FOLLOW US: facebook twitter

Παραδοσιακές φορεσιές σε ιστορικούς τόπους της Ηλείας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαστούνης & Περιχώρων “Η Αρχαία Ήλις”

Ημερομηνία: 30-01-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50773″ img_size=”full”][vc_column_text]Το καλοκαίρι του 1977…. μια παρέα φίλων που είχε την αίσθηση της παράδοσης, αποφάσισε να αναλάβει δράση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής του Κάμπου, που ήταν σχεδόν ανύπαρκτο μέχρι τότε. Η ιδέα έγινε πράξη και πήρε σάρκα και οστά με την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαστούνης & Περιχώρων «Η ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΣ», με έδρα τη Γαστούνη. . Ο Σύλλογος σήμερα αριθμεί περίπου 160 μέλη και αποτελεί φορέα Ελληνικών πολιτιστικών παραδόσεων, ενώ από την ίδρυσή του προσπαθεί να δίνει ανελλιπώς το στίγμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δημιουργώντας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με άλλους συλλόγους και φορείς, διοργανώνει σεμινάρια λαογραφίας και χορού, έχει πολύπλευρη κοινωνική δράση, διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού – επιμορφωτικού χαρακτήρα, διαθέτει χορευτικό τμήμα – παιδικό, εφηβικό και ενηλίκων που αποτελείται από 80 περίπου άτομα-  ενώ με την χορευτική του ομάδα έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ του νομού μας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Γαστούνης & Περιχώρων «Η ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΣ» είναι μάλιστα μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID υπό την αιγίδα της UNESCO.

Το ευτύχημα για τον Σύλλογο, είναι ότι διαθέτει έναν εξαιρετικό χοροδιδάσκαλο ελληνικών παραδοσιακών χορών, τον Παναγιώτη Γώτη, που είναι μέλος του θεάτρου Ελληνικών χορών «ΔΩΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ» και ταυτόχρονα συλλέκτης αυθεντικών φορεσιών, κοσμημάτων και όπλων!  Λάτρη της λαϊκής μας παράδοσης και της παραδοσιακής ενδυμασίας. Στον Παναγιώτη Γώτη, οφείλεται και η έμπνευση, δημιουργία μιας σειράς τριών πολύ ξεχωριστών ημερολογίων, 2016, 2017 και το φετινό του 2018 που διακατέχονται από μια διαφορετική φιλοσοφία που θεωρώ πώς όμοια της δεν έχουμε συναντήσει ξανά.

Η φιλοσοφία των Ημερολογίων του Συλλόγου

Ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου,  δημιούργησε ημερολόγια βασισμένα πάνω σε  ένα συγκεκριμένο  πρότζεκτ με πρωταρχικό σκοπό να γνωρίσει στο κοινό, παραδοσιακές ενδυμασίες – φορεσιές από όλη την Ελλάδα , θεωρώντας ότι η χώρα μας διαθέτει μια πλούσια λαϊκή παράδοση και μια από τις κυριότερες εκφράσεις της είναι αναμφίβολα η παραδοσιακή ενδυμασία. Όπως ο ίδιος μας λέει« Ριζωμένη βαθιά μέσα στα πανάρχαια χρόνια, η ελληνική φορεσιά αφέθηκε στην επίδραση της ιστορίας, του περιβάλλοντος, των θεσμών, των ηθών και των εθίμων, για να καταλήξει σε αναρίθμητες ποικιλίες που δύσκολα μπορούν να ομαδοποιηθούν από ένα μη ειδικό, αφού παρουσιάζουν διαφορές ακόμη και στην ίδια περιοχή. Παρατηρώντας τις πάμπολλες παραλλαγές της ελληνικής φορεσιάς, τα φανταχτερά τους χρώματα, τη λεπτοδουλειά των στολιδιών, την προσπάθεια για πρωτοτυπία και την ιδιαιτερότητα, βλέπει κανείς να καθρεπτίζεται επάνω τους αδρά ο χαρακτήρας του λαού μας…»

Ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Παναγιώτης Γώτης

 

Ο κ. Γώτης, σκέφτηκε λοιπόν να συνδυάσει και να «δέσει» τις αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές με ιστορικούς τόπους της Ηλείας, σε καλλιτεχνικές φωτογραφίσεις που έγιναν στα λουτρά Κυλλήνης, στο Κτήμα ¨Παλαιόμυλος» της Μυρσίνης, στην Ήλιδα, στον Καϊάφα, στο Κάστρο Χλεμούτσι, κλπ, προβάλλοντας  ταυτόχρονα την παραδοσιακή ενδυμασία και την ομορφιά του νομού μας. Πολλές από τις ενδυμασίες, όπως και όλα τα όπλα και τα κοσμήματα στις φωτογραφίες προέρχονται από την προσωπική συλλογή του κ. Γώτη και κάποιες άλλες νοικιάστηκαν γι αυτόν το σκοπό.

Όπως μας λέει ο ίδιος, όλες οι φορεσιές ή είναι αυθεντικές ή είναι πιστά αντίγραφά τους και για να κατανοήσουμε τι αυτό σημαίνει, αρκεί να πούμε ότι κάποιες από τις παραδοσιακές ενδυμασίες που παρουσιάζονται στο ημερολόγιο έχουν τιμή αγοράς από 6.000 έως και… 18.000 ευρώ! Σε όλες τις σελίδες του ημερολογίου, αναγράφεται στα πλαϊνά από ποια περιοχή προέρχεται κάθε φορεσιά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Μυλωνάς  επισήμανε για την φιλοσοφία του Συλλόγου ότι «προσπαθούμε μέσα από την έκδοση των ημερολογίων μας, από την διοργάνωση σεμιναρίων, λαογραφικών εκθέσεων αλλά και άλλων πολιτιστικών δράσεων να παρουσιάσουμε και να αναδείξουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας την ομορφιά του τόπου μας.»

Τέλος να σημειώσουμε ότι και το ημερολόγιο του 2018 – το οποίο φιλοτέχνησε η Βίκυ Παναγοπούλου- και τα άλλα δύο, είναι εκδόσεις πολυτελείς, μπορεί όποιος θέλει να τα προμηθευτεί από τα γραφεία του Συλλόγου που διατίθενται έναντι της συμβολικής τιμής των 10 ευρώ, ενώ μέσα στα επόμενα σχέδια του Συλλόγου είναι και η έκδοση ενός λευκώματος.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1517302581416-46501998-1f27-3″ include=”50774,50775,50776,50777,50779,50780″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot