FOLLOW US: facebook twitter

Με σύμμαχο την ενημέρωση για το καλύτερο αποτέλεσμα

Ημερομηνία: 21-02-2017 | Συντάκτης:

papadopoulos-elaia-imerida2

Ημερίδα από την «Έλαια Παπαδόπουλος» για παραγωγή του ελαιολάδου και τρέχοντα αγροτικά θέματα

 Μια πολύτιμη κίνηση για την στήριξη του ελαιοπαραγωγού, ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή στα γραφεία της ΠΕΔ στον Πύργο, η εταιρία «Έλαια Παπαδόπουλος». Στόχος των διοργανωτών ήταν να «οπλιστούν» οι καλλιεργητές με γνώση απέναντι στο αντικείμενό τους και παράλληλα να ενημερωθούν για ζητήματα που «καίνε» τη δεδομένη χρονική στιγμή στην ελληνική επικαιρότητα. Η συμμετοχή ήταν σημαντική, γεγονός που ενθαρρύνει την εταιρία να πραγματοποιήσει και άλλες ανάλογες δράσεις, καθιστώντας την συνολικά, πρωτοπόρο στον χώρο, στον οποίο έχει κατακτήσει μεγάλο αριθμό ποιοτικών διακρίσεων.

papadopoulos-elaia-imerida3

Μιλώντας στην «Πρωινή» ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος τόνισε πως το ζητούμενο είναι η ενημέρωση των παραγωγών στο μέγιστο βαθμό. «Έχουμε εντοπίσει πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ενημέρωση απέναντι στην άγνοια σε πολλά θέματα. Δεν είναι κάτι εύκολο και επιλέξαμε ανθρώπους που γνωρίζουν την καλλιέργεια για να ενημερώσουν τους παραγωγούς, αλλά να ενημερώσουν και για τους δασικούς χάρτες που αποτελεί θέμα των ημερών. Επίσης θέλουμε να παρουσιάσουμε τις τάσεις της αγοράς που ζητά ποιοτικό ελαιόλαδο και να εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα παράγουμε ένα τέτοιοι προϊόν. Μέσα από την ενημέρωση που κάνουμε μπορούμε να βρούμε τους τρόπους εκείνους που με χαμηλότερο κόστος θα παράγουμε ένα καλύτερο προϊόν ώστε να επωφεληθούν από την υπεραξία του».

papadopoulos-elaia-imerida

«Το βασικό πρόβλημα είναι η καλλιέργεια»

Σχολιάζοντας σχετικά με την άσχημη χρονιά που αντιμετώπισαν φέτος οι παραγωγοί επισήμανε πως το αποτέλεσμα αυτό είναι κάτι που πληρώνει όλη η αγορά και όχι μόνο οι παραγωγοί και οι ελαιοτριβείς και φαίνεται έντονα αυτή τη στιγμή. «Το βασικό πρόβλημα είναι η καλλιέργεια. Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε φέτος θα μπορούσαμε να τα είχαμε προλάβει, εάν είχαμε τη γνώση να καλλιεργήσουμε σωστά και να προλάβουμε κάποιες ασθένειες πιο νωρίς. Αυτός είναι ο στόχος της ενημέρωσης που κάνουμε. Είναι μια προσπάθεια που ξεκινά τώρα και θα ακολουθήσουν και άλλα θέματα, ώστε να διευρύνουμε αυτή την ενημέρωση και να αλλάξει ο χάρτης του νομού μας σε ότι αφορά το ελαιόλαδο».

Απαντώντας στο ερώτημα μας αν υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τέτοιες άσχημες στιγμές στην παραγωγή, ανέφερε πως «…υπάρχουν πρακτικές για να μην χάνονται οι ελαιοκομικές σεζόν και αυτό πάλι είναι θέμα γνώσης και ενημέρωσης. Στην Ισπανία και την Ιταλία έχουν προχωρήσει αρκετά. Παίζουν ρόλο και οι κλιματικές συνθήκες και η γεωγραφική περιοχή εκεί και κάποια πράγματα γίνονται διαφορετικά. Εδώ υπάρχει η εμπειρία από τους κατάλληλους ανθρώπους, που μπορούμε να την μεταδώσουμε στους παραγωγούς και αυτοί που πραγματικά θέλουν να παράγουν το σωστό και ποιοτικό προϊόν και να μην χάνεται το ελαιόλαδο, νομίζω πως αν ακολουθήσουν τις οδηγίες θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Στη διάρκεια της ημερίδας, τέσσερις καταξιωμένοι στον χώρο τους επιστήμονες, ανέλυσαν μικρά και μεγάλα ζητήματα, λάθη που μπορούν να γίνουν στην «καθημερινότητα» μιας καλλιέργειας ή στη λειτουργία ενός παραγωγού. Μικρά «μυστικά» που αφορούν διάφορα ζητήματα στην παραγωγή αλλά και ζητήματα άγνωστα στους περισσότερους παραγωγούς, κυρίως σχετικά με τη βιολογικά καλλιέργεια και τα προγράμματα που τρέχουν σε αυτό τον τομέα. Ζητήματα που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια, τις βιολογικές καλλιέργειες και σχετικά προγράμματα, ανέλυσαν οι σύμβουλοι καλλιεργειών σε ελαιώνες, Κωνσταντίνος Βενέτης Γεωπόνος, Γιώργος Βιρβιτσιώτης και ο εκπρόσωπος ΒΙΟΕΛΛΑΣ Φώτης Μοσχούλας, ενώ ο οικονομολόγος Νίκος Μπίστολας αναφέρθηκε εκτενώς στα αγκάθια για τον αγροτικό κόσμο αυτή περίοδο αλλά και για τους ιδιοκτήτες γης, που είναι οι δασικοί χάρτες, το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

papadopoulos-elaia-imerida1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia