FOLLOW US: facebook twitter

Καλαμπόκι από τη Βουλγαρία μπήκε στην Ηλεία

Ημερομηνία: 19-06-2017 | Συντάκτης:

Ενάμισι μήνα πριν την συγκομιδή έφτασε φορτίο στην Κυλλήνη με στόχο να διοχετευτεί στην τοπική αγορά

Καλαμπόκι από την Βουλγαρία, ξεφορτώνει αυτές τις ημέρες φορτηγό- πλοίο στην Κυλλήνη με στόχο να διοχετευτεί στην αγορά της Ηλείας την στιγμή που σε ενάμισι μήνα θα ξεκινήσει η συγκομιδή του ντόπιου. Αυτό κατήγγειλε ο πρόεδρος των καλαμποπαραγωγών του νομού Χρήστος Παλαιολόγος που επισημαίνει ότι τον Αύγουστο θα μπουν στα χωράφια τους να κόψουν καλαμπόκι και στην Ηλεία θα κυκλοφορεί ήδη καλαμπόκι Βουλγάρικο, το οποίο ενδεχομένως θα έχει καλύψει τη ζήτηση αφού μιλάμε για φορτίο περίπου 6 τόνων.

Ο κ. Παλαιολόγος επισημαίνει ότι δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι ο παραγωγός, τη στιγμή που η Πολιτεία αδιαφορεί και δεν τον προστατεύει. Βεβαίως είναι γεγονός ότι στην Ηλεία το καλαμπόκι δεν έχει καλή εξέλιξη, ούτε και καλή τιμή βεβαίως και είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι πολλοί καλαμποκοπαραγωγοί έφτασαν στο σημείο να ξεριζώσουν το καλαμπόκι.

Φέτος σύμφωνα με τον κ. Παλαιολόγο, σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μείωση καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 10-15%. Η απόφαση των παραγωγών για µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων καλαμποκιού σε πολλές περιοχές, οφείλεται στις τιµές, αλλά και στις καταστροφές που έχουν υποστεί από θεομηνίες και δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί. Τα τελευταία χρόνια η τιμή διαμορφώνεται σε χαµηλά επίπεδα, λόγω της εισαγωγής καλαμποκιού από Βαλκανικές κυρίως χώρες . το οποίο το προτιμούν οι κτηνοτρόφοι για ζωοτροφές λόγω χαμηλής τιμής.

«Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για τις φετινές τιμές, αλλά εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια η τιμή δεν θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 20 λεπτά. Όσο για την ποιότητα, φέτος είναι άριστη». .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος