FOLLOW US: facebook twitter

Τουριστικά αδιαίρετη η Πελοπόννησος: Σημαντικά συμπεράσματα στην ημερίδα της Aldemar

Ημερομηνία: 21-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60774″ img_size=”full”][vc_column_text]Μπορεί η «Οικονομία της Φιλοξενίας» να αποτέλεσε τη θεματική της ημερίδας που διοργάνωσε ο Όμιλος Aldemar στη Σκαφιδιά, όμως η γεωγραφική περιφέρεια της Πελοποννήσου, απασχόλησε αρκετά τους ομιλητές στη διάρκεια της εκδήλωσης. Στο συνεδριακό κέντρο του Aldemar Olympian Village Resort παρουσία των ιδιοκτητών του ομίλου, αναφέρθηκαν πολλά στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς απευθύνονταν στους σπουδαστές του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το άνοιγμα που έχει κάνει ο όμιλος από πέρυσι προς τα μελλοντικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο πρόεδρος του ομίλου Aldemar Νίκος Αγγελόπουλος κατά τον χαιρετισμό του δήλωσε πως καμαρώνει την πρωτοβουλία του γιου του, που όπως είπε δείχνει και την κοινωνική διάσταση που έχουν δραστηριότητές του ομίλου. Αναφερόμενος γενικότερα στην ημερίδα τόνισε πως «… είμαστε μονίμως «Πελοποννησιοκεντρικοί» υπό την ευρεία έννοια. Δεν ξεχωρίζω περιφέρειες, για εμάς η Πελοπόννησος είναι μια και ελπίζω κάποια στιγμή να το κατανοήσουν και να το αλλάξουν. Η περιοχή μας είναι συγκεκριμένη. Και για όσους ανησυχούν και ενδιαφέρονται, είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε ότι κάνουμε να γίνει εδώ. Όχι μόνο γιατί είναι μια ευλογημένη περιοχή, αλλά γιατί μας τραβάει το αίμα μας…» είπε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aldemar Αλέξανδρος Αγγελόπουλος αναφερόμενος στους σπουδαστές του μεταπτυχιακού τόνισε πως «… έχετε όλο το ταλέντο του κόσμου και το θέμα της κατεύθυνσης του ταλέντου είναι δουλειά που κάνει η προηγούμενη γενιά. Θεωρώ ότι είμαι πια στην ηλικία του καθοδηγητή. Οπότε κάτι πρέπει να κάνουμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μια ρεαλιστική ενασχόληση με τα προβλήματα της Ελλάδας, διότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Έχετε το ταλέντο, τη γνώση, το μόνο που χρειάζεται είναι το λεγόμενο «στάμινα». Να έχετε αντοχές, υπομονή και επιμονή. Τα τρία πράγματα που κρίνω ότι είναι ζητούμενα στη γενιά της δική σας περισσότερο από ότι ήταν στη δική μας».

Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος αναφερόμενος στη θεματική της ημερίδας, που ήταν «η οικονομία της φιλοξενίας» σημείωσε πως επελέγη γιατί δεν αφορά μόνο τους ξενοδόχους. «Έχω χρησιμοποιήσει μια έκφραση «μια γροθιά στο στομάχι του ξενοδόχου, είναι μια μπουνιά στο πρόσωπο μιας τοπικής οικονομίας» σχολίασε.

Η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Νικολάκου, υπερθεμάτισε της ενιαίας γεωγραφικά και διοικητικά περιφέρειας Πελοποννήσου, λέγοντας πως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν τίθενται διαχωρισμοί και γίνεται άνοιγμα προς το τμήμα της Δυτ. Ελλάδας.

Αλλά και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδας Βαρουξής αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διαίρεσης της γεωγραφικής περιφέρειας Πελοποννήσου και την αναγκαιότητα της κοινής πορείας για το καλό της ανάπτυξης.

Από την γραμμή αυτή δεν ξέφυγε και ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, που πέραν των ιστορικών αναφορών για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο του ομίλου Aldemar Νίκο Αγγελόπουλο, μίλησε για την αναγκαιότητα της ανάπτυξης του τόπου μέσα από την ορθολογική ανάπτυξη του οικοσυστήματος. Επέρριψε ευθύνες στους πολιτικούς γενικά για την διαίρεση της Πελοποννήσου και τα εμπόδια που δημιουργεί αναπτυξιακά αυτή η κατάσταση, ενώ υπάρχουν συνθήκες που μπορούν να απογειώσουν την περιοχή συνολικά, αναφέροντας πολλά παραδείγματα και επαναλαμβάνοντας γνωστές από το παρελθόν θέσεις του.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Καρπέτας ήταν ανάμεσα στα μέλη του πρώτου πάνελ όπου τόνισε πως το μεγαλύτερο στοίχημα αυτή τη στιγμή για την οικονομία και την ανάπτυξη είναι η μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή, με σωστά βήματα προς το μέλλον. Ο αερολιμενάρχης Αράξου Γιώργος Γκουβίτσας αναφέρθηκε και φέτος στο ρόλο του κρατικού αερολιμένα Αράξου στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής στον τομέα του τουρισμού

Η δεύτερη συνεδρία

Στη δεύτερη συνεδρία στο πάνελ βρέθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, εξήρε το γεγονός της συμμετοχής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην διαδικασία. Έκανε λόγο για μια διαπεριφερειακή συνάντηση, στοχεύοντας στο θέμα της ενιαίας γεωγραφικής περιφέρειας και της διαιρεμένης διοικητικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα στο θέμα. «Ο τόπος είναι αρκετά καλός, φιλόξενος και με ανοιχτά μυαλά. Πρέπει όμως να αξιοποιήσουμε τις κρυφές δυνατότητες της περιοχής μας και να τις κάνουμε απόλυτα λειτουργικές. Το brand της Ολυμπίας είναι αρχαίο, χρειάζεται και άλλα στοιχεία η Ηλεία, μέσα από ένα σύνθετο τουριστικό προϊόν» είπε ο κ. Νικολούτσος μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας το θέμα της αύξησης της κατά κεφαλήν ιδιωτικής κατανάλωσης, που είχε αναφέρει και πρόσφατα σε σύσκεψη για τον τουρισμό.

Αλλά και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αχαΐας και γνωστός επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης της «Λουξ» Πλάτωνας Μαρλαφέκας θέλοντας να περάσει το μήνυμα της αισιοδοξίας σχολίασε πως το μέλλον θα μπορεί να είναι πολύ καλό αν κάνουμε όλοι μαζί βήματα μπροστά. Εξέφρασε την πεποίθηση πως η παρούσα γενιά δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα αλλά θα τα καταφέρει η νέα γενιά, λαμβάνοντας γενναίες αποφάσεις, αποφεύγοντας τα ψευτοδιλήμματα. Σε ότι αφορά τη θεματική της ημερίδας τόνισε πως το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι από τους πιο φιλόξενους λαούς του κόσμου, αποτελεί από μόνο του ένα προϊόν. Σχολίασε δε πως η Ελλάδα δεν είναι μια φτηνή χώρα, καθώς αυτά που έχει να δείξει είναι ακριβά, μιλώντας για την αναγκαιότητα έλευσης ποιοτικού οικονομικά τουρισμού, αναφερόμενος με αριθμούς και παραδείγματα σε αυτό.

Συντονιστής των πάνελ ήταν ο πρόεδρος και CEO της Tourism Generis και Ειδικός Σύμβουλος Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού, Γιώργος Δρακόπουλος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia