FOLLOW US: facebook twitter

Οι Κρητικοί της Ηλείας στο μεγάλο «Αντάμωμα Κρητών» στο Ναύπλιο

Ημερομηνία: 05-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38097″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο 1ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας» συμμετείχε ο Σύλλογος Κρητικών Ηλείας και οι «Μωραϊτες»

Από τις ρίζες των Λευκών Ορέων ως τους πρόποδες του Ψηλορείτη, του αιώνιου ιερού βουνού, με το Ιδαίον Άντρο και τη Ζώμινθο, σύμβολα ενός μοναδικού πολιτισμού του Μινωικού που έδωσε τα φώτα του στην οικουμένη οι γενεές της Κρήτης σμίξανε στο ξακουστό Ανάπλι μεταλαμπαδεύοντας την παράδοση και την λεβεντιά με χορούς, μαντινάδες και σκοπούς της Μεγαλονήσου.

Την δύναμη της Κρήτης και την συνοχή των Κρητικών που ζουν στην Ηλεία και τηρούν τις παραδόσεις της πατρίδας τους, έδειξε ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ηλείας που συμμετείχε το Σάββατο στο 1ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας» στο Ναύπλιο, όπου πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα «Αντάμωμα Κρητών». Μαζί με τον Σύλλογο Κρητικών Ν. Ηλείας συμμετείχε και ο Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Όμιλος Πύργου «Μωραΐτες» που ξεχώρισαν για την εμφάνισή τους.

Ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ηλείας με τον πρόεδρό του Αντώνη Χατζηδάκη, το δάσκαλο παραδοσιακών χορών  και αντιπρόεδρο του Συλλόγου Θέμη Μπατουδάκη και τα αδέλφια Στέφανο Μπατουδάκη στο λαγούτο και Γιώργο Μπατουδάκη στη λύρα, παρουσίασαν ένα μοναδικό ταξίδι από το παρελθόν στο σήμερα, γεμάτο κρητική παράδοση, περνώντας μέσα από τα γραφικά σοκάκια τ΄ Αναπλιού, που καταχειροκροτήθηκαν για την παρουσία τους.

Στο 1ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Αργολίδας συμμετείχαν 20 Πολιτιστικοί Κρητικοί Σύλλογοι της Πελοποννήσου και του Λεκανοπεδίου Αττικής , για να τιμήσουν τους πρόγονους αλλά και για να σμίξουν με τους απόγονους στο μεγαλύτερο αντάμωμα Κρητών που έγινε εκτός Κρήτης!

Στο Λιμάνι του Τολού, η Χορευτική Ομάδα Τολού, υποδεχθηκε τους Κρητικούς με λεβέντικους παραδοσιακούς χορούς της Μεγαλονήσου ενώ για όλους υπήρχε κρητική τσικουδιά και κεράσματα, προσφορά των ξενοδόχων του Τολού.

Στο Ναύπλιο οι σύλλογοι που συμμετείχαν έφθασαν με το κρουαζιερόπλοιο Μανταλένα, όπου στο Λιμάνι, το πλοίο θα υποδέχθηκαν με ξεχωριστό τρόπο οι ψαρόβαρκες του Συλλόγου Αλιέων Ναυπλίου. Με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί και σκοποί της ακριβής κρητικής παράδοσης, ενώ στη συνέχεια, οι Κρητικοί Σύλλογοι πέρασαν μέσα από τα γραφικά σοκάκια, όπου και έφτασαν στην Πλατεία Συντάγματος με τους λυράρηδες και τους λαουτιέρηδες να δίνουν τον τόνο!

Την παγκρήτια συνάντηση διοργάνωσαν η Ένωση Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας «Ο Μίνωας», σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού.

Φωτο: Γιώργος Φουντουλάκης[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1504598302579-56f5f468-6a5d-5″ include=”38100,38101,38102,38103,38104,38105,38106″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot