FOLLOW US: facebook twitter

Ο Μπαλαούρας με τους επιζώντες της Χιροσίμα

Ημερομηνία: 07-06-2018 | Συντάκτης:

Αντιπροσωπεία της «Ομάδας Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την Ιαπωνία» υποδέχτηκε σε ειδική τελετή που οργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων, τους τρεις υπέργηρους Ιάπωνες επιζώντες του πυρηνικού Ολοκαυτώματος, στο πλαίσιο της αποστολής του «Πλοίου της Ειρήνης», της ομώνυμης ιαπωνικής οργάνωσης για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Το φετινό παγκόσμιο ταξίδι του «Πλοίου της Ειρήνης» αποτελεί το 91ο ταξίδι του, ξεκίνησε από την Ιαπωνία στις 12 Απριλίου, και θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουλίου, περνώντας από πολλές  πρωτεύουσες.

Η ιαπωνική οργάνωση «Πλοίο της Ειρήνης» ιδρύθηκε το 1983 από ομάδα Ιαπώνων φοιτητών που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την αποσιώπηση από τους κρατούντες της Ιαπωνίας του πολεμικού παρελθόντος της χώρας τους, σε βάρος των γειτονικών λαών και χωρών.  Η οργάνωση άρχισε να οργανώνει περιφερειακά ταξίδια ειρήνης και συμφιλίωσης με τους λαούς αυτούς. Επειδή όμως αυτά τα ταξίδια βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση, το «Πλοίο της Ειρήνης» συνέχισε με την οργάνωση παγκόσμιων ταξιδιών, που κρατούν 3 μήνες, με κύριο αίτημα έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία. Στα ταξίδια της αυτά, το «Πλοίο της Ειρήνης» συμμετέχει και σε πολλές άλλες διεθνείς καμπάνιες του ΟΗΕ, όπως για την αποτροπή της εκ νέου στρατιωτικοποίησης της Ιαπωνίας.

Στην τελετή του ελληνικού Κοινοβουλίου συμμετείχαν επίσης έλληνες ακτιβιστές, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, του Δήμου Τρίπολης και του ιδρύματος Μαραγκοπούλου, και από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης(ΠΑ.Δ.Ο.Π.) ο Πρόεδρος Πάνος Τριγάζης, η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου και ο Κ. Βλάμης. Το ΠΑ.Δ.Ο.Π. συνεργάζεται  με τον ΟΗΕ πάνω σε θέματα ειρήνης και πυρηνικού αφοπλισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης της φτώχειας.

Η φλόγα της Ολυμπίας του 1964 ανάβει ακόμα στην Ιαπωνία

Ο Koji Ueda, ένας από τους επιζώντες, περιέγραψε συγκλονιστικά πώς βίωσε αυτή την ανείπωτη καταστροφή. Καταλήγοντας, είπε ότι η φλόγα της ειρήνης καίει ακόμα στη Χιροσίμα, στο Ναγκασάκι και στο Τόκιο, φλόγα που έφεραν από την Αρχαία Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 στο Τόκιο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και της Ομάδας Φιλίας Μάκης Μπαλαούρας με μεγάλη συγκίνηση ανέφερε ότι ήταν ένας από τους λαμπαδηδρόμους της Ηλείας που μετέφεραν τη φλόγα εκείνη τη χρονιά. Στη συνέχεια δήλωσε ότι η παρουσία τους είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της θέλησης για ζωή, αλλά και ένα μάθημα προς την ανθρωπότητα για υφήλιο χωρίς πυρηνικά, με εξάλειψη της φτώχειας και με προστασία του περιβάλλοντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος