FOLLOW US: facebook twitter

Ένας έρωτας εποχής σαν παραμύθι…

Ημερομηνία: 20-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

proskinio-parastasi-erwtevmenos-sexpir6

Ατμόσφαιρα ρομαντισμού και ποίησης στην πρεμιέρα της Ομάδας Θεάτρου ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ στην εξαιρετική παράσταση «Ερωτευμένος Σαίξπηρ»

Με μια ατμοσφαιρική και καλοστημένη παράσταση που αγκάλισε με θέρμη το κοινό χειροκροτώντας όλους τους συντελεστές,  ένα ρομαντικό παραμύθι εποχής, τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ» που αφηγείται την ερωτική σχέση του διάσημου θεατρικού Άγγλου συγγραφέα την περίοδο που έγραφε το έργο του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», έκανε την επανεμφάνισή της στο σανίδι μετά από δυο χρόνια απουσίας, το Σάββατο το βράδυ  η Ομάδα θεάτρου «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», στο κατάμεστο θέατρο Απόλλων.

proskinio-parastasi-erwtevmenos-sexpir2

Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Κοέν, που συνεργάζεται για 3η φορά με την Ομάδα θεάτρου ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ, απέδωσε θεατρικά με εξαιρετικό τρόπο μια από τις ωραιότερες ιστορίες αγάπης που έχουν γραφεί για τον κινηματογράφο και μαζί με όλους τους ηθοποιούς της παράστασης που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ερμηνευτικά, στάθηκαν επάξια στο ύψος των απαιτήσεων ενός πραγματικά τολμηρού και  δύσκολου από πολλές πλευρές  έργου, κερδίζοντας το στοίχημα για την επιλογή του, που αρχικά φαινόταν παράτολμο ως εγχείρημα.

Τα σκηνικά πραγματικά θαυμάσια, είχαν παράλληλα και μια εκπληκτική ευελιξία όπως η αιώρα που για τις ανάγκες της πλοκής μια γινόταν βάρκα και μια κρεβάτι για να φιλοξενήσει τον παθιασμένο έρωτα των δυο πρωταγωνιστών- αλλά και τα κοστούμια εποχής, όλα  του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου, ήταν εκείνα που διαμόρφωναν την ρομαντική και ποιητική ατμόσφαιρα που απαιτούσε το έργο, αφού ας μην ξεχνάμε ότι η πλοκή του εκτυλίσσεται το 1590. Και μια ακόμα από τις αρετές της παράστασης, είναι ότι καταφέρνει να μην περιοριστεί σε μια ρομαντική κομεντί εποχής, αλλά να αναδείξει με τον τρόπο της έναν σύγχρονο προβληματισμό πάνω στη σχέση θεάματος- ζωής, τη λογοκρισία, με την απαγόρευση των παραστάσεων, τη θέση της γυναίκας μέσα στην αυστηρή αγγλική κοινωνία που τότε απαγορευόταν να παίξει στο θέατρο- γι αυτό και η Βαϊόλα μεταμφιέζεται σε άντρα- αλλά και τη δύναμή της, που είναι και δύναμη του έρωτα που αψηφά τα πάντα κι ανεβαίνει στη σκηνή ως γυναίκα πια.

proskinio-parastasi-erwtevmenos-sexpir-1

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του  Σαίξπηρ και της μούσας του Βαϊόλας, το καλλιτεχνικό ζευγάρι Νίκος Λαϊνόπουλος  και Πατρίτσια Κάββουρα με εκπληκτικές χωρίς υπερβολές ερμηνείες, γεμάτοι πάθος, ρομαντισμό και δύναμη, πλαισιωμένοι από μια πλειάδα άλλων ερασιτεχνών  ηθοποιών, 13 στο σύνολό τους, που έδωσαν την ψυχή τους, με επίπονες πρόβες έξι μηνών και με πολύ κέφι και συγκινητικό πείσμα γι αυτό το όμορφο αποτέλεσμα. Ανάμεσά τους και νέα παιδιά που ανέβηκαν για πρώτη φορά στο σανίδι και… πέρασαν τις εξετάσεις, περιττό να πούμε ότι αποθεώθηκαν από την… γαλαρία των φίλων τους που είχαν έρθει για να τους χειροκροτήσουν και να επιβραβεύσουν την προσπάθειά τους, γι αυτό και το φινάλε μετατράπηκε σε γιορτή!

eroteumenos-saixpir-lainopoulos-patricia

Υπέρ πάντων η συναδελφικότητα

Μάλιστα στην τελευταία του ατάκα ο Σαίξπηρ και εν προκειμένω ο Νίκος Λαϊνόπουλος, με καθαρά συναδελφική κίνηση, προϊδεάσε και διαφήμισε την επόμενη Θεατρική Ομάδα του Δούρειου Ίππου που όταν κλείσει ο κύκλος των παραστάσεων για την Ομάδα Προσκήνιο, θα ανεβάσει με την σειρά της την Δωδέκατη Νύχτα του Σαίξπηρ!  Να πούμε βεβαίως, ότι την παράσταση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και οι δύο άλλες θεατρικές ομάδες του Πύργου, η Θεατρική Ομάδα Πύργου και ο «Δούρειος Ίππος» που έτρεξαν στα παρασκήνια να συγχαρούν τους συναδέλφους τους, γιατί είναι εκείνοι που ξέρουν περισσότερο από τον καθέναν πόσο κόπο και πόση ψυχή πρέπει να καταθέσουν οι ερασιτεχνικές ομάδες για να βγάλουν πέρα τέτοιες παραστάσεις.

