«Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες»: Κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή διηγημάτων του Ηλείου Δημήτρη Κανελλόπουλου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”61218″ img_size=”full”][vc_column_text]Κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή διηγημάτων του Ηλείου Δημήτρη Κανελλόπουλου «Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες». ΄Όπως ο ίδιος ο συγγραφές του βιβλίου αναφέρει «η πρώτη μου συλλογή διηγημάτων αποτελεί προϊόν αφύπνισής της μνήμης για τον γενέθλιο τόπο. Σε αυτήν την ανάκληση του κόσμου του ‘χθες’ με ώθησε η φθορά των ήχων, των λέξεων, των εικόνων, καθώς και η απώλεια των ανθρώπων, πραγμάτων και καταστάσεων στο πέρασμα του χρόνου. Οδηγός μου στο ταξίδι αυτό δεν ήταν η νοσταλγία. Θέλησα απλώς να διασώσω από την ήθη εκείνες τις σκοτεινές και θλιβερές όψεις της ζωής που αφήνει στη σκιά ο εξωραϊσμός της μνήμης. Ανασύροντας ιστορίες από το παρελθόν, επιδίωξα να περιγράψω έναν κόσμο πραγματικό, που πολύ απέχει από την εικόνα που δημιουργεί ἡ νοσταλγική αναπόληση· έναν κόσμο σκληρό, που διακατεχόταν από πάθη και ένστικτα σκοτεινά αλλά συνάμα διέθετε απλότητα και ομορφιά που έχουν εκλείψει στις μέρες μας. Προσπάθησα να δώσω πνοή στο βλέμμα και στην φωνή των ανθρώπων μια εποχής αλλοτινής. Γιατί στο βλέμμα και στη φωνή τους καθρεφτίζεται ἡ ψυχή τους. Και αυτήν ακριβώς την ψυχή θέλησα να αναστήσω.
Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος γεννήθηκε το 1954 στη Νεμούτα Ηλείας. Το 1958 η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Babes¸-Bolyaiτοῦ Κλοὺζ – Ναπόκα της Ρουμανίας και Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε σε εκδοτικούς οίκους και ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές Ομίχλη πέτρινη ( Ηριδανός 1986), Σκυθικές ερημίες (Κολωνός 1996), Σιγή ασυρμάτου (Κολωνός 2005), Κλίνη σπόρου, καλή ( Οροπέδιο 2010) και το φράγμα της μνήμης ( Οροπέδιο 2017). Επίσης, ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά. Επιμελήθηκε το αφιέρωμα στη ρουμανική λογοτεχνία του περιοδικού Πολιορκία (τχ. 16, Απρίλιος 1982), την ανθολογία νεοελληνικής ποίησης στα ρουμανικά με τίτλο 42 de poet¸i grecicontemporani (42 σύγχρονοι Έλληνες ποιητές [1984]) και το αφιέρωμα του περιοδικού Πλανόδιον στον Ρουμάνο ποιητή Anatol E. Baconsky (τχ. 24, Δεκέμβριος 1996). Από το 2006 εκδίδει το περιοδικό Οροπέδιο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]