FOLLOW US: facebook twitter

Κώστας Νικολούτσος: «Η απομόνωση της Ηλείας επιβραδύνει ολόκληρη την Εθνική οικονομία»

Ημερομηνία: 23-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1441″ img_size=”full”][vc_column_text]Καινοτομία, νεανική επιχειρηματικότητα και ολοκληρωμένο σχέδιο marketing της Ηλείας, στις νέες επιδιώξεις της Διοίκησης

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου (kkoloverou@yahoo.gr)

Διατηρώντας τους υψηλούς στόχους, που είχε θέσει την πρώτη 4ετία της θητείας του στο Επιμελητήριο Ηλείας, ο επανεκλεγείς πρόεδρος Κώστας Νικολούτσος μιλά στην ΠΡΩΙΝΗ για τις νέες επιδιώξεις της Διοίκησης που βασίζονται στη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας ώστε η προσβασιμότητα να γίνει κτήμα όλων των επιχειρήσεων, την καινοτομία και την νεανική επιχειρηματικότητα αλλά και στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου σχεδίου marketing της Ηλείας, ειδικά για το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Στην συνέντευξη του, σχολιάζει επιγραμματικά βασικά ζητήματα έργων και προτάσεων που θα βοηθούσαν το Νομό να μπει σε τροχιά ανάπτυξης ενώ μιλώντας για τα «κόκκινα» δάνεια και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό επαναλαμβάνει την ξεκάθαρη θέση του ΕΒΕ που είναι, ειδική νομοθετική ρύθμιση για την Ηλεία.

-Ο επιχειρηματικός κόσμος της Ηλείας, ανανέωσε με την ψήφο του, την εμπιστοσύνη στην παράταξη σας για ακόμα μια 4ετία και μάλιστα με υψηλό ποσοστό. Ποιες οι επιδιώξεις και οι στόχοι για τη νέα σας θητεία;

Πιστεύω πως κάθε προσπάθεια για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να χαρακτηρίζεται από διάρκεια. Συνεπώς τις πρωτοβουλίες που πήραμε την προηγούμενη εξαετία θα εξακολουθήσουμε να τις υποστηρίζουμε συστηματικά, όπως η ταχεία και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των μελών από τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου (ΓΕΜΗ, Υπηρεσία μιας στάσης, ψηφιακή υπογραφή κλπ), η πλήρης και εξατομικευμένη ενημέρωση για τα προγράμματα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ενίσχυση της ηλεκτρονικής ενημέρωσης από την ιστοσελίδα μας (www.heliachamber.gr) .

 

-Την προηγούμενη 4ετία καταφέρατε να αλλάξετε τη λειτουργία του Επιμελητηρίου και να ανοίξετε νέους δρόμους…

Δώσαμε προτεραιότητα στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας μέσω των αντίστοιχων συστημάτων που διαθέτουμε προσφέροντας ιντερνετικές υπηρεσίες 4ου επιπέδου, επιδιώκοντας μέσω συνεχών αναβαθμίσεων να συμβαδίζουμε με τις διαθέσιμες δυνατότητες. Θα επιδιώξουμε την τρέχουσα τετραετία να προσεγγίσουμε τα μέλη μας ώστε η προσβασιμότητα στην τεχνολογία να γίνει κτήμα όλων των επιχειρήσεων κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.  Σε αυτό τον τομέα έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Παράλληλα θα ασχοληθούμε με την καινοτομία και την νεανική επιχειρηματικότητα ώστε εκτός των άλλων να συγκρατήσουμε τον πληθυσμό της Ηλείας που δέχεται ισχυρή δημογραφική πίεση.

 

-Έχετε πολλές φορές μιλήσει για τον κίνδυνο απομόνωσης της Ηλείας από τα μεγάλα οικονομικά κέντρα έχοντας παρέμβει με τεκμηριωμένες προτάσεις για σειρά θεμάτων (σιδηρόδρομος, αυτοκινητόδρομος κτλ). Τι τελικά χρειάζεται για να μην χάσει ο Νομός το «τρένο» της ανάπτυξης;

Η απομόνωση της Ηλείας επιβραδύνει όχι μόνο την τοπική αλλά ολόκληρη την Εθνική οικονομία γιατί η συνεισφορά μας στο ΑΕΠ θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Τα χρόνια που πέρασαν και οι σχεδιασμοί που έγιναν δεν έλαβαν ποτέ υπ΄οψιν τα στοιχεία της ανταποδοτικότητας, δηλαδή την αναντιστοιχία σχεδιασμού και απόδοσης.

Η προκριθείσα μέθοδος κατασκευής για το τμήμα Πάτρα – Πύργος, που στην ουσία είναι Βούναργο – Μιντιλόγλι σε μήκος 80 χλμ, με τον πολλαπλό τεμαχισμό μας δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, μήπως έχει το έργο αντίστοιχη τύχη με το Αμφιλοχία – Βόνιτσα που κατασκευάζεται 10 χρόνια και θέλει αλλά τόσα για να τελειώσει.

Για τον σιδηρόδρομο ενώ υπάρχει πρόοδος στο σχεδιασμό και τις μελέτες μέχρι την Καλαμάτα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την φαραωνική απαίτηση των Πατρών για πλήρη υπογειοποίηση και αλλαγή της χάραξης που θα μας φέρουν 100 χρόνια πίσω.

Εάν επικρατήσουν τέτοιες λογικές οφείλουμε να αναζητήσουμε άλλες λύσεις που τις έχουμε υπ΄οψιν άλλα ας μην τις αναφέρουμε.

Δεν θα αναφερθώ στα λιμάνια και τα αεροδρόμια για την ώρα γιατί είναι ιδιαίτερο κεφάλαιο που θέλει σοβαρή ανάλυση, πάντως οφείλουμε να μελετήσουμε τις πιθανότητες λειτουργίας του αεροδρόμιου Ανδραβίδας ως cargo λόγω των ισχυρών πλεονεκτημάτων που διαθέτει (μήκος διαδρόμου, ασφάλεια, προσβασιμότητα κλπ). Για τα λιμάνια πέρα των σημερινών χρήσεων (γραμμή Κυλλήνης – Κεφαλλήνιας –Ζακύνθου και κρουαζιέρας στο Κατάκολο) οφείλουμε να μελετήσουμε τις πιθανότητες σύνδεσης με λιμένες Αδριατικής Κρήτης και Μέσης Ανατολής.

-Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη εποχή για τον επιχειρηματικό κόσμο. Ποιο δρόμο θα ακολουθήσετε ώστε το Επιμελητήριο να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο προς το συμφέρον του επιχειρηματία;

 Σχεδιάζουμε ένα σύνολο ανταποδοτικών υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των επιχειρηματιών.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι ηλεκτρονικές βιτρίνες, η πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης των επισκεπτών, με συντονισμό των δράσεων όλων των φορέων, η συμβολή στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου σχεδίου marketing της Ηλείας, ειδικά για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, θα είναι μέσα στις προτεραιότητες μας.

 

-Τι προβλέπετε για τα κόκκινα δάνεια και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό;

Μετά την φυσική καταστροφή του 2007, τα δάνεια που χορηγήθηκαν τότε μαζί με την κρίση που ενέσκηψε  και τις παρεμβάσεις για την ανασύνταξη της οικονομίας του τόπου που ποτέ δεν έγιναν, έχουν γίνει θηλιά  για πολλές επιχειρήσεις. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τα Επιμελητήρια των άλλων 5 πυρόπληκτων νομών και έχουμε κάνει πλήθος παρεμβάσεων, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των συγκεκριμένων δανείων.

Η ξεκάθαρη θέση μας είναι μια, ειδική νομοθετική ρύθμιση για την Ηλεία.

 

-Η απόφαση του Υπουργού για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, λύνει το πρόβλημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορεία;

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χρειάζεται πολλές βελτιώσεις όπως για παράδειγμα η προσθήκη της χρήσης 2017, αλλαγές στα κριτήρια κλπ γιατί όπως είναι διατυπωμένη περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των επιχειρηματιών που εντάσσονται. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και ελπίζουμε ότι οι ενέργειες μας θα έχουν σαν αποτέλεσμα την βελτίωση των διατάξεων.

 

-Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους έχει αναγγείλει ότι το 2018 θα είναι χρόνος εξόδου από τα μνημόνια. Πιστεύετε ότι για την τοπική οικονομία θα είναι μια καλύτερη χρονιά; Ανάπτυξη αλλά πως;

Η τοπική οικονομία είναι στα όρια της και δεν υπάρχουν περιθώρια για μια ακόμα χρονιά κρίσης.

Η απάντηση στην ερώτηση σας ‘’ανάπτυξη ναι αλλά πως’’ καλύτερα να την απευθύνετε στην κεντρική διοίκηση που έχει σοβαρές ευθύνες για την υποβάθμιση της Ηλείας.

Από πλευράς Επιμελητηρίου η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας η εξωστρέφεια και η νεανική επιχειρηματικότητα αποτελούν στόχους που θα έχουμε ουσιαστική παρέμβαση ώστε να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot