FOLLOW US: facebook twitter

Στην Αθήνα ο Νίμιτς για το νέο γύρο διαβουλεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Ημερομηνία: 30-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50796″ img_size=”full”][vc_column_text]

Στην Αθήνα σήμερα, Τρίτη, και στα Σκόπια αύριο, Τετάρτη,  ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων να αρχίζει για το ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο διάλογος θα διεξαχθεί στη βάση των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή.

Ο κ. Νίμιτς συναντάται στις 10.30 το πρωί με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο ενώ στις 13.30 θα δει τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κότζια. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ βρίσκεται στην Αθήνα μία εβδομάδα περίπου μετά τη συνάντηση των Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός και ενώ οι δύο πρωθυπουργοί των δύο χωρών έχουν συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας τους το περασμένο Σαββατοκύριακο

Στην Αθήνα η στιγμή συμπίπτει χρονικά και με την στάση των ΑΝΕΛ να επαναβεβαιώνεται σε ό,τι αφορά στο ονοματολογικό και να επαναλαμβάνεται πως ο όρος «Μακεδονία» δεκτός δεν γίνεται και ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση μέχρι τέλους.

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι υπάρχει κυβερνητική γραμμή για το ονοματολογικό βάσει των αποφάσεων τριών υπουργικών συμβουλίων και ότι είναι δικαίωμα των ΑΝΕΛ να έχουν διαφορετική άποψη. Χαρακτήρισε δε ως  «ελληνική πρωτοτυπία το αν υπάρχει μία διαφωνία να πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση», επισημαίνοντας ότι δόθηκε από τον κ. Καμμένο «η αυταπάτη σε ορισμένους ότι υπάρχει η δυνατότητα σήμερα να ανατρέψουν την κυβέρνηση».

Ειδικότερα, απάντησε ότι «αν ο κ. Καμμένος στηρίζει το συνολικό κυβερνητικό έργο θα παραμείνει στην κυβέρνηση με αυτή του την διαφοροποίηση», διότι «υπάρχει συναντίληψη” στα δύο βασικά θέματα που ήταν τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα». Όσο για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι είναι σύμφωνοι με την κυβερνητική πολιτική.

Σχετικά με το όνομα, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.

Γνωστοποίησε δε ότι η ελληνική πλευρά θα καταθέσει εντός του Φεβρουαρίου ένα σχέδιο συμφώνου θαστην πλευρά των Σκοπίων η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι σε αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Επίσης, απέρριψε τη θεωρία περί «σαλαμοποίησης»,τονίζοντας ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει όλα τα ζητήματα σε ένα σύμφωνο. Ενώ, ερωτηθείς για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη με αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Συλλαλητήρια με κλήρωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο για το θέμα της ονομασίας στην πλατεία Συντάγματος. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει ότι έχουν κατατεθεί δύο ξεχωριστές αιτήσεις για την παροχή άδειας χρήσης της πλατείας Συντάγματος.

Η μια αίτηση έχει υποβληθεί από τον Δημήτριο Μιχάκη, ο οποίος κατά δήλωσή του εκπροσωπεί τα σωματεία «Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας», «Πολιτιστικό Οδοιπορικό», την «Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας», την «Επιστημονική Επιτροπή Εθνικών Ζητημάτων» και τον σύλλογο «Οι μωμόγεροι».

Η δεύτερη από τη «Συντονιστική Επιτροπή Πανεθνικού – Παλλαϊκού Συλλαλητηρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, κατά την πρώτη συνάντηση, που είχε με τους φορείς αυτούς η αρμόδια αντιδήμαρχος, Νέλλη Παπαχελά, στο δημαρχείο δεν κατέστη δυνατή συμφωνία μεταξύ τους για την παροχή μίας άδειας. Αν και στη συνάντηση που έχει προγραμματισθεί για σήμερα δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε η άδεια θα δοθεί με κλήρωση.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot