FOLLOW US: facebook twitter

Πρόβλημα με τα «προσφυγικά» στην Κ. Παναγιά Κυλλήνης

Ημερομηνία: 21-01-2017 | Συντάκτης:

kato-panagia

«Πυροβολούν» αδιακρίτως οι δασικοί χάρτες – Το κράτος παραχωρεί και το κράτος παίρνει πίσω περιουσίες!

-Επιστολή αγανάκτησης της προέδρου της Τ.Κ. Ρούσας Καροτσάκη

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα 24ωρα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Ηλείας και οι κλυδωνισμοί που έχουν προκαλέσει οι αποτυπώσεις είναι μεγάλοι. Εκατοντάδες ιδιοκτήτες γης, κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, μέσα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και του Κράτους που ζητά μεγάλα ποσά να καταβληθούν για ενστάσεις, διεκδικήσεις ή αποχαρακτηρισμούς των κτημάτων που έως τώρα είχαν ιδιοκτήτη και πλέον εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις, άρα χάνουν οποιαδήποτε ευκαιρία εκμετάλλευσης.  Μια από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα είναι και η κοινότητα Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης. Ένας οικισμός προσφύγων που δημιουργήθηκε σε εκτάσεις που παραχώρησε το κράτος μετά τη μικρασιατική καταστροφή για την αποκατάστασή τους. Εκείνα λοιπόν που έδωσε το Ελληνικό κράτος έναντι της πολεμικής αποζημίωσης που έπρεπε να λάβουν οι πρόσφυγες, τώρα τα «καταργεί» και τα παίρνει πίσω. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα της προχειρότητας με την οποία συντάχθηκαν οι δασικοί χάρτες μη λαμβάνοντας υπόψη οι αρμόδιοι τις ιδιαιτερότητες που βάσει νόμο ισχύουν για κάθε περιοχή. Και όπως πληροφορούμαστε ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν προσφυγικοί οικισμοί και σε άλλες περιοχές της Ηλείας, όπως η Λυγιά και περιοχή της Μανωλάδας.

Με επιστολή της η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κάτω Παναγιάς Ρούσα Καροτσάκη, εξηγεί το πως οι εκτάσεις αυτές πέρασαν στους σημερινούς ιδιοκτήτες τους, οι οποίες είναι πλήρως απαλλαγμένες από οποιαδήποτε βάρη ή υποθήκες….

kato-panagia-karotsaki

Επιστολή αγανάκτησης της προέδρου της Τ.Κ Ρούσας Καροτσάκη

«Χωρίς πρόθεση να μακρηγορήσω θα ήθελα να θυμίσω στους αναγνώστες σας ότι σε διάφορα τμήματα του Ν. Ηλείας μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες που στην κυριολεξία μέσα σε ένα βράδυ έχασαν πατρίδα, περιουσία οικογένεια και πολλά άλλα. Αυτοί οι άνθρωποι αφού περιπλανήθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας επί περίπου δύο χρόνια, κατέληξαν σε αρκετά σημεία της χώρας διάσπαρτοι και αποξενωμένοι.

Πραγματικά το τότε ελληνικό κράτος μερίμνησε με τον τρόπο που μπορούσε, να τους δοθεί στέγη και μία τυπική αγροτική έκταση ώστε να μπορέσουν να κάνουν μία νέα αρχή στον τόπο που πλέον θα φιλοξενούσε τις οικογένειές τους και τα όνειρά τους για μία νέα αρχή. Έτσι αποδόθηκαν οι περίφημοι «γεωργικοί κλήροι» για την αποκατάσταση των προσφύγων. Οι κλήροι αυτοί αν και έστω θεωρητικά τους ήταν γνωστοί ως εκτάσεις και τοποθεσίες ήδη από το 1933, με την πρώτη πιθανώς άτυπη διανομή, οι έκταση και η θέση τους οριστικοποιήθηκε με τα τελικά ΕΠΙΣΗΜΑ διανεμητήρια  του 1952, όπου πλέον το ελληνικό κράτος παραδίδει στον κάθε δικαιούχο, έκταση περίπου 45 στρεμμάτων.

Αυτή η έκταση, όπως αναφέρεται και στους επίσημους τίτλους διανομής που βρίσκονται καταχωρημένοι στα αρμόδια κατά τόπους υποθηκοφυλακεία, παραδίδεται στον κάθε δικαιούχο ελεύθερη « παντός, βάρους, υποθήκης» κ.τ.λ. Είναι λοιπόν απόλυτα κατανοητή η αγανάκτηση των συγχωριανών μου που για άλλη μία φορά βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν. Περιουσίες που δεν παραχωρήθηκαν δωρεάν αλλά ο κάθε παραχωρησιούχος από την πλευρά του εκχώρησε την όποια πολεμική αποζημίωση δόθηκε τότε στο ελληνικό κράτος» εξηγεί στην επιστολή της η κα Καροτσάκη.

«Ήδη από το 1998 μεγάλο τμήμα των παραχωρηθέντων έχει δεσμευτεί από την αρχαιολογική υπηρεσία στον αρχαιολογικό χώρο της Γλαρέντζας. Σήμερα ξαφνικά οι περιουσίες των χωριανών μου άλλες λίγο άλλες πολύ, βρίσκονται να κινδυνεύουν εκ νέου. Ακούσαμε και διαβάσαμε ότι οι δασικοί αυτοί χάρτες στηρίχθηκαν σε αεροφωτογραφίες του 1945. Ναι αλλά η οριστική διανομή έγινε από το 1952 και εντεύθεν. Ακούσαμε ότι οι δασικοί χάρτες είναι εργαλείο ανάπτυξης. Ναι αλλά όταν κάθε οικογένεια καλείται να πληρώσει όχι μόνο το παράβολο για την ένσταση αλλά και το μηχανικό που θα την συντάξει, τότε μάλλον συζητάμε για εργαλείο περεταίρω οικονομικής εξαθλίωσης. Στο κάτω κάτω, κανείς μας δεν καταλαβαίνει το λόγο που θα πρέπει να πληρώσουμε για κάτι που προφανώς εξαρχής έχει γίνει με λάθος τρόπο και πιθανώς ΠΑΡΑΝΟΜΑ. Παράνομα γιατί στηρίχθηκε σε κάτι προγενέστερο της οριστικής διανομής όπου το ελληνικό κράτος παραδίδει τις εκτάσεις στους πρόσφυγες χωρίς κανένα βάρος και δέσμευση. Εκτός εάν σήμερα δεν αποδεχόμαστε την συνέχεια του ελληνικού κράτους» αναφέρει επίσης η πρόεδρος της Τ.Κ. Κάτω Παναγιάς.

Επισημαίνει δε κλείνοντας, πως οι εμπλεκόμενοι στη σύνταξη των δασικών χαρτών θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα για να τους ανασυντάξουν υπέρ των πολιτών και όχι εφαρμόζοντας μία στείρα νομοθεσία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην κοινωνία, ευαγγελιζόμενοι την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot