Σχέδια αξιοποίησης των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ Επιταλίου
Αυτοψία κλιμακίου του Δήμου Πύργου με επικεφαλής το Γ.Λιατσή χθες στο χώρο
Θα μετατραπεί σε χώρο Πολιτισμού
Την αξιοποίηση των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ Επιταλίου, σχεδιάζει η δημοτική αρχή Πύργου, κλιμάκιο της οποίας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γαβρίλη Λιατσή, πραγματοποίησε χθες αυτοψία στο χώρο του παλιού Οινοποιείου.
Παρουσία του Εντεταλμένου Συμβούλου Δ.Ε. Βώλακος Κώστα Γεράνιου, του προέδρου του Τ.Σ. Επιταλίου Βασίλη Τσαγκρή, του Δημοτικού Συμβούλου Παναγιώτη Μπόμπορη αλλά και του προέδρου της ΔΕΥΑΠ Γιώργου Ανδριόλα και της Μηχανικού Κικής Διονυσοπούλου, ο κ. Λιατσής, εξέφρασε την πρόθεση του να αξιοποιήσουν το χώρο στην κατεύθυνση του Πολιτισμού, τονίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις προσφέρονται για πάρα πολλές δράσεις. «Ήρθαμε στο παλιό Οινοποιείο όχι μόνο να δούμε και να φύγουμε, αλλά για να δούμε και να προγραμματίσουμε τι θα φτιάξουμε. Από τότε που έφυγε το άγχος των σκουπιδιών, αρχίσαμε να βλέπουμε με καθαρότερη ματιά τι συμβαίνει γύρω μας. Και το πιο κοντινό δημοτικό μας κομμάτι, είναι ο πρώην Δήμος Βώλακος. Εδώ ευτύχισε ο παλιός Δήμαρχος να πάρει το μερίδιο που του αναλογούσε από την πλευρά του ΑΣΟ.
Αυτό εδώ είναι πολύτιμο, χάρηκα που οι τοπικοί παράγοντες έχουν σεβασμό σε αυτό που τώρα φαίνεται άσχημο και έχουν όνειρο να γίνει ωραίο. Σε πρώτη φάση, θα το καθαρίσουμε και μετά θα φέρουμε και άλλους μηχανικούς, θα ακούσουμε και άλλες γνώμες, και θα προσπαθήσουμε να το αξιοποιήσουμε. Η αξιοποίηση θα είναι για βασικές λειτουργίες του Δήμου, αλλά και για τον πολιτισμό του Επιταλίου και της ευρύτερης περιοχής».
Παράλληλα, ο κ. Λιατσής, επισήμανε ότι οι εγκαταστάσεις προσφέρονται για πολλά πράγματα, φτάνει να έχουν τα μάτια να τις δουν, από την οπτική γωνία που πρέπει… «Να μην δούμε δηλαδή σάπια σίδερα, κτίρια χωρίς σοβάδες, κτίρια χωρίς παράθυρα, και ένα σωρό άλλα προβλήματα που έχει η εγκατάλειψη δημιουργήσει. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσω να έχω εξασφαλίσει μια πίστωση για να ξεκινήσουμε αυτή την διαδικασία, και αν μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερα και σοβαρότερα όνειρα κ. Πρόεδρε και κ. Αντιδήμαρχε, θα τα κάνουμε. Θέλω και την υποστήριξη της ΔΕΥΑΠ. Θα κινηθούμε εκ των ενόντων γιατί δεν έχουμε πολλά λεφτά, και με προσωπικό του δήμου (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, εργάτες) το οποίο θα αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό, θα κάνουμε αυτό το κομμάτι, αγνώριστο».
«Θα εκπληρωθεί ένα όνειρο μας…»
Την ικανοποίηση του, για το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής, να αξιοποιήσει τα κτίρια του ΑΣΟ μετατρέποντας τα σε στολίδι για το Επιτάλιο, εξέφρασε ο εντεταλμένος σύμβουλος Βωλακος κ. Γεράνιος ενώ ο πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Τσαγκρής, μίλησε για το ανεκπλήρωτο όνειρο της γενιάς του που ήταν η δημιουργία ενός πολιτιστικού – πολιτισμικού περιβάλλοντος. «Στα απομακρυσμένα χωριά, στην απομακρυσμένη επαρχία, μετά την επικράτηση του Καλλικράτη, γιατί με τον Καποδίστρια ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα, ο πολιτισμός όλο και περισσότερο απομακρυνόταν από τα χέρια μας, δεν μπορούσαμε να τον πιάσουμε. Τώρα φαίνεται τουλάχιστον ότι υπάρχει υποδομή υπάρχουν χώροι. Ένα πράγμα για να ξεκινήσει και να ανδρωθεί και για να επεκταθεί και για να αποδώσει κυρίως είναι απαραίτητο να υπάρχουν υποδομές. Εδώ σε αυτόν τον τεράστιο χώρο που τώρα όπως είπε και ο Δήμαρχος φαντάζει πολύ άσχημο, είναι πολύ εύκολο και με πολύ λίγα χρήματα, (αν και με περισσότερο θα ήταν ακόμα καλύτερα), να διαμορφωθεί και να δημιουργηθεί τελικά, να εκπληρωθεί αυτό το όνειρο της γενιάς μου. Πιστεύω στην διάρκεια αυτής της θητείας, μένουν ακόμα 3 χρόνια περίπου, πως θα τα καταφέρουμε».
«Χρειάζεται «ρεαλιστικό πάντρεμα»
Την στήριξη της ΔΕΥΑΠ στο όλο εγχείρημα, τόσο με έμψυχο προσωπικό όσο και σε τεχνική υποστήριξη εξέφρασε ο πρόεδρος της Γιώργος Ανδριόλας, τονίζοντας ότι θα είναι δίπλα στη δημοτική αρχή αλλά και στο χωριό για την οξοποίηση του παλιού Οινοποιείου. «Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μια προσπάθεια αποκατάστασης ωστόσο θέλω να επισημάνω ότι σε αυτόν τον χώρο πρέπει να παντρευτεί ο ρεαλισμός με αυτό που θα ήθελε η τοπική κοινωνία. Είναι δύσκολες εποχές, δεν είναι ότι υπάρχουν λίγα χρήματα, δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα. Βέβαια αυτός ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου είναι και αυτός που είχατε παλαιότερα δηλαδή εκ των ενόντων. Τις βασικές λειτουργίες μπορεί να τις κάνει ο Δήμος αποφεύγοντας εργολαβίες και προϋπολογισμούς με το τιμολόγιο του δημοσίου που γνωρίζουμε ότι ανεβαίνουν σε υψηλά κόστη. Ωστόσο πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και πρέπει να αφουγκραστούμε την τοπική κοινωνία, και εδώ πρέπει να γίνει ένα πάντρεμα. Το πάντρεμα των αναγκών του δήμου αλλά και των αναγκών της τοπικής κοινωνία για μια διέξοδο».
Με τη σειρά του, και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μπόμπορης, επισήμανε ότι υποστηρίξει την προσπάθεια ώστε να βελτιώσουν προς όφελος των κατοίκων του χωριού τα συγκεκριμένα κτίρια.