Τριήμερο αφιερωμένο στην εναλλακτική γεωργία από την Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Μια πρόταση για τη διατροφική επάρκεια και την αποτροπή της ερημοποίησης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”72373″ img_size=”full”][vc_column_text]H Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, σύλλογος που ιδρύθηκε μετά από τις πυρκαγιές του 2007, δεν παύει να προβληματίζεται επάνω στο πρόβλημα της έντονης ανθρώπινης επέμβασης στη Φύση με επακόλουθα πολύ αρνητικά όπως η μόλυνση των υπογείων υδροφόρων δεξαμενών, η κακής ποιότητας ενίοτε κι επικίνδυνη παραγόμενη τροφή και δυστυχώς η απορρύθμιση του κλίματος που κατά τους ειδικούς είναι ακόμα στην αρχή, εάν δεν αλλάξουμε συμπεριφορές και στάσεις. Σιγά – σιγά όλοι μας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το κλίμα, αφού τα ακραία φαινόμενα έχουν ήδη πολλαπλασιαστεί όχι μόνο στους μακρινούς ωκεανούς αλλά και εδώ στο μεσογειακό περιβάλλον. Και τα πρώτα θύματα είναι το δίχως άλλο οι αγρότες, που αρχίζουν να νιώθουν ανυπεράσπιστοι απέναντι στις καταιγίδες, τις πλημμύρες, τις χαλαζοπτώσεις, αλλά και τις παρατεταμένες ξηρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες. Θέλοντας όπως πάντα να συμβάλλουμε θετικά στο επιτακτικό ζήτημα της παραγωγής της τροφής μας, αποφασίσαμε να καλέσουμε στην Ηλεία τον γνωστό γεωπόνο κ. Παναγιώτη Μανίκη, που εισήγαγε στη χώρα μας από την Ιαπωνία τη Μέθοδο της Φυσικής Καλλιέργειας, την οποία έμαθε από τον Masanobu Fukuoka, τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε τη φιλοσοφία της Φυσικής Καλλιέργειας.
Από τότε και στο εξής, εργάζεται διαδίδοντας την ιδέα της αυτονομίας ως απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κρίση, οργανώνοντας πρακτικά εργαστήρια, ώστε οι άνθρωποι να μάθουν πώς να καλλιεργούν την τροφή τους και να γίνουν αυτάρκεις.
Σχολικοί κήποι, αστικοί κήποι για ανέργους, μεγάλες σπορές για την εξυγίανση ερημωμένων βουνών και το Σχολείο της Αυτάρκειας είναι οι κύριες δραστηριότητες του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας στο Κλεισοχώρι της Έδεσσας. Τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησαν συστηματικές προσπάθειες για τη δημιουργία άνυδρων αγροκτημάτων στην Κρήτη, την Αττική και την Πελοπόννησο. Τα πρώτα αποτελέσματα στην Κρήτη είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Η «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας» σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην εναλλακτική γεωργία, την διατροφική επάρκεια και την αποτροπή της ερημοποίησης με τον γεωπόνο – φυσικό καλλιεργητή κ. Παναγιώτη Μανίκη και θέμα «Φυσική Καλλιέργεια και Αυτάρκεια» στον Πύργο και τον Άγιο Ηλία Πύργου από 5 έως 7 Οκτωβρίου 2018.
Ειδικότερα η έναρξης ττου τριημέρου θα γίνει την Παρασκευή στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας στις 98 το απόγευμα με την εισήγηση του κ. Μανίκη, ενώ τα βιωματικά εργαστήρια θα γίνουν το Σαββατοκύριακο στο αγρόκτημα της βιοκαλλιεργήτριας κ. Αθανασίας Λαμπροπούλου από τις 10 το πρωί.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]