proskinio-parastasi-erwtevmenos-sexpir3

Ο Σαίξπηρ μέσα από μια άλλη οπτική γωνία

Με το έργο αυτό, δίνεται μια μοναδική ευκαιρία στο κοινό που διαβάζει και παρακολουθεί τα έργα του διάσημου Βρετανού θεατρικού συγγραφέα εδώ και 400 χρόνια, να δει από μια άλλη οπτική γωνία, ποιος ήταν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ αφού λίγα πράγματα είναι γνωστά για την προσωπική του ζωή. Σύμφωνα με την πλοκή του έργου,  είναι ένας γνωστός ποιητής, συγγραφέας και ηθοποιός που όχι μόνο έχει πουλήσει το επόμενο έργο του σε δύο άτομα, στον Φίλιπ Χένσλοου και στον Ρίτσαρντ Μπέρμπιτζ αλλά τώρα έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ πιο σοβαρό και δύσκολο πρόβλημα. Έχει ξεμείνει από ιδέες και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να γράφει το έργο. Βρίσκεται στο ψάξιμο της καινούριας του μούσας, τη γυναίκα που θα τον εμπνεύσει αλλά όλες του οι προσπάθειες αποτυγχάνουν μέχρι που γνωρίζει την όμορφη Βαϊόλα ντε Λέσεπς. Η Βαϊόλα αγαπά το θέατρο και δεν θέλει τίποτα άλλο από το να ανεβεί πάνω στη σκηνή και να παίξει. Αλλά αυτό δεν γίνεται καθώς είναι απαγορευμένο για τις γυναίκες καθώς μόνο οι άνδρες επιτρέπεται να ασκούν το επάγγελμα του ηθοποιού. Η Βαϊόλα είναι επίσης μεγάλη θαυμάστρια των έργων του Σαίξπηρ. Γι’ αυτό ντύνεται σαν άνδρας και παίρνει το όνομα Τόμας Κεντ. Περνάει από ακρόαση και αποδεικνύεται ιδανική για ένα ρόλο στο επόμενο έργο του Σαίξπηρ. Ο Σαίξπηρ σύντομα θα καταλάβει τη μεταμφίεσή της και θα ξεκινήσει μαζί της μια ερωτική σχέση, η οποία ξέρουν ότι δεν θα έχει ευτυχισμένο τέλος καθώς αυτός είναι ήδη παντρεμένος και αυτή πρόκειται να παντρευτεί το Λόρδο Γουέσεξ. Καθώς η παράσταση ετοιμάζεται, η αγάπη των Ουίλιαμ και Βαϊόλα μεταφέρεται στις σελίδες του αριστουργήματος  «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»

proskinio-parastasi-erwtevmenos-sexpir5

Παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά, πλην Δευτέρας, Τρίτης, Τετάρτης, στις 9.30 βράδυ μέχρι 9 Απριλίου (κράτηση θέσεων 2621036521).

Να σημειωθεί πως οι παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά -πλην Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης- έως τις 9 Απριλίου με ώρα έναρξης στις 9.30 το βράδυ. Οι τιμές εισιτηρίων είναι 8 ευρώ (κανονικό) και 5 ευρώ (μαθητικό, άνεργοι). Κρατήσεις θα γίνονται στο 26210 36521 τις ημέρες των παραστάσεων (6-9 μ.μ.).

Διανομή

Γουίλλιαμ Σαίξπηρ: Νίκος Λαϊνόπουλος
Κρίστοφερ Μάρλοου: Διονύσης Ζάγκλης
Ένσλοου: Άκης Λαγκαδινός
Χάννα Φέννυμαν: Μαρία Μαντά
Κυρία Κουίκλυ: Φανή Ζάγκλη
Μπάρμπεητζ: Γιώργος Σπυρόπουλος
Τίνλεϋ και Βαρκάρης: Ελένη Αργυροπούλου
Λαίδη Βιόλα ντε Λεσσέψ: Πατρίτσια Κάββουρα
Παραμάνα: Ασπασία Αργυροπούλου
Σαμ: Μιχάλης Αλεξάνδρου
Λόρδος Γουέσσεξ: Χρήστος Γεωργιάδης
Λαίδη Άννα ντε Λεσσέψ: Πέγγυ Δρεμπέλα
Νεντ Άλλεϋν: Παύλος Γκόρδης
Μόλλυ και Κέητ (τα κορίτσια του καπηλειού): Ασπασία Αργυροπούλου – Πέγγυ Δρεμπέλα


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος