FOLLOW US: facebook twitter

«Ουρανόεσσα» ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα

Ημερομηνία: 23-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

parousiasi-vivliou-krommuda-oranoessa2

Εξαιρετική η εκδήλωση παρουσίασης  του νέου βιβλίου του Κώστα Κρομμύδα στο βιβλιοπωλείο Κορκολής

Το νέο βιβλίο του ηθοποιού και συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα «Ουρανόεσσα», παρουσιάστηκε την Παρασκευή το απόγευμα στον κατάμεστο χώρο του βιβλιοπωλείο Κορκολής από το βιβλιοπωλείο και τις  εκδόσεις Διόπτρα, σε μια εξαιρετική εκδήλωση. Για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος και φιλόλογος Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, η ιστορικός Ιωάννα Κανελλοπούλου και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση έντυσαν με παραδοσιακά μουσικά όργανα, τα αδέλφια Ειρήνη και Νικόλας Παπαγεωργίου, με λύρα και πολίτικο λαούτο.  Η βραδιά άνοιξε εντυπωσιακά με ένα ταγκό, από χορευτές  της σχολής σχολή Χορού “Shall we Dance?” Της Δήμητρας Μπέρτσου από την Κρέστενα.

parousiasi-vivliou-krommuda-oranoessa

parousiasi-vivliou-krommuda-oranoessa1

Η ιστορικός Ιωάννα Κανελλοπούλου, αναφέρθηκε αρχικά στην συγγραφική πορεία του Κώστα Κρομμύδα, και τόνισε για το βιβλίο ότι είναι μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται με φόντο το μαγευτικό τοπίο της Σαμοθράκης. Με γραμμική και κινηματογραφική αφήγηση διαβάζεται ευχάριστα, έχει συναρπαστική πλοκή με έντονα συναισθήματα, ολοκληρωμένη σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Είναι ένα ταξίδι στην ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και ταυτόχρονα ταξίδι στην αγάπη τον έρωτα και τη φιλία.

Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, επισήμανε από την πλευρά του ότι πρόκειται για ένα βιβλίο με κινηματογραφική αφήγηση, στο οποίο υπάρχει ένα σημείο-τομή που χωρίζει το βιβλίο σε δύο μέρη. Η γραμμική αφήγηση συμβάλλει στο ευχάριστο διάβασμα, ενώ οι περιγραφές του τοπίου της Σαμοθράκης είναι υψηλού επιπέδου. Σημαντικό χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η χρήση τεχνικών από την αρχαία τραγωδία, όπως η τραγική ειρωνεία. Ο αναγνώστης γνωρίζει αυτό που αγνοεί ο πρωταγωνιστής, και πορεύεται και συμπάσχει μαζί στην πορεία προς την αποκάλυψη της αλήθειας. Η πλοκή είναι συναρπαστική και το βιβλίο συνδυάζει ψυχαγωγία με προβληματισμό, καθώς θίγει και κοινωνικά ζητήματα όπως η αρχαιοκαπηλία και οι κοινωνικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα, αλλά ατομικά συναισθήματα όπως ο έρωτας, η ματαιοδοξια , κ.ά.

parousiasi-vivliou-krommuda-oranoessa5

Ο συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας, ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βιβλίο, αποκαλύπτοντας ότι η έμπνευση για το βιβλίο του είναι η ιστορία του αρχαιολόγου Ανδρέα Βαβρίτσα και το αφιερώνει σε όλους τους αφανείς ήρωες αρχαιολόγους που διαφύλαξαν τον πολιτισμό, φέρνοντας στο φως όλα αυτά που για αιώνες ήταν κρυμμένα στο σκοτάδι, πληρώνοντας πολλές φορές με την ίδια τους τη ζωή», επισημαίνοντας ακόμα ότι η υπόθεση του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από το γλυπτό της Νίκης της Σαμοθράκης και τη μυστηριακή ομορφιά και γοητεία της Σαμοθράκης.

parousiasi-vivliou-krommuda-oranoessa4

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και ο συγγραφέας απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις.

Η «Ουρανόεσσα είναι ένα οδοιπορικό που ξεκινάει από το 1944 και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κάπου στη Μακεδονία, συνεχίζει τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή και το καλοκαίρι του 1949 στη Σαμοθράκη, κάνει ένα πέρασμα από το Μπουένος Άιρες και τη Νέα Υόρκη για να καταλήξει στο σήμερα ξανά στο μυστηριώδες νησί της Σαμοθράκης. Στη διαδρομή ο αναγνώστης συναντά παθιασμένους αρχαιολόγους, μυστηριακές τελετές  λουσμένες από τη φωτιά και το φως της πανσελήνου, όρκους σιωπής και καλά κρυμμένα μυστικά.
Είναι ένα ταξίδι που ξεκινά με το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Ένας άνδρας και μια γυναίκα συναντιούνται για λίγα λεπτά, υπό το άγγιγμα της απειλής του θανάτου.  Αυτός ο λιγοστός χρόνος όμως  είναι αρκετός για να ορίσει την κοινή τους μοίρα. Τα νήματα της πορείας τους από εκεί και μετά κινεί ένας τόπος. Ένα νησί. Η Σαμοθράκη. Εκεί χρόνια μετά ο Ανδρέας, αρχαιολόγος στο Ιερό των μεγάλων θεών, αναζητά με πάθος τη φτερωτή θεά που στοίχειωνε για χρόνια όλα του τα όνειρα. Ώσπου μέσα σε μια μέρα όλη του η… ζωή θα αλλάξει όταν μπροστά του εμφανιστεί η Ζωή, αλλά και η φτερωτή θεά που με τόσο πάθος αναζητούσε…»

parousiasi-vivliou-krommuda-oranoessa3


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος