Κωνσταντίνος Φάρος: Από τον 38ο παράλληλο στην Ηλεία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”40809″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο παγκόσμιο προσκήνιο έχει επανέλθει η Κορεατική Χερσόνησος, μέσα από την παρανοϊκή όπως η πλειοψηφία υποστηρίζει, συμπεριφορά του ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Πόσο νέο όμως είναι το πρόβλημα στην περιοχή και κατά πόσο μπορούμε να λέμε ότι επανήλθε στην επικαιρότητα;
Ένας βετεράνος του πολέμου της Κορέας που ζει ανάμεσά μας και έχει καταστήσει την Ηλεία, επίκεντρο των αναμνήσεων του πολέμου εκείνου, αλλά και σημείο αναφοράς για τους Νοτιοκορεάτες διπλωμάτες, ο Κωνσταντίνος Φάρος, μας υποδέχθηκε στο σπίτι του – μουσείο του πολέμου και μας ανέλυσε το χθες και το σήμερα σχετικά με την Κορέα.
Ο κ. Φάρος αν και κατάγεται από τη Στερεά Ελλάδα, “έριξε άγκυρα” στην Ηλεία, για τα μάτια της συζύγου του Αργυρώς Καββαθά, την οποία γνώρισε στον πόλεμο της Κορέας, όταν η ίδια υπηρετούσε εκεί ως αξιωματικός του Νοσηλευτικού Σώματος στην Ελληνική αποστολή…
Βαθύς γνώστης της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής ο Κωνσταντίνος Φάρος, έχοντας πολεμήσει στην Κορέα, αλλά και έχοντας υπηρετήσει δίπλα σε Έλληνα Στρατηγό στο Τοκίο ως υπασπιστής, μας μίλησε για τα όσα συμβαίνουν στο σημείο αναφοράς της Κορεατικής Χερσονήσου.. Και εν τέλει, για τους λαούς της περιοχής, το πρόβλημα δεν είναι τόσο νέο όσο ο υπόλοιπος κόσμος αντιλαμβάνεται αλλά υφίσταται από τα τέλη του 19ου αιώνα, άλυτο…
“Η 38η παράλληλος ξαναήρθε στο επίκεντρο. Για αυτούς εκεί δεν τελείωσε ποτέ το πρόβλημα και τυπικά και ουσιαστικά. Ιδιαίτερα για τη Νότια Κορέα. Δεν έχει υπογράψει ούτε τη συνθήκη ανακωχής. Παρά τις προσπάθειες να έρθουν σε επικοινωνία με τους Βόρειους δεν βρήκαν ανταπόκριση. Μια εμπορική ζώνη που είχε δημιουργηθεί από τους Νότιους για την ενίσχυση των Βορείων δεν ευοδώθηκε ως προσπάθεια” μας είπε ο Κωνσταντίνος Φάρος ανοίγοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση…
“Η Αμερική ήθελε προοδευτικά να αποχωρήσει από την Κορέα. Το είχε κάνει και το 1947 και αυτή η αποχώρηση τότε είχε προκαλέσει και την εισβολή της Βορείου Κορέας. Το πρόβλημα όμως είναι η Κίνα, διατηρεί αυτό το καθεστώς, αυτή τη χώρα, ως ένα προπύργιο. Πάντα φοβόντουσαν μη συμβεί κάτι σε αυτή τη ζώνη των συνόρων τους. Κρατούν την Β. Κορέα, ώστε να μπορούν να αντιδράσουν αν χρειαστεί εκεί. Η εξωτερική πολιτική έχει πολλές παραμέτρους. Αυτό όμως επιβεβαιώνουν οι διπλωμάτες της Κορέας” μας εξήγησε.
Όπως μας ανέλυσε ο κ. Φάρος, η υπόθεση ξεκινά από την Ιαπωνική κατοχή της Κορέας από το 1905 έως το 1945. “… Σαράντα χρόνια όπου σχεδόν όλη η Κορέα υπήρξε μια αποικία και οι Ιάπωνες τους φέρθηκαν με το χειρότερο τρόπο. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ ενέπλεξαν και τη Ρωσία που πολέμησε για 15 ημέρες. Εκεί στην Κορέα, έγινε μια συμφωνία ανάλογη με αυτή της Γερμανίας, χωρίζοντας την Κορέα σε Βόρεια και Νότια.
Το βόρειο κομμάτι πήραν οι Ρώσοι που επέβαλαν το κομουνιστικό καθεστώς. Οι Αμερικανοί αποχώρησαν το 1947 από τη Νότια Κορέα και αργότερα ο Στάλιν ώθησε τους Βόρειους να εισβάλουν στη Νότια Κορέα. Επιστρέφουν οι Αμερικανοί με τον Στρατηγό Μακ Άρθρουρ που έκανε απόβαση στο Ιντσόν και κινήθηκε κατά μήκος του 38ου παραλλήλου, διαλύοντας τον στρατό των Βόρειων.
Ο Τρούμαν δέχθηκε την εισήγηση του Μακ Άρθουρ για επέλαση του στρατού στη Βόρεια Κορέα. Φοβούμενοι οι Κινέζοι πως οι Αμερικανοί θα φτάσουν στα σύνορά τους, προειδοποίησαν πως θα επέμβουν σε τέτοια περίπτωση. Οι Αμερικανοί έφτασαν στα σύνορα με αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι Κινέζοι… Υπήρξαν πολλές αλλαγές για καιρό μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στον 38ο παράλληλο”.
Η Ελλάδα είχε τη δική της εμπλοκή στον πόλεμο αυτό. “Εμείς ως εκστρατευτικό σώμα Ελλάδας, με ένα τάγμα χιλίων ανδρών, είχαμε εμπλακεί στα τέλη Δεκεμβρίου 1950 και παραμείναμε πάνω από τον 38ο παράλληλο έως την ανακωχή που υπεγράφη το 1953. Η 38η παράλληλος είναι μια ζώνη μήκους 200 χλμ., μια γραμμή ανακωχής με πλάτος τεσσάρων χιλιομέτρων. Μια νεκρή αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη…” μας περιέγραψε ο βετεράνος που επέλεξε την Ηλεία για να ζήσει την μετά τον πόλεμο ζωή του…
Έκτοτε ο Κωνσταντίνος Φάρος έχει φιλοξενήσει δεκάδες διπλωμάτες και Πρέσβεις της Νοτίου Κορέας στο μουσείο που δημιούργησε για τον πόλεμο στα Βυτινέικα του δήμου Πύργου. Εκεί κανείς θα βρει σπάνιο υλικό του πολέμου με παλιά όπλα, εξοπλισμό, στολές των Ελλήνων του Εκστρατευτικού Σώματος αλλά επίσης των Κορεατών και των Αμερικανών, ασυρμάτους και άλλα είδη εκείνης της εποχής, έως οχήματα, τζιπ, μικρά άρματα και μοτοσικλέτες. Ο κήπος του σπιτιού του είναι επίσης ένα μέρος του μουσείου. Με ένα μεγάλο μνημείο όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων και οι Ηλείοι πεσόντες στον πόλεμο αυτό.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]