Σχέδιο για αύξηση του ΚΕΑ και επιπλέον παροχές στο “ολιστικό σχέδιο”
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50108″ img_size=”full”][vc_column_text]Την αύξηση του ΚΕΑ αλλά και την αύξηση του ποσοστού των ανέργων που το λαμβάνουν όπου θα συμμετέχουν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ προβλέπει το ”ολιστικό σχέδιο” της κυβέρνησης για την μετά μνημόνιο εποχή
Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θεσμοθετήθηκε στα μέσα του 2016. Έκτοτε η κάλυψή του αυξάνεται, καλύπτοντας περίπου 700.000 ανθρώπους, καθώς, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση στο ”ολιστικό σχέδιο”, γίνεται το επίκεντρο του ελληνικού κοινωνικού δικτύου ασφαλείας.
Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται αύξηση του επιπέδου των εισοδηματικών παροχών, σε συνδυασμό με την επαναξιολόγηση του ελάχιστου επιπέδου μισθών. Η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, ο λεγόμενος και 2ος πυλώνας του ΚΕΑ, θα ολοκληρωθεί το 2018 με πρόσθετες υπηρεσίες και παροχές σε είδος.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ήδη τα κοινωνικά τιμολόγια για το νερό και την ενέργεια, η άμεση σύνδεση με το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους πιο Άπορους για παροχή τροφίμων και βασικών ενισχύσεων, η εγγραφή των παιδιών σε σταθμούς και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα.. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί ο 3ος αυτός πυλώνας φτάνοντας το 20% εντός των επόμενων 2 ετών, με σαφή σκοπό τη διευκόλυνση της επανένταξης αυτών των ευάλωτων κοινωνικών τμημάτων ώστε να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός τους σε μια παγίδα φτώχειας.
Κοινωνικές επενδύσεις για παιδιά και οικογένειες
Η παιδική φτώχεια και ανασφάλεια, καθώς και η ανεργία των νέων και η επισφαλής απασχόληση συμβάλλουν σημαντικά στην κοινωνική ανισότητα, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την κοινωνική αστάθεια, καθώς και στο δημογραφικό έλλειμμα μέσω της αρνητικής επίδρασης της επισφάλειας στη γεννητικότητα.
Συνέχιση του επιτυχημένου προγράμματος σχολικών γευμάτων. Το πιλοτικό πρόγραμμα που ωφέλησεε 3.000 παιδιά το 2016, αυξάνοντας τα σε 10.000 το 2017 επεκτείνεται σταδιακά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Το 2018 θα εξυπηρετηθούν 130.000 ημερήσια γεύματα, που θα αυξηθούν σε 500.000 το 2019 και το 2020, ξεκινώντας από τα σχολεία στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια και την ανεργία. • Αύξηση του αριθμού των βρεφονηπιακών σταθμών, από 2.800 μονάδες το 2018 καλύπτοντας 100.000 παιδιά, σε 5.000 μονάδες το 2019-2020 για 145.000 παιδιά. Θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι γονείς αλλά και εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια και την ανεργία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]