FOLLOW US: facebook twitter

«Παράθυρο» για νέα παράταση δασικών χαρτών

Ημερομηνία: 21-07-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”23289″ img_size=”full”][vc_column_text]Ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για το τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες για τις περιουσίες τους που φαίνονται δασικές ως τις 27 Ιουλίου

Τροπολογία για τους δασικούς χάρτες κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος, την ίδια ώρα που ο αν. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος δηλώνει πως δεν θα δοθεί περαιτέρω παράταση, σημειώνοντας μάλιστα ότι η 27η Ιουλίου αποτελεί καταληκτική ημερομηνία αλλά δεν αποκλείεται να δοθεί εκ νέου προθεσμία λόγω των πολλών προβλημάτων στην διαδικασία που έχουν προκύψει.

Συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να ανακοινώσει τελευταία στιγμή νέα παράταση για τους δασικούς χάρτες και σύμφωνα με πληροφορίες η νέα καταληκτική ημερομηνία θα είναι η 23η Σεπτεμβρίου.

Παρ’ όλα αυτά κι επειδή η παράταση δεν είναι βέβαιη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωσή του, δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τα διαθέσιμα εργαλεία και τα δικαιολογητικά ανά περίπτωση που πρέπει να αξιοποιήσουν οι αγρότες, ώστε να τακτοποιήσουν τη γη τους που έχει χαρακτηριστεί ως δασική. Μάλιστα καλεί τους αγρότες να μην ακούνε διάφορους που τους λένε ότι «δεν θα γίνει τίποτα και δεν χρειάζεται να κάνεις καμία κίνηση για την περιουσία σου». Ανάλογα με τον χαρακτηρισμό που έχει η έκταση (ΔΑ, ΧΑ, ΔΔ, ΑΔ, ΧΧ, ή ΑΧ), δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι αγρότες και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλλουν στο Δασαρχείο της περιοχής τους μέχρι τις 27 Ιουλίου.

Οδηγίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα διαθέσιμα εργαλεία είναι τα ακόλουθα :

Α. Εφόσον η έκταση σου έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε μπορείς ως τις 27/07/2017:

  1. Να υποβάλλεις αίτηση ατελώς στο Δασαρχείο της περιοχής σου :
    είτε για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975,
    είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007
    Εάν αιτηθείς την εξαγορά, τότε θα χρειαστεί να υποβάλλεις στο Δασαρχείο :
    i. Αίτηση εξαγοράς
    ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87)
    iii. Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975
    Εάν αιτηθείς την χρήση ( έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλλεις στο Δασαρχείο:
    i. Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης)
    ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87) 2.Να υποβάλλεις αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη
    Εάν θεωρείς ότι υπάρχει προφανές σφάλμα στον χάρτη (μπορείς να δεις τις κατηγορίες στην Υπουργική Απόφαση 153394/919/12.04.2017 (Β΄ 1366)), όπως για παράδειγμα τον χαρακτηρισμό ως δάσους ανέκαθεν γεωργικής καλλιέργειας, λόγω αδιαμφισβήτητου σφάλματος στη φωτοερμηνεία, τότε μπορείς :
    i. Να υποβάλλεις ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ ΑΕ, www.ktimatologio.gr
    ii. Να υποβάλλεις ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σου.

    3.Να υποβάλλεις αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης
    i. Η αντίρρηση υποβάλλεται εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για την φωτοερμηνεία που έχει γίνει στο δασικό χάρτη και τον χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν.
    ii. Τα τέλη αντίρρησης είναι μειωμένα έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχουν στην ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017(ΦΕΚ Β’ 347/08.02.2017)
    iii. Στην ίδια ΚΥΑ υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς (για παράδειγμα κληροτεμάχια από διανομή τα οποία φαίνονται ως ΔΑ ή ΧΑ στον χάρτη).
    iv. Η αντίρρηση υποβάλλεται μέσω της εφαρμογής της ΕΚΧΑ ΑΕ στην ιστοσελίδα http://www.ktimatologio.gr

    Σε όλες τις περιπτώσεις η αίτηση αυτή θα εξαιρέσει την έκτασή σου από την μερική κύρωση του χάρτη, θα διασφαλίσει την επιδότηση σου και με την ολική κύρωση του χάρτη θα βρίσκεται σε νόμιμη αλλαγή χρήσης και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις επιδοτήσεις .

Β. Εάν η έκταση σου έχει οποιονδήποτε άλλο χαρακτηρισμό εκτός από ΔΑ ή ΧΑ, δηλαδή είναι ΔΔ, ΑΔ, ΧΧ, ή ΑΧ, τότε μπορείς ως τις 27/7/2017:

1.Να υποβάλλεις αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη

Εάν θεωρείς ότι υπάρχει προφανές σφάλμα στον χάρτη (μπορείς να δεις τις κατηγορίες στην Υπουργική Απόφαση 153394/919/12.04.2017 (Β’ 1366)), όπως για παράδειγμα τον χαρακτηρισμό ως δάσους ανέκαθεν γεωργικής καλλιέργειας, λόγω αδιαμφισβήτητου σφάλματος στην φωτοερμηνεία, τότε μπορείς:
i. Να υποβάλλεις ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ ΑΕ, http://www.ktimatologio.gr
ii. Να υποβάλλεις ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σου.

2.Να υποβάλλεις αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης

i. Η αντίρρηση υποβάλλεται εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για την φωτοερμηνεία που έχει γίνει στο δασικό χάρτη και τον χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν.
ii. Τα τέλη αντίρρησης είναι μειωμένα έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχουν στην ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017(ΦΕΚ Β’ 347/08.02.2017)
iii. Στην ίδια ΚΥΑ υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς (για παράδειγμα κληροτεμάχια από διανομή τα οποία φαίνονται ως ΔΑ ή ΧΑ στον χάρτη).
iv. Η αντίρρηση υποβάλλεται μέσω της εφαρμογής της ΕΚΧΑ ΑΕ στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr

3.Χρήση και των δύο εργαλείων

4.Χρήση άλλων διαθέσιμων εργαλείων της δασικής νομοθεσίας

Εφόσον τα παραπάνω δύο εργαλεία δεν λύσουν το πρόβλημα, η δασική νομοθεσία περιλαμβάνει εργαλεία τα οποία δίνουν λύσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot