FOLLOW US: facebook twitter

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με ευνοϊκότερους όρους

Ημερομηνία: 19-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Ψηφίστηκε χθες το Ν/Σ στη Βουλή

Αύξηση, από 80 σε 100, των δόσεων για την καταβολή των προστίμων αυθαιρέτων, διεύρυνση των εκπτώσεων για ανέργους και δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς και γενναίες επιδοτήσεις για τη στατική ενίσχυση των κτιρίων είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος σε σχέση με τις ανάλογες ρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το νομοθέτημα, που ψηφίστηκε χθες με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου, καθώς την προηγουμένη λήγει η… παράταση της παράτασης του νόμου 4178/2013, που καταργείται.

Σε συνέντευξη τύπου, ο Γιώργος Σταθάκης διευκρίνισε ότι περίπου το 45% των αιτήσεων νομιμοποίησης που είχαν υποβληθεί με τους προηγούμενους νόμους έχουν ανεξόφλητες δόσεις και οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα μεταφερθούν στο νέο σύστημα ώστε να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του.

Με βάση στοιχεία της ηλεκτρονικής βάσης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ώς τα τέλη Αυγούστου είχαν υποβληθεί δηλώσεις για 1,34 εκατ. αυθαίρετα και τα οφειλόμενα πρόστιμα υπολογίζονται σε 1,94 δισ. ευρώ.

Ο αριθμός των δηλώσεων αναμένεται πάντως να αυξηθεί, δεδομένου ότι επεκτείνεται και στα ενοικιαζόμενα ακίνητα η υποχρέωση υποβολής δήλωσης από τον ιδιοκτήτη και τον μηχανικό για μη ύπαρξη αυθαιρεσιών ή την τακτοποίησή τους. Σήμερα το μέτρο εφαρμόζεται μόνο σε μεταβιβάσεις ακινήτων (πωλήσεις, γονικές παροχές κ.λπ.).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη σε σχέση με τον αριθμό των νέων αιτήσεων, οι οποίες σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 εκατ.

Εδωσε όμως έμφαση στη διάθεση των εσόδων, τονίζοντας ότι το 50% θα μοιραστεί στους δήμους και τις περιφέρειες για να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν, ενώ τα υπόλοιπα θα κατατεθούν στο Πράσινο Ταμείο και θα διατεθούν για έργα αναβάθμισης του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος