Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας: Έμφαση στα προβλήματα των κτηνοτρόφων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28550″ img_size=”full”][vc_column_text]Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στελέχη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ο κλάδος της κτηνοτροφίας, σημαντικός τομέας της πρωτογενούς παραγωγής, ο οποίος κατέχει εξέχουσα σημασία, λόγω της σημαντικής συνεισφοράς τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στην περιφερειακή οικονομία, καθώς και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.
Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής Θωμάς Αλεξανδρόπουλος μαζί με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στελέχη των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.
Αναδείχθηκε, κατά τη συζήτηση ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο, έχει προχωρήσει σε αναβαθμισμένες ενέργειες για τη διασφάλιση της ευζωίας των ζώων κατά τις εισαγωγές μέσω του λιμανιού της Πάτρας, ώστε να ισχυροποιηθεί και η θέση της χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, συζητήθηκε το πρόγραμμα του μελιταίου πυρετού και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής και που είχαν σαν αποτέλεσμα σήμερα το πρόγραμμα να πραγματοποιείται κατά βάση με έξοδα των ιδίων των κτηνοτρόφων.
Τέθηκε, παράλληλα, το θέμα της ταλαιπωρίας των κτηνοτρόφων για την έκδοση των αδειών λειτουργίας των στάβλων και συζητήθηκαν πιθανές λύσεις που προτείνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το εν λόγω πρόβλημα.
Όπως τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο κ. Μητρόπουλος, «η χώρα είναι κατηγορούμενη στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τη μη λήψη μέτρων για την ευζωία των ζώων κατά την μεταφορά τους, ειδικά στο λιμάνι της Πάτρας, από ζώα τα οποία εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εμείς από τη πλευρά μας προσπαθήσαμε να καλύψουμε αυτό το κενό με επιτόπιους ελέγχους στο λιμάνι της Πάτρας, αλλά και υπογράφοντας πρωτόκολλα συνεργασίας με ιδιοκτήτες σταβλικών εγκαταστάσεων και σφαγείων για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε την χώρα και να μην επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με αφορμή την κάθοδο αυτή βρήκα την ευκαιρία μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να θέσουμε κι άλλα θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας» σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης.
Αναφερόμενος στο θέμα του μελιταίου πυρετού, αναφέρθηκε στα κρούσματα που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα, στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας. «Ελλοχεύει ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία αλλά και για την υγεία του ζωικού κεφαλαίου. Προτείναμε στον κ. Αλεξανδρόπουλο την αύξηση του ποσού που διαθέτει το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων για τους εμβολιασμούς και την κατανομή του στις περιφέρειες ή σε κάθε περιφερειακή ενότητα αντίστοιχα, προκειμένου να μπορέσουν οι περιφέρειες να διαχειριστούν τα χρήματα και να κάνουν προσλήψεις ιδιωτών κτηνιάτρων για να εκτελέσουν το συγκεκριμένο έργο.
Το σημαντικότερο είναι ότι θα πρέπει το υπουργείο να επιβαρυνθεί το κόστος της εφαρμογής του προγράμματος των εμβολιασμών και την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού και όχι ο κτηνοτρόφος». Όπως τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, οι εκπρόσωποι του υπουργείου παραδέχθηκαν πως ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής αποδείχθηκε προβληματικός, και πλέον υπάρχει πρόβλεψη, προκειμένου να υπάρξει νέα υπουργική απόφαση και χρηματοδότηση για το έργο και σκέφτονται και αντιμετώπιση σε επίπεδο Πελοποννήσου, όπου θα συμπεριλαμβάνεται και η Αχαΐα και η Ηλεία. Ουσιαστικά πρόκειται για καθολικό εμβολιασμό για όλη την Πελοπόννησο που θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο.
Σε ότι αφορά τις σταβλικές εγκαταστάσεις ο κ. Μητρόπουλος τόνισε πως οι διαδικασίες για την αδειοδότησή τους είναι, χρονοβόρες, κοστοβόρες και παράλογες… «Τεκμηρίωσα ότι το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο απλοποίησε την άδεια λειτουργίας στην βιομηχανία και την μεταποίηση των προϊόντων και δεν απλοποίησε την αδειοδότηση σε μικρά καταλύματα αγροτοκτηνοτροφικά ή σε μικρές εγκαταστάσεις στο βαθμό που θα έπρεπε.
Ζητήσαμε λοιπόν ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι άδειες αυτές κάτι το οποίο έγινε δεκτό και δεσμεύτηκε ότι θα το μεταφέρει και στην ηγεσία του υπουργείου και συμφώνησε ότι είναι περίπλοκες οι διαδικασίες αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επισήμανε πως ο κτηνοτρόφος επιβαρύνεται το κόστος της εφαρμογής του εμβολιασμού και της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων και από την άλλη έχουμε και την πτώση της τιμής του γάλακτος. «Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων από κτηνοτρόφους της περιφέρειας μας ότι οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες κατεβάζουν τις τιμές. Αυτές οι ενέργειες λοιπόν δεν προασπίζουν ούτε την φέτα, ούτε τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα ΠΟΠ, αντιθέτως δημιουργούν οικονομική ασφυξία στην κτηνοτροφία και την συρρίκνωση της»
Τέλος ο κ. Μητρόπουλος στάθηκε στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροεδόφια και τις ζωοτροφές από το 24 στο 13% και ζήτησε να υπάρξει διευκρίνιση, καθώς με το προηγούμενο καθεστώς, η βρώμη, το καλαμπόκι, το κριθάρι, ήταν στο 13% σε αντίθεση με το τριφύλλι που είναι στο 24%. «Θα πρέπει να προβλέψουν να γίνει διαχωρισμός μεταξύ του βιομηχανικού τριφυλλιού και του τριφυλλιού που είναι για ζωοτροφή δηλαδή εκείνου που από την συγκομιδή πάει στην κατανάλωση» εξήγησε ο αντιπεριφεριάρχης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]