FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη παρουσίαση του έργου εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης της πόλης: «Ο Πύργος αποκτά το πλέον σύγχρονο δίκτυο της χώρας»

Ημερομηνία: 24-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Ολοκληρώνονται τον Ιούνιο οι εργασίες

Σε νέα εποχή, «οδηγεί» τη ΔΕΥΑΠ, το έργο εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης της πόλης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας ήδη ολοκληρωθεί το 75% των εργασιών. Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου, όπου έγινε αναλυτική παρουσίαση του «τεραστίου» όπως χαρακτηρίστηκε έργου, η ολοκλήρωση προβλέπεται να γίνει τον Ιούνιο- αρκετά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα περαίωσης που είναι ο Νοέμβριος του 2018- και θα ακολουθήσει η τρίμηνη δοκιμαστική λειτουργία του.

Πρόκειται για ένα έργο που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΠ, θα προσφέρεται αυτόματος έλεγχος της κατανάλωσης νερού και των διαρροών ενώ με τη λειτουργία του θα εκλείψουν οι βλάβες καθώς θα ελέγχεται πλήρως η πίεση του νερού που υδροδοτεί την πόλη από το διυλιστήριο του Ερυμάνθου.

Ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής εξέφρασε την περηφάνια του για το έργο που εκτελείται τονίζοντας ότι από πλευράς τεχνολογίας, ο Πύργος γίνεται το πιο σύγχρονο διαμέρισμα της διαχείρισης νερού στη Δυτική Ελλάδα. «Με το σπουδαίο αυτό έργο θα ελέγχουμε το ph, γιατί από τις βρύσες θα τρέχει καθαρό νερό,  δε θα έχουμε διαρροές γιατί η πίεση του νερού θα ρυθμίζεται αυτόματα, ενώ μέσω των υπόγειων σταθμών που κατασκευάζονται θα έχουμε πλήρη εικόνα του δικτύου. Ταυτόχρονα προετοιμάζουμε και ένα συμπληρωματικό έργο για την ηλεκτρονική μέτρηση της κατανάλωσης χωρίς να χρειάζεται να ανοίγουμε φρεάτια. Ευχαριστώ την ανάδοχο εταιρεία, τον πρόεδρο και τον τεχνικό διευθυντή της ΔΕΥΑΠ, όλους τους υπαλλήλους που μοχθούν για να εξυπηρετήσουν τις πτυχές του έργου και τον κόσμο που δείχνει υπομονή, και ελπίζω να είμαι ακόμα Δήμαρχος όταν θα το εγκαινιάσουμε».

«Σπουδαίο έργο»

Στη σημαντικότητα του έργου, που όπως είπε είναι από εκείνα που δε φαίνονται, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Ανδριόλας τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση του θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης καθώς τη δεδομένη στιγμή οι απώλειες νερού υπερβαίνουν το 50%  και αυτό γιατί το νερό που μπαίνει στη δεξαμενή είναι διπλάσιο από εκείνο που πουλούν με το μισό να χάνεται στη διαδρομή… «Είμαστε περήφανοι ως ΔΕΥΑΠ για το σημαντικό αυτό έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί στο 70-75% και πιέζουμε ώστε το κομμάτι των φρεατίων να έχει τελειώσει μέχρι τον Ιούνιο για να πάψει και η ταλαιπωρία των πολιτών εξαιτίας των διακοπών υδροδότησης. Οι προγραμματισμένες διακοπές που γίνονται κάθε εβδομάδα γίνονται γιατί ελέγχουμε το έργο. Ένα βήμα απομένει και στο θέμα της ύδρευσης, ο δήμος θα έχει θωρακιστεί. Όποιος θέλει, αντί να κάθεται στο καφενείο και να καταδικάζει το σπουδαίο αυτό έργο, να έρθει στη ΔΕΥΑΠ να του εξηγήσουμε τι ακριβώς γίνεται…».

