ΜΕΘ: Μια μονάδα που νυχθημερόν σώζει ζωές
Εννέα χρόνια λειτουργίας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πύργου
– «Άγρυπνοι Φρουροί» τρείς Εντατικολόγοι, δυο γιατροί και δεκατρείς Νοσηλευτές, δίνουν καθημερινά αγώνα για την επιβίωση των βαριά πασχόντων
– Τίθεται θέμα οριακής λειτουργίας μετά την συνταξιοδότηση του Δ/ντή Χρ. Χριστόπουλου
– Εχουν νοσηλευτεί 704 βαριά περιστατικά εκ των οποίων 377 Ηλείοι
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, βιώνουν καθημερινά, στον απόλυτο βαθμό, μια σκληρή και επίπονη μάχη με το θάνατο. Σε ένα χώρο, γεμάτο πόνο και αγωνία, στέκονται «άγρυπνοι φρουροί» στο προσκεφάλι βαριά πασχόντων ασθενών, παλεύοντας διαρκώς, να ζωντανέψουν την ελπίδα, την ίδια τη ζωή. Και τις περισσότερες φορές, τα καταφέρνουν…
Ο λόγος, για την εξαιρετική ιατρική και νοσηλευτική ομάδα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Πύργου, που στα εννέα και πλέον χρόνια λειτουργίας της (Ιούλιος 2007) παρά τις κατά καιρούς αντιξοότητες, έχει νοσηλεύσει 704 βαριά περιστατικά εκ των οποίων 377 Ηλείους (53%), με τη θνησιμότητα να φθάνει το 25%! (Τα διεθνή ποσοστά θνησιμότητας είναι 22-27%).
Μια Μονάδα, την οποία συντονίζει από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, ο Εντατικολόγος- Χειρουργός Χρήστος Χριστόπουλος. Η «ψυχή» και η «δύναμη» της ΜΕΘ, που στην κυριολεξία έχει αφιερώσει τη ζωή του, στο να σώζει ζωές…
Έχοντας διανύσει ένα σπουδαίο και συνάμα δύσκολο και επίπονο «ταξίδι», ως Εντατικολόγος, πάντα σε εγρήγορση και μόνιμη αναζήτηση της καλύτερης θεραπείας για τους ασθενείς του, μια διαδρομή, γεμάτη αγωνίες, πόνο ψυχής αλλά και πολλές χαρές, ο κ. Χριστόπουλος που συνταξιοδοτείται σε ένα μήνα, αλλά θα συνεχίσει να προσφέρει από τον ιδιωτικό πλέον τομέα, μίλησε στην «Πρωινή» για τη λειτουργία της Εντατικής του Νοσοκομείου Πύργου και τον καθημερινό αγώνα της εξαιρετικής ομάδας του.
«Από την ονομασία και μόνο, η Μονάδα είναι το πλέον σημαντικό τμήμα του Νοσοκομείου. Η μονάδα σώζει ζωές. Ζωές, που αν δεν υπήρχε στον Πύργο, δε θα είχαν επιβιώσει…» επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος τονίζοντας σε όλους τους τόνους, ότι γιατροί και νοσηλευτές, δίνουν πάντα τον καλύτερο τους εαυτό, στη θεραπεία των βαρέως πασχόντων. «Γιατί εδώ δε μιλάμε για απλούς ασθενείς που μπορούν να νοσηλευτούν σε ένα οποιοδήποτε τμήμα. Εδώ μιλάμε για βαρέως πάσχοντες. Και οι γιατροί της μονάδας είναι αυτοί που βλέπουν τον άρρωστο συνολικά και όχι κατά συστήματα. Αφιερώνουν τη ζωή τους, στο να σώζουν ασθενείς. Βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση και δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς, όταν απέναντι τους, έχουν ασθενείς που παλεύουν με το θάνατο… Ένας Παθολόγος, βλέπει το παθολογικό μέρος, ο χειρούργος το χειρουργικό ενώ ο Εντατικολόγος, εξετάζει τον ασθενή από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τα νύχια και έχει άποψη. Και έτσι, καθορίζεται η θεραπεία και η διάσωση του ασθενούς».
«Καθημερινός αγώνας»
Άραγε, οι Εντατικολόγοι, ησυχάζουν ποτέ; Ο κ. Χριστόπουλος απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη. «Ποτέ! Δεν ησυχάζουμε ποτέ! Επειδή πρόκειται για μια ανθρώπινη ζωή, το πρόβλημα, δε σε αφήνει ασυγκίνητο. Αν και κανονικά, θα έπρεπε να λειτουργείς εκτός συναισθηματισμών, υπάρχουν τέτοια περιστατικά, τα οποία είτε λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, είτε λόγω βαρύτητας της πάθησης την οποία έχουν ή και άλλων διαφόρων λόγων, δε σε αφήνουν ασυγκίνητο και συνεχώς σκέφτεσαι πως θα βελτιώσεις τις συνθήκες τους, ακόμα και όταν είσαι στο σπίτι σου… Η εγρήγορση, δε σταματά ποτέ. Όταν έχεις τον ασθενή να παλεύει με το θάνατο, δεν υπάρχει κούραση, ούτε λανθασμένος χειρισμός. Η ζωή μας είναι αφιερωμένη στο να σώζουμε τους ασθενείς. Και έτσι πρέπει να είναι. Για αυτό κάνω αυτή τη δουλειά. Και όπως λέει σε σχετικό βιβλίο ο Καθηγητής Παθολογίας Κώστας Γαρδίκας: «Ο Εντατικολόγος ασχολείται μόνο με τα βαριά περιστατικά. Αντί να χωρίζει τον άρρωστο σε συστήματα, χωρίζει πολύ πιο έξυπνα τις αρρώστιες και επιλέγει αυτές που είναι βαριές, αυτές που θέτουν θέμα ζωής ή θανάτου. Ίσως είναι βλασφημία ή το λιγότερη υπεραπλούστευση να καλείται η αποστολή των Εντατικολόγων ειδικότης. Διότι ενώ ο ειδικός ξέρει πολλά για λίγα, ενώ ο παθολόγος ξέρει λίγα ή αρκετά για όλα, ο Εντατικολόγος ξέρει πολλά για όλα». Ο αγώνας, είναι καθημερινός και εννοείται ότι κάποια στιγμή, επέρχεται και η κόπωση. Προσωπικά, δεν έχω κάνει χρήση των αδειών μου χρόνια τώρα, παρά μόνο περιστασιακά παίρνω 3-4 μέρες άδεια ενώ δεν κάνω χρήση των ρεπό γιατί είμαι αντίθετος στα ρεπό των γιατρών. Όπως είμαι αντίθετος και με τη βαθμολογική προαγωγή που δε τη θεωρώ αξιοκρατική διαδικασία… Θα έπρεπε να γίνεται μισθολογική προαγωγή».
«Δεν υπάρχει ενημέρωση για τη δωρεά οργάνων»
Γιατί όμως στα 9 χρόνια λειτουργίας της Εντατικής του Πύργου, δεν υπήρξαν δότες οργάνων; «Η ΜΕΘ σαφώς και έχει τη δυνατότητα λήψης οργάνων από δωρεά, ωστόσο ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων έχει εστιάσει την καμπάνια του στα μεγάλα αστικά κέντρα και ο κόσμος εδώ δεν είναι ενημερωμένος. Ως Συντονιστής Μεταμοσχεύσεων στην περιοχή μας, ουδείς από τον ΕΟΜ ήρθε να διοργανώσουμε μια ημερίδα ενημέρωσης του κοινού ώστε να καταλάβουν τη σημασία των μεταμοσχεύσεων. Όσες φορές λοιπόν, κάναμε κρούση για τη δωρεά οργάνων στους συγγενείς, συναντήσαμε την άρνηση. Υπήρχαν περιστατικά που θα μπορούσε να γίνει δωρεά οργάνων αλλά δε βρήκαμε πρόσφορο έδαφος. Την αφαίρεση οργάνων δεν την κάνουμε εμείς αλλά έρχονται ειδικές ομάδες. Το χειρουργείο μας λειτουργεί άψογα, εργαλεία υπάρχουν και όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρξει κατάλληλη ενημέρωση…».
«Η μονάδα σώζει ζωές. Ζωές, που αν δεν υπήρχε στον Πύργο, δε θα είχαν επιβιώσει…» επισήμανε ο Διευθυντής της ΜΕΘ, Χειρουργός- Εντατικολόγος Χρήστος Χριστόπουλος.
«Οριακή λειτουργία»
Η ΜΕΘ Πύργου, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2007 με τρείς κλίνες και στην πορεία αναπτύχθηκαν πέντε, όσες δηλαδή λειτουργούν και σήμερα με πληρότητα που αγγίζει το 97%. Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις του ιατρικού προσωπικού είναι συνολικά εφτά (7) και διαχωρίζονται σε έναν Διευθυντή, έναν Επιμελητή Α’ και πέντε Επιμελητές Β’.
