Ομάδες Παραγωγών: Ο ρόλος τους στη νέα ΚΑΠ και τα οφέλη τους
Ο ελληνικός αγροτικός τομέας είναι μεγάλος σε σημασία αλλά με μια περιορισμένη διείσδυση στις διεθνείς αγορές-εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε- καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ποικίλους κινδύνους και προκλήσεις αλλά και με ευκαιρίες στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι κυρίως:
-Το μικρό μέγεθος και ο πολυτεμαχισμός της εκμετάλλευσης
-Η έλλειψη βασικών γνώσεων -δεξιοτήτων των απασχολουμένων
-η απόκλιση μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή και η συνεχής αύξηση του κόστους των εισροών.
Ωστόσο, υπάρχει ένα βασικό εργαλείο που διαθέτουν οι παραγωγοί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους και αυτό είναι οι ομάδες παραγωγών.
Στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020 άλλωστε, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση νεοσύστατων και υφιστάμενων Ομάδων Παραγωγών (Ομ.Π.). Τα κυριότερα Μέτρα και Υπομέτρα που τις ενισχύουν, είναι τα εξής :
-ΜΕΤΡΟ 4 – ΥΠΟΜΕΤΡΟ 4.1 Χρηματοδότηση +20% στις Ο.Π. & στα Σχέδια Βελτίωσης
-ΜΕΤΡΟ 4 – ΥΠΟΜΕΤΡΟ 4.2 Επενδύσεις στη Μεταποίηση
-ΜΕΤΡΟ 9 – ΥΠΟΜΕΤΡΟ 9.1 Ενίσχυση σύστασης νέων Ο.Π.
Με τηνευκαιρία, να επισημάνουμε ότι πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη η απόφαση για τα κριτήρια αναγνώρισης τωνΟμάδων Παραγωγών, τωνΟργανώσεων Παραγωγών και τωνΈνωσεων Οργανώσεων Παραγωγών.
-Τι είναι οι ομάδες-οργανώσεις παραγωγών
Οι ομάδες παραγωγών αποτελούν ομάδες στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας που συγκροτούνται, αναγνωρίζονται και λειτουργούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου και τα συμπληρωματικά εθνικά μέτρα εφαρμογής του.
Οι οργανώσεις παραγωγών αποτελούν αυτοτελείς νομικές οντότητες του συνεταιριστικού ή εμπορικού δικαίου με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, οι οποίες συγκροτούνται, αναγνωρίζονται και λειτουργούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου και τα συμπληρωματικά εθνικά μέτρα εφαρμογής του.
Οι Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών (Ε.Ο.Π.) αναγνωρίζονται ως αυτοτελείς νομικές οντότητες του συνεταιριστικού ή εμπορικού δικαίου ή σαφώς οριζόμενα μέρη αυτών, που συγκροτούνται με πρωτοβουλία αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών.
-Κριτήρια αναγνώρισης Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών
Για την αναγνώριση των Ομάδων Παραγωγών γεωργοκτηνοτροφίας απαιτούνται τουλάχιστον πέντε (5) φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέλη παραγωγοί, ανά τομέα αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής. Στην περίπτωση όμως που έχουμε να κάνουμε με Ομάδες Παραγωγών Φυτικής παραγωγής, τότε απαιτούνται δέκα (10) φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέλη παραγωγοί και η εκπόνηση υποχρεωτικά ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται ελάχιστη αξία εμπορευθείσας παραγωγής.
Για την αναγνώριση των Οργανώσεων Παραγωγών απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι (20) μέλη παραγωγοί και η εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Σε σχέση με τις Ομ.Π. η απαιτούμενη ελάχιστη αξία εμπορευθείσας παραγωγής, για όλα τα προϊόντα που δύνανται να αναγνωριστούν ως Ο.Π. καθορίζεται σε 250.000 χιλιάδες ευρώ.
Τέλος,για την αναγνώριση Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών απαιτούνται τουλάχιστον δύο (2) αναγνωρισμένες Ο.Π.
-Διαδικασία αναγνώρισης Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών
1) Αναλυτική κατάσταση των μελών (Α.Φ.Μ., ελάχιστη αξία εμπορευθείσας παραγωγής)
2) Καταστατικό λειτουργίας της ομάδας υπογεγραμμένο από όλα τα μέλη της.
3) Επιχειρηματικό Σχέδιο πενταετούς διάρκειας που θα περιγράφει τον τρόπο και τα μέσα επίτευξης των στόχων της ομάδας ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά της.
4)Απόσπασμα πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης των μελών.
5) Απόσπασμα πρακτικών του αρμοδίου για τη λήψη σχετικών αποφάσεων οργάνου του νομικού προσώπου
6) Πιστοποιητικό ότι το νομικό πρόσωπο δεν έχει κηρυχθεί σε πτώχευση ή δεν τελεί υπό εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση,
7) Υπεύθυνη δήλωση των μελών ότι δεν ανήκουν σε άλλη ομάδα παραγωγών ή οργάνωση που διαχειρίζεται το ίδιο προϊόν.
Αντίστοιχα, η διαδικασία για την αναγνώριση των Ε.Ο.Π περιλαμβάνει:
1) Αναλυτική κατάσταση των νομικών προσώπων που έχουν αναγνωριστεί ως Ο.Π. και είναι μέλη του νομικού προσώπου που θέλει να αναγνωριστεί σαν Ε.Ο.Π.
2) Τις αποφάσεις αναγνώρισης ως Ο.Π. των νομικών προσώπων- μελών του νομικού προσώπου που θέλει να αναγνωριστεί ως Ε.Ο.Π.
3) Απόσπασμα πρακτικών του αρμοδίου για τη λήψη σχετικών αποφάσεων οργάνου του νομικού προσώπου, από το οποίο προκύπτει η έγκριση σύστασης και λειτουργίας της Ε.Ο.Π.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η δημιουργία Ομ.Π., Ο.Π. και Ε.Ο.Π. συμβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων των παραγωγών-μελών και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στην αγορά, εξασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερες τιμές για το προϊόν και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα στην διεθνή αγορά που είναι και το ζητούμενο.
Θάνος Καράμπελας
Γεωπόνος