Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα από τις Βρυξέλλες
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55780″ img_size=”full”][vc_column_text]Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες σημειώνοντας ότι θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της πολιτικής οικογένειας των Σοσιαλιστών στο ζήτημα, αλλά και ευρύτερα να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεση των χωρών της Ε.Ε.
“Πρέπει να είμαστε προβληματισμένοι στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει -συνέχισε ο κ. Τσίπρας- να είμαστε πολύ ευθείς προς την τουρκική πλευρά ως προς τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Αλλά ταυτόχρονα -κατέληξε- να κρατήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου”.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να είναι η Ευρώπη ισχυρός περιφερειακός παίκτης και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει στήριξη όλων των κρατών απέναντι σε παραβιάσεις τρίτων χωρών.
«Πιστεύω ότι είμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και χρειάζονται κοινές αποφάσεις, χρειάζεται μια μεταρρυθμισμένη ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι χρειάζεται ισχυρή τραπεζική ένωση για να μας προστατεύσει.
Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίζει την υπόθεση στο Σαλισμπερι, με τρόπο προσεκτικό και υπεύθυνο. «Αποφασιστική καταδίκη του γεγονότος χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία ένταση με Ρωσία» είπε.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ευελπιστώντας να καταγραφούν οι ελληνικές θέσεις στα συμπεράσματα της Συνόδου, προκειμένου να τεθούν και στην επικείμενη σύνοδο της Ε.Ε. με την Τουρκία που θα γίνει στη Βάρνα της Βουλγαρίας, την επόμενη Δευτέρα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει τετ-α-τετ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Στις επαφές αυτές θα θέσει ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, την Κύπρο και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Το κλίμα στην Ευρώπη είναι ευνοϊκό για τις ελληνικές θέσεις, με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg να σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο πέλαγος και να υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα».
Η παραπάνω φράση φέρεται να εμπεριέχεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο δηλώνει πως έχει στην κατοχή του Bloomberg. Στο εν λόγω έγγραφο συμπληρώνεται επίσης ότι «υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του Οκτωβρίου 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σχετικά με τη διερεύνηση και την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».
Τα θέματα που θα θίξει ο πρωθυπουργός
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα εστιάσει στο ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και στις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, επιδιώκοντας να σταλεί, από την ευρωπαϊκή Σύνοδο, ένα ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα, τόσο για τις ενέργειές της, όσο και για τη ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τονίσει το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, εντείνοντας έτσι τον συντονισμό και την πίεση προς την Άγκυρα, με στόχο την ταχεία επιστροφή τους. Επίσης, θα αναφερθεί στις θέσεις της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των -κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας– ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση για τη φορολογία των ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων, οι οποίοι μέχρι σήμερα απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς το οποίο δεν συμβάλει στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το ζήτημα αυτό αναμένεται να παρθούν το επόμενο διάστημα οι σχετικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο φορολογίας για αυτούς τους ομίλους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα τονίσει την ανάγκη να γίνει αυτό άμεσα και με τρόπο αποτελεσματικό.
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Πούτιν
Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του θέματος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Αλ. Τσίπρας που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στο Ρώσο πρόεδρο, για την πρόσφατη επανεκλογή του.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πέραν της ελληνορωσικής συνεργασίας οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της Τουρκίας.
Η ημερήσια διάταξη
Κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασχοληθούν με το εμπόριο και τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, το ζήτημα της Ρωσίας μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι, και τις πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία.
Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινάει στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) είναι το εμπόριο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αφού πρώτα ενημερωθούν για την πορεία της συνάντησης της Επιτρόπου Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ με τον υπουργό εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να στηρίξουν τα αντίμετρα που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να θέσουν σε ισχύ από αύριο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην επιστολή του προς Ευρωπαίους ηγέτες τονίζει ότι η απάντηση της ΕΕ στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνο θα είναι «υπεύθυνη και λογική».
Εξάλλου, το θέμα της Ρωσίας θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τις έρευνες που διεξάγονται για την επίθεση στο Σάλσμπερι, σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Οι εξελίξεις με την Τουρκία θα συζητηθούν, επίσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πρόκειται να ενημερώσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα» προς την ‘Αγκυρα, ενόψει της Συνόδου της Βάρνας, στις 26 Μαρτίου όπου ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθούν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» και θα υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα.
Μήνυμα Πάιατ στην Άγκυρα
Και ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τονίζει: «Δεν νίπτουμε τας χείρας μας» αναφερόμενος στο θέμα των δύο στρατιωτικών που εξακολουθούν να παραμένουν έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές.
Ο Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο News 24/7, διαψεύδει ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ελλάδα να τα βρει μόνη της με την Τουρκία και υπογραμμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή.
Παρέμβαση Μέρκελ
Σε ανταπόκριση της Handelsblatt με τίτλο «Η Μέρκελ καταβάλλει προσπάθειες ώστε ο Ερντογάν να αποφυλακίσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς», η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι η καγκελάριος προσπαθεί να μεσολαβήσει στην υπόθεση των δύο φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει την προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου Σύνοδο ΕΕ-Toυρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]