Τη δεδομένη στιγμή, το δύσκολο έργο της 24ωρης παρακολούθησης των ασθενών της Μονάδας, επιτελούν ο Διευθυντής Χειρούργος Εντατικολόγος, μια Εντατικολόγος- Πνευμονολόγος, μια Εντατικολόγος – Παθολόγος, μια Επικουρική Εντατικολόγος- Παθολόγος και μια Αναισθησιολόγος άνευ εξειδίκευσης που προσελήφθη μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για δυο χρόνια. Με την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης του Διευθυντή αλλά και της Επικουρικής Εντατικολόγου μετά από μερικούς μήνες, τίθεται θέμα λειτουργίας της Μονάδας και για την αποφυγή του προβλήματος, ήδη ο κ. Χριστόπουλος έχει επανειλημμένα ζητήσει με έγγραφα του την προκήρυξη τριών θέσεων μονίμων Εντατικολόγων από τις πέντε κενές οργανικές θέσεις για τη ΜΕΘ και ταυτόχρονα την πρόσληψη Επικουρικών έως ότου ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες πρόσληψης των μονίμων. «Η Διοίκηση, πρέπει να μεριμνήσει άμεσα για την προκήρυξη των μόνιμων θέσεων και επειδή η διαδικασία είναι χρονοβόρα θα πρέπει να προχωρήσει και στη λύση των Επικουρικών έως ότου διευθετηθεί όλη η διαδικασία. Άλλα νοσοκομεία έχουν ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη θέσεων ωστόσο παρότι το αίτημα μας υπήρχε στην παλαιότερη διοίκηση αλλά και στην μεταβατική- την εκτελούσα χρέη διοικητή- , περί άλλων τύρβαζαν. Εισέπραξα μόνο αρνητισμό…».
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Πύργου διαθέτει χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ακόμα πέντε κρεβάτια, προσφέροντας ελπίδα σε ακόμα περισσότερους, ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος θα πρέπει η πολιτεία να διορίσει γιατρούς και νοσηλευτές και να αγοράσει το βασικό εξοπλισμό για την λειτουργία τους.
«Οι οικονομικές συγκυρίες και τα μνημόνια δεν ευνοούν την ανάπτυξη περεταίρω του τμήματος Εντατικής Θεραπείας. Η σημερινή Διοίκηση του Νοσοκομείου, συμπαρίσταται στο έργο μας και ευελπιστούμε ακόμα να λυθούν τα προβλήματα με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την καλύτερη απόδοση της ΜΕΘ αλλά και για να προσφέρουμε την υψηλού ευρωπαϊκού επιπέδου ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα σε περισσότερους Ηλείους πολίτες ώστε να μην αναγκάζονται να ξενιτεύονται- με ότι αυτό συνεπάγεται- για να νοσηλευτούν».
Παράλληλα, μίλησε και για την αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού της Μονάδας που αποδέχτηκε η Διοίκηση για δυο αναπνευστήρες αλλά και για τις έρευνες που συμμετέχουν σε όλο τον κόσμο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. «Σιγά- σιγά γίνεται αναβάθμιση του εξοπλισμού επειδή η τεχνολογία προχωρά πολύ, έχουν βγει νεότερα, ακριβέστερα και καλύτερα μηχανήματα. Ήδη η διοίκηση θα προχωρήσει στην αναβάθμιση δυο αναπνευστήρων. Όσον αφορά τις έρευνες, η ΜΕΘ Πύργου συμμετέχει τη δεδομένη στιγμή σε πρόγραμμα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις (που αποτελούν από τους μεγαλύτερους εχθρούς των ασθενών, τις οποίες η ΜΕΘ έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές, άλλες με επιτυχία και άλλες όχι) αλλά και την πνευμονία.
Από τον Ιούλιο του 2007 έως σήμερα έχουν νοσηλευτεί στη ΜΕΘ Πύργου 704 βαριά ασθενείς εκ των οποίων οι 377 Ηλείοι, με τη θνησιμότητα να φθάνει το 25%.
Κώστας Διαμαντόπουλος, Διοικητής Γ.Ν. Ηλείας: «Καθήκον της Διοίκησης να τη στηρίζει…»
«Καθήκον της διοίκησης μιας νοσηλευτικής μονάδας δεν είναι μόνο η διόρθωση των κακώς κειμένων. Είναι και η ενίσχυση τμημάτων που ήδη έχουν κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο λειτουργίας και ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των ασθενών. Η ΜΕΘ του Πύργου, ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Η προσπάθεια για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της με προσωπικό είναι διαρκής. Ήδη αυτή την περίοδο εξελίσσεται διαγωνιστική διαδικασία αναβάθμισης δυο αναπνευστήρων. Η παρέμβαση αυτή θα τους καταστήσει εφάμιλλους των αντίστοιχων τελευταίας τεχνολογίας. Παράλληλα με τη στήριξη που υπάρχει σε προσωπικό από το ΚΕΕΛΠΝΟ (1 γιατρός και 2 Νοσηλευτές) από την περασμένη Παρασκευή προστέθηκε στο δυναμικό της μονάδας ένας βοηθός θαλάμου που μετακινήθηκε πρόσφατα στη Ν.Μ. Πύργου. Στο επόμενο κύμα προσλήψεων μονίμου ιατρικού προσωπικού κρίνεται απαραίτητη η προκήρυξη θέσεων για τη μονάδα».
«Η προσπάθεια για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ΜΕΘ με προσωπικό είναι διαρκής» επισήμανε ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κ. Διαμαντόπουλος.