Καλοκαιρινή εκστρατεία στη Βιβλιοθήκη Πύργου: «Βότανα και γιαtrickά»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”65433″ img_size=”full”][vc_column_text]Με τη δράση «Βότανα και γιαtrickά» συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις της καλοκαιρινής εκστρατείας που πραγματοποιούνται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πύργου αυτό το καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, ο δάσκαλος του 4ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας, Άγγελος Μιχαλόπουλος, παρουσίασε ως εμψυχωτής ένα μέρος των περιβαλλοντικών δράσεων που διεξάγονται στο σχολείο, με επίκεντρο τον βοτανικό κήπο.
Να σημειωθεί ότι, για το σκοπό αυτό, οργανώθηκε ένα μικρό εργαστήρι στο ισόγειο της βιβλιοθήκης που περιείχε όργανα και υλικά για τη μελέτη και την παραγωγή προϊόντων από βότανα.
Στην πρώτη φάση, οι μαθητές κλήθηκαν να αναγνωρίσουν ένα σύνολο από δέκα και πλέον φυτά που μεταφέρθηκαν σε γλάστρες στον χώρο του αναγνωστηρίου.
Είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για κάθε βότανο γνωρίζοντας την προέλευσή του και τις ιδιότητες που έχει, μέσα από τη μελέτη σχετικών εγχειριδίων που τους διατέθηκαν. Ακόμα, γνώρισαν τις χρήσεις που έχει το κάθε βότανο και πού μπορεί να αξιοποιηθεί για να κάνει τη ζωή του ανθρώπου καλύτερη.
Στη δεύτερη φάση, πειραματίστηκαν δημιουργώντας τρεις παρασκευές με βότανα.
Η πρώτη πρόκληση που αντιμετώπισαν ήταν να δημιουργήσουν ένα έγχυμα (τσάι), προσθέτοντας βότανο της επιλογής τους σε ζεστό νερό. Στο τέλος μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους, αφού τσούγκρισαν τα ποτήρια! Ακολούθως έφτιαξαν μια υπέροχη αλοιφή ενυδάτωσης με ελαιόλαδο και γέλη από αλόε βέρα, την οποία και δοκίμασαν στο σώμα τους.
Επειδή, όμως, το καλοκαίρι είναι μια εποχή που πολλά ενοχλητικά έντομα κάνουν την εμφάνισή τους, δεν παρέλειψαν να παρασκευάσουν και ένα αντικουνουπικό υγρό, το «Ξουτ», που αφήνει μακριά τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.
Οι μαθητές έδειξαν ενθουσιασμό και διάθεση να επαναλάβουν τα πειράματα στο σπίτι, αφού οι πρώτες ύλες -εκτός από κοινά βότανα όπως η μέντα και το δεντρολίβανο- είναι καθημερινής χρήσης υλικά όπως το ξίδι και το ελαιόλαδο.
Σκοπός ήταν οι μαθητές της πόλης να ανακαλύψουν την ομορφιά των φυτών, να διδαχθούν πρότυπα οικιακής οικονομίας με ελάχιστο οικονομικό κόστος και μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα, να αποκτήσουν δεξιότητες χειρισμού οργάνων και υλικών για την πραγματοποίηση μιας σύνθετης εργασίας και να συνεργαστούν μεταξύ τους ανακοινώνοντας τις παρατηρήσεις τους στην ολομέλεια.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]