FOLLOW US: facebook twitter

Συστράτευση για να γίνουν οι αποθήκες του ΑΣΟ “σπίτι” του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Ημερομηνία: 16-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Οι φωτογραφίες είναι από παλαιότερες δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στους χώρους του Σταφιδεργοστάσιου του ΑΣΟ.

 

Ακάθεκτο, πιο δυνατό και αισιόδοξο παρά ποτέ,  με περισσότερες πλέον εγγυήσεις και σιγουριά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, προχωρά στην 3η δεκαετία της ζωής του. Η υπογραφή της τριετούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, αποτελεί  και το εφαλτήριο για να μπορέσει το Φεστιβάλ στην συνέχεια να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο, να κάνει  πραγματικότητα ένα όραμα ετών!

Να  μπορέσει να αποκτήσει επιτέλους το δικό του ‘σπίτι’, έναν πολυχώρο Πολιτισμού που θα στεγάσει τις δραστηριότητές του και το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό του έργο. Και βεβαίως ο πλέον ιδανικός χώρος με την κατάλληλη διαμόρφωση, είναι οι αποθήκες του ΑΣΟ, ένα ιστορικό κτίριο που ανήκει στους πολίτες του Πύργου και που πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελός τους και προς όφελος του Πολιτισμού και της παιδείας αυτής της πόλης.

Έτσι, σχεδόν ταυτόχρονα με την υπογραφή της σύμβασης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου και  η οργανωτική επιτροπή, ανεβάζουν τον πήχη ακόμα ψηλότερα και βάζουν μπρος το νέο τους στοίχημα. Όπως λέει ευθέως ο Δημήτρης Σπύρου σε σχόλιο του στο fb « 11-1-2018. Χρειάστηκαν 21 χρόνια!
Κατόπιν τούτου, ανεβάζουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη.

Βάζουμε μπρος την ίδρυση Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, το οποίο περνάει μέσα από την ανακαίνιση – επανάχρηση του σταφιδεργοστασίου του ΑΣΟ του Πύργου.»  Παρόμοια ανάρτηση για τον διπλό αυτό νέο στόχο του Φεστιβάλ, έκανε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της camera zizanio Νίκος Θεοδοσίου αλλά και εθελοντές και φίλοι του θεσμού με τα θετικά τους σχόλια που συστρατεύονται επι της ουσίας με αυτόν το σκοπό. Και κάπως έτσι ξεκινά ουσιαστικά μια μεγάλη καμπάνια για την επίτευξη αυτού του στόχου, που μας θέλει όλους μαζί. Απλούς ανθρώπους, τοπικούς φορείς, ανθρώπους του Κινηματογράφου.

Αυτή τη στιγμή, ο χώρος των αποθηκών του ΑΣΟ που βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, φαντάζει ως ο πιο ιδανικός όχι μόνο λόγω της θέσης του στο κέντρο του Πύργου και των τετραγωνικών του, αλλά και γιατί είναι δοκιμασμένος από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου! Μάλιστα όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Σπύρου,ο χώρος των αποθηκών του ΑΣΟ είναι ο μοναδικός που μπορεί να απογειώσει το Φεστιβάλ Θυμίζουμε ότι το Φεστιβάλ είχε μεταφέρει παλιότερα στο σταφιδεργοστάσιο πολλές από τις δραστηριότητές του, εργαστήρια, συναυλίες και εκθέσεις δημιουργώντας για λίγες μέρες έναν εξαιρετικό τεχνοχώρο. Αυτή η παρέμβαση και η εμπειρία, σήμερα είναι περισσότερο καθοριστική από ποτέ!

Μάλιστα το Φεστιβάλ είχε δαπανήσει αρκετές χιλιάδες ευρώ για να εξασφαλιστούν  στον ΑΣΟ οι συνθήκες υγιεινής  για τα παιδιά και η παρέμβαση αυτή είχε το συμβολισμό της.

