Οικολογική Δυτική Ελλάδα: Να ζωντανέψει η υπάρχουσα γραμμή του τραίνου προς Ηλεία, τώρα!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50277″ img_size=”full”][vc_column_text]H παράταση της αβεβαιότητας γύρω από το ακανθώδες (όπως κατέληξε) θέμα της διέλευσης του σύγχρονου τραίνου από την Πάτρα, εκτός από τον κίνδυνο μη ολοκλήρωσης του έργου ως το νέο νότιο λιμάνι και της επακόλουθης επιστροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων στα ευρωπαϊκά ταμεία, συνεπάγεται, είτε μας αρέσει να μιλάμε γι’ αυτό είτε όχι, και την απομάκρυνση ή και ματαίωση της ελπίδας για προέκταση της γραμμής και στην Ηλεία.
Πρόσφατα, με δημόσιες δηλώσεις του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος μίλησε καθαρά για αυτή την «παράπλευρη απώλεια» εις βάρος της Ηλείας από το αδιέξοδο που έχει προκύψει από τις αιθεροβάμονες απαιτήσεις του μεγαλύτερου μέρους του πολιτικού προσωπικού και των φορέων της Πάτρας για υπογειοποίηση της νέας διπλής γραμμής και σε μπαζωμένη θάλασσα, προτείνοντας να υλοποιηθεί σχέδιο εκσυγχρονισμού της υπάρχουσας μετρικής γραμμής μετά την Κάτω Αχαΐα.
Η «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» θεωρεί την πρόταση αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γεωργιόπουλου για εκσυγχρονισμό της μετρικής γραμμής Πάτρας – Πύργου και ταχεία θέση της σε χρήση απολύτως ρεαλιστική και συμφέρουσα, όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και στην Αχαΐα.
Και τούτο διότι:
Πρώτον, η επισκευή και στοιχειώδης βελτίωση του εν λόγω τμήματος (Κ. Αχαΐα – Πύργος) «κουμπώνει» τέλεια με το εκτελούμενο έργο της επέκτασης του προαστιακού της Πάτρας προς Κ. Αχαΐα.
Δεύτερον, διότι, όπως γνωστοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης, υπάρχει προμελέτη του ΟΣΕ για τη συντήρηση και βελτίωση της υπάρχουσας γραμμής, στο εν λόγω τμήμα, και την τοποθέτηση Συστημάτων Ασφαλείας Διαβάσεων, η οποία εντός ελαχίστων μηνών μπορεί να ολοκληρωθεί σε επίπεδο τευχών δημοπράτησης, και να γίνει με ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, απολύτως λογικό και μόλις διπλάσιο από εκείνο που έχει εξασφαλιστεί για την επέκταση του προαστιακού.
Τρίτον, διότι γρήγορα ξαναβάζει την Ηλεία στο χάρτη της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, με ορατά οφέλη για επιβάτες (μην ξεχνάμε που έφτασε, για μας και το περιβάλλον, το κόστος της μετακίνησης με Ι.Χ.) και εμπορεύματα, αποτρέποντας τον κίνδυνο της αποστολής της προοπτικής αυτής στις καλένδες, είτε λόγω απώλειας στενών χρονικών περιθωρίων είτε λόγω υπέρβασης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αυτά, αντίθετα με ότι ορισμένοι πιστεύουν, ούτε ανεξάντλητα είναι, ούτε χωρίς κανόνες δίνονται, ούτε επ΄αόριστον παραμένουν διαθέσιμα.
Τέταρτον, διότι όχι μόνο δεν αποκλείει αλλά διευκολύνει και θα αποτελέσει επιχείρημα για την μετατροπή της γραμμής σε κανονικού πλάτους σε επόμενη φάση, όταν οι χρηματοδοτικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Η «Οικολογική Δυτική Ελλάδα», βλέποντας πάγια την σιδηροδρομική συγκοινωνία ως θεμελιώδες και αναπόσπαστο στοιχείο ενός αειφορικού παρόντος και μέλλοντος στις μεταφορές, και έχοντας ξεκάθαρη περιφερειακή οπτική, υποστηρίζει θερμά την πρόταση αυτή και ζητεί από την Περιφερειακή Αρχή του κ. Κατσιφάρα να προχωρήσει σε σθεναρή υποστήριξή της έναντι του ΟΣΕ και της Κυβέρνησης.
Γιώργος Κανέλλης
Περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της Οικολογικής Δυτ. Ελλάδας[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]