Τι προβλέπει η συμφωνία για το Μακεδονικό
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”62812″ img_size=”full”][vc_column_text]
Α. Τσίπρας: Μπαίνει τέλος στον αλυτρωτισμό
Τη βαθιά πεποίθησή του ότι η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ “αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία”, διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε χθεσινό διάγγελμά του προς τους Έλληνες πολίτες.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στους όρους της Συμφωνίας, εξηγώντας και υπογραμμίζοντας πως με αυτήν “μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό”. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση “υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια”.
Αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα από εδώ και πέρα σχετικά με την υπογραφή – κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι και οι δύο προσκλήσεις που θα υποστηρίξει η Ελλάδα (αφενός για την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ και, αφετέρου, για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ) θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης εκ μέρους της γείτονος, που κατοχυρώνει την χρήση του ονόματος έναντι όλων.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε τη σημασία που ενέχει για τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας η εξέλιξη της επίτευξης Συμφωνίας, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια.
Οι λεπτομέρειες της Συμφωνίας
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως το νέο όνομα των Σκοπίων θα είναι το Severna Makenonija, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας πως οι Σκοπιανοί δεσμεύτηκαν να αλλάξουν το σύνταγμά και να απαλείψουν κάθε αλυτρωτικό στοιχείο.
«Προκειμένου να αποκατασταθούν σχέσεις εποικοδομητικής συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στους λαους ώστε η Ελλάδα να δεχθεί την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας, συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις. Συμφώνησαν σε Severna Makedonija δηλαδή δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Περιγράφοντας τα βασικά σημεία της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως με τη συμφωνία επιτυγχάνεται σαφής διαχωρισμός της δικής μας Μακεδονίας. «Οι 144 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία θα την αναγνωρίσουν με το νέο της όνομα. Ο όρος Μακεδόνας που αναφέρεται στην αρχαία Ελλάδα διαχωρίζεται σαφώς από τον όρο Μακεδόνας που είναι ο κάτοικος της Βόρειας Μακεδονίας. Στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δε θα αναγράφεται Μακεδόνας σκέτο όπως σήμερα, αλλά Μακεδόνας/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.
Μεγάλη σημασία έχει – όπως είπε ο πρωθυπουργός – το γεγονός ότι συμφωνήθηκε στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση των Σκοπίων να αναλάβουν την υποχρέωση να αφαιρέσουν από το Σύνταγμά τους οποιαδήποτε αναφορά θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αλυτρωτική.
Συγκεκριμένα:
1. Απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα, καθώς και στην ανάγκη προστασίας της.
2. Αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών.
3. Τέλος, αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές – αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.
Όσον αφορά τη γλώσσα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Συμφωνία αναγνωρίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1977 για την καταγραφή της γλώσσας των γειτόνων μας ως Μακεδονικής γλώσσας, με την πρόσθετη, όμως, και σαφή διατύπωση ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, γεγονός που, όπως ρητά αναγνωρίζεται, τη διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε πως αφού υπογραφεί η συμφωνία από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας. Η Ελλάδα θα δεχθεί την πρόσκληση ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Και οι δύο προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της συνταγματικής αναθέωρησης. Εάν η συνταγματική αναθεώρηση δεν προχωρήσει αυτόματα αναιρούνται η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Ο κ. Τσίπρας, επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η συμφωνία αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία».
Η ελληνική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε, υπερασπίστηκε «στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της αλλά και όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια».
«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και τους λαούς μας», καθώς μ’ αυτή τη συμφωνία «η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή» κατέληξε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]