Ο κ. Ανδριόλας, επισήμανε ότι το κόστος για τον Ερύμανθο- χωρίς να έχει μετακυλήσει ούτε ένα ευρώ στους δημότες- είναι 80% μεγαλύτερο τα δυο τελευταία χρόνια σε σχέση με αυτά που πλήρωναν παλιότερα. «Ο Ερύμανθος ξεκίνησε με συμμετοχή της ΔΕΥΠΑ 55.000 ευρώ το μήνα και αυτή τη στιγμή για να λειτουργεί είναι 94.000 ευρώ το μήνα και δε βγαίνει. Άρα θα πρέπει να αναλογιστούν ότι κάθε μήνα η ΔΕΥΑΠ χρειάζεται 100.000 ευρώ το μήνα…» είπε και εξέφρασε το θυμό του για όσους «ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα» όπως είπε σχετικά με την μετακόμιση της επιχείρησης στην οδό Γερμανού, υποστηρίζοντας πως το ενοίκιο είναι 580 ευρώ και όχι 2.500 ευρώ που «λένε» και πως στην οδό Ολυμπίων πλήρωναν 620 ευρώ.

Παρουσίαση του έργου

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Αθανάσιος Βαχαρίδης, προχώρησε σε λεπτομερή παρουσίαση του έργου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι περιλαμβάνονται εργασίες δημιουργίας 30 σταθμών ελέγχου και διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης. «Είκοσι σταθμούς τους οποίους μετράμε πίεση και παροχή στο εσωτερικό δίκτυο για παρακολούθηση λειτουργίας και τις διαρροές και δέκα σταθμούς τους οποίους θα γίνεται εξελιγμένη διαχείριση πίεσης.  Μέχρι τώρα η υδροδότηση γινόταν άτακτα. Επίσης περιλαμβάνει προμήθεια φορητού εξοπλισμού εντοπισμού διαρροών. Και το κέντρο έλεγχου που έχει εγκατασταθεί στα γραφεία ΔΕΥΑΠ όπου θα παρακολουθείται όλη η λειτουργία του δικτύου. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 75% του συμβατικού αντικειμένου (1,2 εκ). (έχουν πληρωθεί 750χιλ). Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, σε ένα μήνα από σήμερα και μας απομένει η τελική δοκιμαστική λειτουργία. Κανονικά τελειώνει Νοέμβρη αλλά πρόθεση μας είναι να ολοκληρώσουμε το δυνατόν γρηγορότερα για να έχουμε χρόνο να μεταλαμπαδεύσουμε γνώση στους υπαλλήλους».

Επιπλέον, σχολίασε ότι αυτή τη στιγμή, το δίκτυο είναι ενιαίο και αν χρειάζεται να διακόψουν την παροχή, γίνεται γενική διακοπή νερού. «Πλέον το δίκτυο είναι διαχωρισμένο σε κομμάτια. Οι δέκα σταθμοί διαχείρισης πίεσης θα αποτελέσουν κόμβους μέσω των οποίων θα υδροδοτηθούν οι δέκα διακριτές ζώνες ώστε κάθε μια να λειτουργεί αυτόνομα. Στο έργο οι σταθμοί είναι υπόγειοι, λειτουργικοί και τα αποτελέσματα του έργου θα φανούν άμεσα και οι καταναλωτές θα καταλάβουν τα πλεονεκτήματα. Η ΔΕΥΑΠ θα ωφεληθεί οικονομικά καθώς θα μειωθεί το ποσοστό του μη τιμολογούμενου νερού, θα πάψουν να υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο και θα υπάρχει ένα δίκτυο που εξελιγμένα θα διαχειρίζεται την πίεση του αυτόματα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες». Πρόσθεσε ακόμα ότι έγινε τοπογραφική ψηφιακή αποτύπωση του δικτύου καθώς «περπάτησαν» με ειδικό εξοπλισμό 300 χιλιόμετρα και πως το επόμενο στάδιο είναι η έναρξη της υδραυλικής λειτουργίας του δικτύου για τη βέλτιστη λειτουργία του. «Με τη ζωνοποίηση του δικτύου από τη ΔΕΥΑΠ το σύστημα θα αποδώσει τα βέλτιστα και με την αναβάθμιση των υδρομέτρων που θα αντικατασταθούν, ο Πύργος θα διαθέτει το πλέον σύγχρονο δίκτυο για τα ελληνικά δεδομένα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος