος», υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Χαρακτήρισε προσχηματικά τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης αφού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεταβολές των δεδομένων, που υπέχουν κοινωνική διάσταση, στις τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση. Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως το μόνο συνταγματικό θέμα που μπορεί να τεθεί είναι ότι οι συνταξιοδοτικές διατάξεις δεν εισήχθησαν ως ειδικές.
«Είστε έτοιμοι να διαβείτε κι αυτόν τον Ρουβίκωνα και να βάλετε τις συντάξεις δίπλα στα ψάρια (σ.σ. οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την αλιεία), κύριοι συνάδελφοι;», διερωτήθη ο κ. Δένδιας.
«Περνάτε ένα μίνι μνημονιάκι μέσω μίας απαράδεκτης διαδικασίας», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, να πει ξεκάθαρα αν εγγυάται ότι η έξοδος στις αγορές «περνάει» μέσω του νομοσχεδίου για τα ψάρια, «για να ευχηθεί κι η αντιπολίτευση καλή ψαριά».
Κατηγόρησε, εξάλλου, «τους υπουργούς της διαπραγμάτευσης» ότι ενημερώνουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και «καθαρίζουν» με πέντε ώρες όλη την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Οι πέντε προαπαιτούμενες ρυθμίσεις, των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών αφορούν αντιστοίχως:
– στην απαγόρευση να τεθεί ως ενέχυρο για τραπεζικό δανεισμό πολιτικού κόμματος η μελλοντική του κρατική χρηματοδότηση και επίσης στην υποχρέωση υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών να γνωστοποιούν στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου διακινούνται τα έξοδα και οι δαπάνες του.
– στην παράταση έως το τέλος του 2022 της έναρξης ισχύος της προσαύξησης των συντάξεων
– στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συγκεκριμένα: η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την 20.08.2018, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, (αντί για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής).
– στους όρους λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού και σε τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
– σε αλλαγές στη διατύπωση της διάταξης για το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, που δεν μεταβάλλουν ωστόσο την ουσία του άρθρου 15 του νόμου 4472/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]