Ωστόσο ο κ. Σπύρου προσθέτει  ότι «Δεν μπορούσε όμως ο “συμβολισμός” μας να επαναλαμβάνεται εσαεί και να κοστίζει στο Φεστιβάλ κάποιες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, χωρίς σαφή προοπτική. Χρειάζονται αποφάσεις. Είναι πανθομολογούμενο πως ένα από τα κορυφαία διεθνή Φεστιβάλ, μοχλός οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, ασφυκτιά. Ή παίρνονται λοιπόν πολιτικές αποφάσεις ή δεν παίρνονται. Εμείς προσφέρουμε το περιεχόμενο και τα επιχειρήματα για τη χρηματοδότηση του έργου, τα υπόλοιπα είναι έργο που πρέπει να αναλάβουν άλλοι. Ο ΑΣΟ ανήκει στους πολίτες και στην ιστορία της πόλης και συνεργάζονται οι πάντες για να δημιουργήσουμε κάτι που να ακτινοβολεί διεθνώς!”. Τα υπόλοιπα θα αναπαράγουν τη μιζέρια, την αιώνια στασιμότητα και την κατάρρευση.

Έχει έρθει λοιπόν η ώρα για ουσιαστικές αποφάσεις και για συστράτευση όλων όσοι αγαπούν τον Πύργο, τον Πολιτισμό και την Παιδεία».

Η μακέτα της μελέτης Χατζηγώγα για την αξιοποίηση των αποθηκών του ΑΣΟ που μπορεί να στεγάσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η μελέτη Χατζηγώγα

Στην διάθεση του Φεστιβάλ υπάρχει από το 2009 και μια προμελέτη του ΑΠΘ και του αρχιτέκτονα Γιάννη Χατζηγώγα ΑΠΘ/Πολυτεχνική Σχολή/Τμήμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας) για την  αναβίωση, μετατροπή και αξιοποίηση των αποθηκών του ΑΣΟ έτσι ώστε να στεγάσει το Φεστιβάλ και τις δραστηριότητές του και επιτέλους να αποκτήσει το δικό του «σπίτι». Να έχει στον ΑΣΟ μόνιμα την έδρα του και να μην αναγκάζεται να είναι περιφερόμενο λόγω της έλλειψης κατάλληλων υποδομών. Την μελέτη συνόδευε και μια επιστολή την οποία έστειλε στον Χρήστο Κωνσταντόπουλο δηλώνοντας ότι είναι στη διάθεση των ανθρώπων του Φεστιβάλ. Βεβαίως όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Σπύρου, μια μελέτη τέτοιου είδους για να θεωρείται πλήρης,   πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις απόψεις των τεχνικών συμβούλων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας. Τις ανάγκες των χώρων προβολής ταινιών, λειτουργίας Film Market, εργαστηρίων κλπ μπορούν να τα γνωρίζουν μόνο αυτοί που έχουν διαπιστώσει στην πράξη τις ιδιαιτερότητες της εφαρμογής τους.»

Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

Όσον αφορά τη δημιουργία  Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας,  το δεύτερο στοίχημα του Φεστιβάλ, αυτό θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καλλιτεχνικό σχολείο, Παν/μιακή σχολή για τον Κινηματογράφο και τα οπτικοακουστικά μέσα και δεκάδες άλλα πράγματα που θα κινείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με διεθνή ακτινοβολία, έτσι ακριβώς όπως είναι και το Φεστιβάλ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ηλεία αλλά και τη χώρα μας.  

Μάλιστα ο κ. Σπύρου τονίζει ότι «18 φορείς από ευρωπαϊκές χώρες είχαν προσυπογράψει ότι δικαιωματικά ο Πύργος -λόγω των καινοτόμων πρωτοβουλιών του Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας – πρέπει να είναι ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ. Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε αυτές και πολλές νεότερες διεθνείς συνεργασίες».  Ένα μεγάλο πράγματι όραμα που μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, αρκεί να καταλάβουν ορισμένοι πόσο σημαντική είναι η επένδυση στον Πολιτισμό και στην Παιδεία  για το μέλλον αυτού του τόπου. Για να μπορούμε να ονειρευόμαστε…[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1516039796868-5ef0c440-ae8c-6″ include=”49456,49457,49458,49459,49460,49461,49462,49463,49464″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia