FOLLOW US: facebook twitter

Στάση εργασίας για την ένταξη προνηπίων στα Νηπιαγωγεία

Ημερομηνία: 10-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Την Πέμπτη για τους εργαζόμενους των Δήμων με απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ

Πανελλαδική στάση εργασίας αποφάσισε για την Πέμπτη, από τις 7 το πρωί έως τις 12 μ.μ.,  η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ με επίκεντρο την εξαγγελία του υπουργού Παιδείας για υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία.

Στην απόφαση γίνεται λόγος για «αρνητικές συνέπειες που αυτό επιφέρει στις δομές των Παιδικών Σταθμών (διάλυση δομών, απαρχαίωση του παιδαγωγικού μοντέλου, απολύσεις τεράστιου αριθμού εργαζομένων και αποδιοργάνωση του οικογενειακού προγραμματισμού σε χιλιάδες γονείς)».

Η απόφαση του Υπουργού Παιδείας, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «βάζει ταφόπλακα» στη λειτουργία των σταθμών, οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες γονείς και σε απόλυση χιλιάδες εργαζομένους.

«Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί φιλοξενούν σήμερα παιδιά προνηπιακής ηλικίας (έως το 2006 και νηπιακής ηλικίας), τα οποία παρακολουθούν παιδαγωγικά προγράμματα υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού (παιδαγωγοί Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι., καθώς επίσης και από βοηθούς παιδαγωγούς).

Επίσης, εργάζεται βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας με πλήρες, καθημερινό ωράριο και προσωπικό εξειδικευμένο για την παρασκευή των γευμάτων και την σίτιση των παιδιών. Έχουν ολοήμερη καθημερινή λειτουργία από τις 7.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα επί έντεκα (11) μήνες το χρόνο. Σήμερα, η υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για παιδιά τεσσάρων (4) ετών δεν υφίσταται σε κανένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου.

Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης οδηγεί στην διάλυση τον θεσμό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και αφήνει άνευ αντικειμένου χιλιάδες εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού σήμερα τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας αποτελούν το 40% της συνολικής δυναμικότητας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και το 80% της δυναμικότητας των Παιδικών Σταθμών, για λόγους που αφορούν τόσο στα παιδιά όσο και στην εξυπηρέτηση των γονιών τους.

Συγκεκριμένα, η απορρόφηση των περίπου 45.000 προνήπιων αποκλειστικά στα Νηπιαγωγεία, θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυση 1.300 Παιδαγωγών, οι οποίοι εργάζονται στα Προνηπιακά Τμήματα των Παιδικών Σταθμών από το 2005, με ανανεούμενες συμβάσεις έως το 2020 μέσω του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. (Εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή).

Η απόφαση αυτή οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό την ήδη υποχρηματοδοτημένη δομή των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των παιδιών, των οικογενειών τους και των εργαζομένων».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot