Φράγκο δεν έχουν οι Ηλείοι στις τράπεζες!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”16881″ img_size=”full”][vc_column_text]
Έκθεση-βόμβα της Τράπεζας Ελλάδας- Καταθέσεις φτώχειας
Τα μεγάλα αστικά κέντρα και αρκετές νησιωτικές περιοχές συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ ενδεικτικό των επιπτώσεων της αρνητικής πορείας της οικονομίας από το 2010 και μετά είναι ότι το συνολικό ύψος των αποταμιεύσεων έχει μειωθεί κατά 50% από τα υψηλά του, επιστρέφοντας στο 2002!
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι πέντε πολυπληθέστεροι νομοί της χώρας, δηλαδή Αττική-Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Αχαΐα και Λάρισα, συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο καταθέσεων, καθώς το σχετικό ποσό διαμορφώνεται στο 80,2% του συνόλου της επικράτειας. Στην τραγικότερη θέση με βάσει τα παραπάνω στοιχεία βρίσκεται η Ηλεία, που «φιγουράρει» στην… 48η θέση μεταξύ των 52 νομών της χώρας, κατάθεση 5.262 ευρώ ανά κάτοικο, την στιγμή που η Αττική είναι πρώτη με 21.236 κατά κεφαλήν κατάθεση!
Από την ανάλυση των στοιχείων του σχετικού πίνακα, προκύπτει ότι οι νομοί όπου συναντούμε τις υψηλότερες καταθέσεις ανά κάτοικο παρουσιάζουν έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση των αποταμιεύσεων. Από την άλλη πλευρά, οι περιοχές που παρουσιάζουν τα μικρότερα ποσά καταθέσεων ανά κάτοικο είναι κατά κύριο λόγο αγροτικές. Ειδικότερα σε αυτήν την κατηγορία κατά σειρά ποσών εμπίπτουν οι Νομοί Ευρυτανίας με κατάθεση ανά κάτοικο 4.251 ευρώ, Κιλκίς με 4.341 ευρώ, Φωκίδος με 5.084 ευρώ, Ηλείας με 5.262 ευρώ, Καρδίτσας 5.335 ευρώ και Αιτωλοακαρνανίας με 5.372 ευρώ.
Να σημειώσουμε ότι στον Νομό Αττικής-Πειραιώς συγκεντρώνεται παραπάνω από το μισό των καταθέσεων ολόκληρης της επικράτειας, ήτοι 62,532 δισ. ευρώ, και ακολουθούν οι Νομοί Θεσσαλονίκης με 10,642 δισ. ευρώ, Ηρακλείου με 2,655 δισ. ευρώ, Αχαΐας με 2.285 δισ. Ευρώ.
Αντιθέτως, οι πέντε νομοί με το χαμηλότερο ύψος καταθέσεων είναι η Ευρυτανία, η Φωκίδα, η Λευκάδα, τα Γρεβενά και η Φλώρινα. Έτσι, στον φτωχότερο νομό της χώρας με τον δεύτερο μικρότερο πληθυσμό, στην Ευρυτανία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 130,9 εκατ. ευρώ, ενώ η Ηλεία παρουσίασε 960,2 εκατομμύρια ευρώ και βρίσκεται στην 23η θέση του πίνακα.
«Φαγώθηκαν» οι μισές αποταμιεύσεις
Στα επίπεδα του 2002, όταν η χώρα εισήλθε στη ζώνη του ευρώ, έχουν μειωθεί οι καταθέσεις ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας αλλά και των χρεών που αναγκάστηκαν να πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, τραβώντας από τα… έτοιμα.
Σύμφωνα με τον πληθυσμό της χώρας η κατά κεφαλήν αποταμίευση το 2002 ήταν 12.600 ευρώ, για να εκτοξευτεί στα 23.700 ευρώ στο τέλος του 2009. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τέλος Σεπτεμβρίου το συνολικό ύψος των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 120,426 δισ. ευρώ, ή σε 12.100 ευρώ ανά κάτοικο. Δηλαδή, μέσα σε 8 χρόνια, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 50% !
Πηγή: toxrima.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]