Οι 6 τύποι φύτευσης που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να έχουμε ένα ιδανικό κήπο
Ο κήπος είναι ο προσωπικός μας παράδεισος και δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες για το πώς φυτεύουμε. Υπάρχουν όμως γενικά κάποιοι τύποι φύτευσης που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να έχουμε σαν οδηγό στο ξεκίνημα
1.Αρχιτεκτονικό στιλ
Το αρχιτεκτονικό στιλ φύτευσης διευρύνει την σχεδιαστική σύλληψη που έχει προηγηθεί. Γενικά πάλι μπορούμε να διακρίνουμε 3 τύπους αρχιτεκτονικού στιλ:
- Με λουλούδια διαφορετικού σχήματος και έντονης παρουσίας (πχ. Από τροπικές περιοχές με έντονο σχήμα φύλλων)
- Με παρτέρια και αλέες πλεγμένα σε αρχιτεκτονικό στιλ της Αναγέννησης.
- Με γιαπωνέζικο τρόπο φύτευσης, μια ασύμμετρη αντίληψη που συνδέει και συγκρατεί αυτά που διαφορετικά θα ήταν πολύ ελεύθερα.
2.Υδρόβιο στιλ
Το στοιχείο του νερού επιδρά στον χώρο θετικά. Δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για ηρεμία και χαλάρωση. Αποτελεί βασικό στοιχείο του φενγκ σουι, όχι μόνο μέσα στο σπίτι αλλά και στους εξωτερικούς χώρους. Ο κήπος είναι το ιδανικό περιβάλλον που μας αφήνει ελεύθερους να «παίξουμε» με το στοιχείο του νερού. Η φύτευση του κήπου σε υδρόβιο στιλ μπορεί να δώσει όμορφες αντιθέσεις με την βλάστηση των υδρόφυτων και με την οριζόντια γραμμή της επιφάνειας του νερού. Έχοντας κατά νου μια μικρή λιμνούλα μέσα στον κήπο, οι καλαμιές, τα βούρλα και τα νούφαρα, είναι μόνο μερικά από τα κλασικά υδρόφυτα που μπορούν να την διαμορφώσουν. Χρησιμοποιώντας επίσης χαλίκια και πέτρες μπορούμε να τελειοποιήσουμε το υδρόβιο στιλ με το προσωπικό μας ύφος.
3.Αγροτικό στιλ φύτευσης
Με τον όρο αγροτικό στιλ εννοούμε τον παραδοσιακό κήπο που μπορεί να συνδυάσει τα κλασικά φυτά με λαχανικά, οπωρικά και ανθοφόρα φυτά. Ένα μείγμα δηλαδή βλάστησης που χαρακτηρίζεται από αταξία και μεθυστικές ευωδίες. Σε αυτό το στιλ μπορούμε άφοβα να πειραματιστούμε και να προσθέσουμε ακόμα και βότανα, όπως δεντρολίβανο, λεβάντα, φασκόμηλο κ.α.
4.Φύτευση με Xαλίκια
Το χαλίκι δημιουργεί μια συγκρατημένη αναρχία. Συνήθως τα φυτά που αναπτύσσονται σε χαλίκι είναι αυτά τα οποία προτιμούν εδάφη ρηχά, αλλά με καλή αποστράγγιση.
5.Φύτευση σε διάταξη Φυσικής Βλάστησης
Η φυσική βλάστηση φέρνει περισσότερο σε λιβάδι, γι αυτό τον λόγο ενδείκνυται περισσότερο σε κήπους μεγάλων διαστάσεων και εξαρτάται αρκετά από το γύρω τοπίο. Στην ουσία αυτό που έχουμε να κάνουμε εδώ είναι να μιμηθούμε την ίδια την φύση, με την διαφορά ότι εμείς αποφασίζουμε ποια από τα φυτά θα μείνουν και ποια θα φύγουν από το πλάνο. Φυτεύοντας μια ακαλλιέργητη περιοχή, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα ανάλογο τεχνητό μοντέλο ανάπτυξης των φυτών, γρήγορα θα διαπιστώσουμε ότι η φύση παρεμβάλει στην επιλογή μας διάφορα ιθαγενή φυτά, τα λεγόμενα και ως «ζιζάνια». Άρα στην φυσική βλάστηση δεν σημαίνει ότι αφήνουμε την φύση να κάνει την δουλειά, αντιθέτως μάλιστα, για να παραμείνει η εικόνα της φυσικής βλάστησης χρειάζεται ένας κηπουρός, σε έναν συνεχή αγώνα συντήρησης και φροντίδας του κήπου ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία του.
6.Δασώδες στιλ
Σε μεγάλως χώρους μπορούμε να φυτεύουμε δέντρα του δάσους, επιλέγοντας κωνοφόρα γρήγορης ανάπτυξης τα οποία αργότερα μπορούν να αραιωθούν. Σε μικρότερους χώρους ταιριάζουν δέντρα μεσαίας ανάπτυξης. Επίσης, μια ήδη ανεπτυγμένη δασική περιοχή διαθέτει κατά πάσα πιθανότητα ένα υγρό έδαφος, άρα σημαντικός παράγοντας είναι και η φυσική γονιμότητα του εδάφους.