Μεγάλο το ενδιαφέρον στην ημερίδα του ΕΒΕ Ηλείας που ήταν ζητούμενο η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”30099″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕΑΝ, Κώστας Γαλιάτσος και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Λεβέντης ήταν οι βασικοί ομιλητές της ημερίδας που πραγματοποίησε το ΕΒΕ Ηλείας με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω του Εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης.
Ο κ. Μητράκος αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του για την οικονομία, φανερώνοντας αισιοδοξία για το μέλλον της. «Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αρχικά με τη διεθνή χρηματοπιστωτική και στη συνέχεια με την εγχώρια κρίση, εκτιμώ ότι σήμερα, με μεγάλο κοινωνικό κόστος, έχουν δημιουργηθεί αισιόδοξες προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Αν τις αξιοποιήσουμε σωστά, θα μας επιτραπεί να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού. Και αυτό διότι μέσω εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων έχει ανακτηθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα και έχουν εξαλειφθεί τα ελλείμματα. Ειδικότερα, στο δημοσιονομικό τομέα, η πρωτοφανής για τα διεθνή δεδομένα δημοσιονομική προσαρμογή έχει εμπεδώσει ένα κλίμα πειθαρχίας, το οποίο έχει συμβάλει στην επαναλαμβανόμενη καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 2009 και 2016 η βελτίωση του πρωτογενούς αποτελέσματος ως ποσοστού του ΑΕΠ έφθασε τις 14 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών πρακτικά σημαίνουν ότι έχουν καλυφθεί οι στόχοι μέχρι και το τέλος του 2018» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Μητράκος και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων πως τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία μας έχει πλέον σταθεροποιηθεί. Το α΄ τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ, εποχικά διορθωμένο και σε σταθερές τιμές, αυξήθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάσηε, ανατρέποντας την εικόνα ύφεσης που είχε αρχικά δοθεί, με την προσωρινή εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ στις 15.5.2017 για υποχώρηση 0,5%. Η απόκλιση από τις τιμές της προσωρινής εκτίμησης είναι σημαντική και, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αποδίδεται σε χρησιμοποίηση νεότερων στοιχείων, όπως αυτά του Ισοζυγίου Πληρωμών του Μαρτίου 2017, της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, αλλά και τριμηνιαίων στοιχείων κύκλου εργασιών του τομέα των υπηρεσιών. Πυλώνες της ανάκαμψης υπήρξαν η ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και η άνοδος των επενδύσεων. Ο κ. Μητράκος επισήμανε πως η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε το α΄ τρίμηνο κατά 1,7%.
Η κατανάλωση ακολουθεί την εξέλιξη του όγκου λιανικών πωλήσεων (αύξηση 2,8% το α΄ τρίμηνο του 2017) και συνάδει με τη θετική τάση των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο. Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου κινήθηκαν ανοδικά (11,2%), καθώς η συνολική δαπάνη για μηχανολογικό εξοπλισμό, μεταφορικό εξοπλισμό και εξοπλισμό Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (46,5%) υπεραντιστάθμισε τις μειώσεις στις επενδύσεις τόσο στην κατοικία (-11,2%) όσο και στις άλλες κατασκευές (-10,2%). Η υποχώρηση των τελευταίων συνδέεται με την υστέρηση των ροών διαρθρωτικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την υποχώρηση των πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».
Από την πλευρά του ο Κώστας Γαλιάτσος αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΤΕΑΝ κατά το 2017 και ανέφερε μεταξύ άλλων πως το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων (κυρίως των νεοφυών). Παράλληλα το ΕΤΕΑΝ θα ασκεί αυτή τη δραστηριότητα μέσω της θυγατρικής του ΤΑΝΕΟ (Ταμείο νέας Οικονομίας).
Τα κόκκινα δάνεια
Ο Κώστας Λεβέντης αναφέρθηκε στην ομιλία του στο θέμα των κόκκινων δανείων των ηλειακών επιχειρήσεων και είπε χαρακτηριστικά πως «… μόλις οι δόσεις των συγκεκριμένων δανείων άρχισαν να γίνονται ληξιπρόθεσμες, τις επιχειρήσεις του νομού μας, τις είχε ήδη προλάβει η γενική οικονομική κρίση της χώρας και τις περισσότερες τις αποτελείωσε. Τέλος αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει το ΕΒΕ Ηλείας προς αυτή την κατεύθυνση και είπε χαρακτηριστικά ότι «παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα παραμένει. Ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν περιέχει καμία προστασία για τις επιχειρήσεις του νομού μας με κόκκινα τραπεζικά δάνεια ειδικού – προνοιακού σκοπού, αντιθέτως εκτιμούμε ότι ,οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε πλήρη απροθυμία συμμετοχής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Οι τράπεζες, μέχρι να δοθεί απάντηση από τη Δ24 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σχετικά με την κατάπτωση ή μη της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, θα αποφεύγουν να προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, οπότε, μετά βεβαιότητας, μπορούμε να αναμένουμε ένα κύμα απόρριψης των σχετικών αιτημάτων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε αδιέξοδο. Μόνη Λύση, κατά την άποψή μας, η θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος ρύθμισης – κουρέματος αυτών των δανείων και πάντως, η πρόβλεψη απαγόρευσης κίνησης των διαδικασιών κατάπτωσης των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, από πλευράς τραπεζών, τόσο από τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όσο και από την υποβολή της αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας» είπε μεταξύ άλλων.
Παρόντες ήταν οι βουλευτές Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος και Μάκης Μπαλαούρας, πρόεδροι εμπορικών συλλόγων, επιχειρηματίες κ.α.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]