FOLLOW US: facebook twitter

«Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ήταν για μένα πρόκληση»

Ημερομηνία: 05-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Η Ειδική Παιδαγωγός Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου από τον Πύργο, μας μιλά για τα βιβλία της «Η Μελίνα εκπαιδεύεται Ι και ΙΙ»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου (kkoloverou@yahoo.gr)

«Ασχολήθηκα με παιδιά, με ειδικές ανάγκες γιατί πάντα μου άρεσε η πρόκληση…». Ο λόγος για την Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου από τον Πύργο, Ειδική Παιδαγωγό, απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κόρη των αείμνηστων Νίκου Χριστόπουλου Ειδικού Παθολόγου και της Ειρήνης Χριστοπούλου Φυσιοθεραπεύτριας, που φιλοξενούμε σήμερα, με αφορμή την συγγραφή δυο εξαιρετικών βιβλίων για παιδιά προσχολικής αγωγής και δημοτικού που απευθύνονται κυρίως όμως σε εκπαιδευτικούς, που αναζητούν εναλλακτικές εξατομικευμένες εκπαιδευτικές μεθόδους και δημιουργικές ιδέες.

Δυο βιβλία, που δημιουργήθηκαν με πολύ μεράκι και με υλικό που χρησιμοποίησε το 2005 στον πρωτοεμφανιζόμενο τότε θεσμό της παράλληλης στήριξης, όταν κλήθηκε να σταθεί δίπλα σε ένα παιδί με αυτισμό, το Δρόσο Κονδύλη- νέο φοιτητή σήμερα- στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου.

Η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου, έχει μια μακρά πορεία στην ειδική αγωγή καθώς έχει εργαστεί σε ειδικά νηπιαγωγεία και δημοτικά, σε παράλληλη στήριξη και σε τμήματα ένταξης στην Ηλεία αλλά και την Αθήνα, με παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού, με Νοητική Καθυστέρηση και Κινητικά Προβλήματα. Από τον Ιανουάριο του 2010 εργάζεται μόνιμα στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Πως επέλεξες να ασχοληθείς με παιδιά με ειδικές ανάγκες;

«Από το Δημοτικό κιόλας ήξερα πως ήθελα να ασχοληθώ με παιδιά. Ήταν όνειρο ζωής. Τώρα πως ασχολήθηκα με παιδιά με ειδικές ανάγκες;; Μάλλον πάντα μου άρεσε η πρόκληση…».

Δηλαδή;

«Η Ειδική Αγωγή είναι από μόνη της πρόκληση. Έχεις απέναντί σου παιδιά  που χρήζουν αντιμετώπισης σύμφωνα με τις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες του μέσου όρου των παιδιών. «Παλεύεις» για αυτά μαζί με αυτά. Και πάντα με συνοδοιπόρους, είτε τους γονείς τους, είτε τους θεραπευτές τους (Παιδοψυχίατροι, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, Ειδικούς Ψυχικής Υγείας) είτε τους συναδέλφους και της ειδικής και της γενικής εκπαίδευσης. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Θέλει μεράκι, δεν είναι ρόδινα. Ξέρεις πως επιλέγεις το δύσκολο δρόμο…».

Έχεις συγγράψει δυο βιβλία, έτσι δεν είναι;

«Ναι, «Η Μελίνα εκπαιδεύεται» που κυκλοφόρησε το 2011 και «Η Μελίνα εκπαιδεύεται 2» που μόλις κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις ΡΟΤΟΝΤΑ».

 

Μίλησέ μας λίγο για αυτά…

«Και τα δύο βιβλία είναι στην ουσία οδηγοί για τη δημιουργία οπτικά δομημένων δραστηριοτήτων, για παιδιά προσχολικής αγωγής το 1ο βιβλίο και για παιδιά Δημοτικού το 2ο βιβλίο. Απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αναζητούν εναλλακτικές εξατομικευμένες εκπαιδευτικές μεθόδους και δημιουργικές ιδέες, για μαθητές με διαφορετικές μαθησιακές δεξιότητες, καθώς και στους γονείς και τους θεραπευτές τους. Περιλαμβάνουν δραστηριότητες που κατασκευάζονται από υλικά που θεωρούνται «άχρηστα» (κουτιά από παπούτσια, μπουκάλια, καπάκια, κεσεδάκια, φακέλους και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί….). Η φιλοσοφία τους στηρίζεται στο πρόγραμμα της Δομημένης Διδασκαλίας (TEACCH). Πρόγραμμα που δουλεύεται με παιδιά με αυτισμό και όχι μόνο».

Τι σε παρακίνησε να ασχοληθείς με τη συγγραφή;

«Θεωρώ τη συγγραφή προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο, πάντα ήθελα να προσφέρω. Αυτό όμως που ήταν πραγματικά το έναυσμα για να το πραγματοποιήσω, ήταν ο θεσμός της παράλληλης στήριξης. Το 2005 κλήθηκα να εργαστώ στο 4ο Δημοτικό Σχολείο του Πύργου δίπλα σε παιδί με αυτισμό πρώτης δημοτικού τότε- τον Δρόσο Κονδύλη-  και για δυο συνεχόμενες χρονιές, μέσα στην κανονική τάξη. Καινούριος θεσμός τότε  πανελλαδικά και στον Πύργο, με ό,τι σημαίνει αυτό…Δίπλα στο παιδί και σε μένα, η μητέρα του Νικολία Μωραΐτη, η δασκάλα της τάξης Βίκυ Καραμέρου, ο διευθυντής του σχολείου Γεώργιος Δερβιτσιώτης, οισυνάδελφοι, αλλά και οι γονείς των συμμαθητών του. Μια ομάδα που συντόνιζε η Παιδοψυχίατρος Βάγια Παπαγεωργίου, η οποία έχει επιμεληθεί το πρώτο βιβλίο και έχουμε κάνει μαζί τη συγγραφή του δεύτερου. Όλο το υλικό που χρησιμοποιήθηκε και δημιουργήθηκε με τόσο μεράκι, επιθυμούσα με κάποιον τρόπο να το μεταδώσω τόσο σε συναδέλφους, όσο και σε γονείς. Πάντα με την αμέριστη στήριξη, τόσο της κυρίας Παπαγεωργίου, όσο και της μητέρας».

 

Από πού μπορεί να προμηθευτεί κάποιος τα βιβλία;

«Απευθείας από τον εκδοτικό οίκο «ΡΟΤΟΝΤΑ» στα τηλ 2310212212, και από το ηλεκτρονικό τους κατάστημα. Επίσης από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στον Πύργο και συγκεκριμένα τα Βιβλιοπωλεία «Κορκολής», βιβλιοπωλείο «Lexis» και στο ηλεκτρονικό κατάστημα, βιβλιοπωλείο «Γραφή», καθώς και από το «copy-center Αποστολόπουλος».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος