FOLLOW US: facebook twitter

«Θέλουμε σχολείο να μορφώνει, όχι να εξοντώνει»: Πορεία μαθητών και εκπαιδευτικών χθες στον Πύργο στο πλαίσιο Πανελλαδικής κινητοποίησης

Ημερομηνία: 31-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

Μπαράζ καταλήψεων σε 30 γυμνάσια και λύκεια της Ηλείας

Με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», μαθητές από σχολεία της Ηλείας- κυρίως του 2ου γυμνασίου Πύργου και του γυμνασίου -λυκείου Πελοπίου- πραγματοποίησαν χθες συλλαλητήριο στο κέντρο του Πύργου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών. Αν και σε ολόκληρο το Νομό, έχει μπει λουκέτο σε 30 σχολεία, η συμμετοχή των μαθητών στο συλλαλητήριο του Πύργου ήταν ιδιαίτερα μικρή…

Στο πλευρό τους είχαν εκπαιδευτικούς της ΕΛΜΕ Ηλείας.

Το ραντεβού των μαθητών, είχε δοθεί νωρίς το πρωί στο Επαρχείο και περίπου στις 11.30 κατευθύνθηκαν πορεία προς το 2ο λύκειο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί. Από εκεί, κατευθύνθηκαν όλοι μαζί στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό, επιδίωξαν συνάντηση με τον Δ/ντή Βασίλη Δημητρέλλο ο οποίος όμως απουσίαζε. Τους μαθητές υποδέχτηκε στο γραφείο της Διεύθυνσης ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων Νίκος Αγγελόπουλος.

Οι μαθητές απαιτούν να μην επιβαρύνονται ούτε με ένα ευρώ οι οικογένειές τους για τη μόρφωσή τους, καμία κατάργηση ή συγχώνευση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, να μην προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης που κάνει το σχολείο ακόμα πιο εξοντωτικό και ανταγωνιστικό εξεταστικό κέντρο.

«Το σχολείο μας, Λύκειο Πελοπίου είναι υπό κατάληψη και βρισκόμαστε στο Πύργο σε ειρηνική πορεία» τόνισε ο Θοδωρής Γεννηματάς, μαθητής υποστηρίζοντας ότι «Αγωνιζόμαστε όλοι για ένα καλύτερο σχολείο και συνεπώς για μία καλύτερη κοινωνία. Θέλουμε ολιγομελή τμήματα σε όλα τα σχολεία τόσο του Πύργου όσο και της χώρας μας, να περιοριστεί η ιδιωτική παιδεία σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί η δημόσια παιδεία.

Ζητάμε δωρεάν μετακίνηση και μεταφορά των μαθητών στις εκπαιδευτικές εκδρομές. Μας απασχολεί επίσης ότι υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού στα σχολικά εργαστήρια πράγμα που εμποδίζει τα παιδιά που σκέφτονται να ακολουθήσουν την θετική κατεύθυνση. Η κατάληψη και η πορεία είναι συμβολική για σήμερα (σ.σ. χθες) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα σταματήσει ο αγώνας μας…».

Και η Μαρία Λυμπέρη, μαθήτρια του Γυμνασίου Πελοπίου επισήμανε ότι διεκδικούν ένα καλύτερο σχολείο, που να τους αξίζει, να τους μορφώνει και όχι να τους σκοτώνει… «Στην ουσία θέλουμε περισσότερα τμήματα καθώς όταν είναι πολλά παιδιά σε ένα τμήμα δεν μπορεί να γίνει σωστά το μάθημα και γενικά να μας καταλαβαίνουν οι εκπαιδευτικοί μας, να συζητάμε μαζί τους για να μην φτάνουμε στην κατάληψη που είναι κάτι βίαιο…».

«Προβλήματα υπάρχουν και είναι πολλά…»

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Βασίλης Βασιλειάδης, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δυο μόλις μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Λειτουργούμε με 2500 αναπληρωτές μόνο, την ίδια στιγμή που έχουν φύγει από το 2011 και μετά σε σύνταξη 17.000 εκπαιδευτικοί στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα προβλήματα οξύνονται διαρκώς και τα τμήματα μεγαλώνουν και φτάσαμε στα 27αρια τμήματα σε όλη την Ελλάδα και οι συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών ολοένα και δυσχεραίνουν. Υπάρχουν προβλήματα και σχολεία όπως του Πελοπίου που ζητούν να σπάσουν τα τμήματα με 26 και 27 μαθητές δεν το κάνει δεκτό αυτή τη στιγμή η διεύθυνση και το υπουργείο και η ίδια κατάσταση είναι σε όλα τα σχολεία του νομού. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους τομείς και τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ, κλείσανε πάρα πολλοί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και αν κάνει κανείς μόνο μία σύγκριση για το τι ίσχυε θα δείτε ότι λειτουργούν οι μισοί τομείς και οι μισές ειδικότητες. Αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν βαδίζουμε μπροστά, τα πράγματα δεν καλυτερεύουν αλλά συνεχίζουμε τον δρόμο που χαράχτηκε από το 2010 …».

Ο κ. Βασιλειάδης πρόσθεσε ότι “Η συγκεκριμένη κινητοποίηση είναι μία αρχή αλλά είμαστε ενάντια στους νόμους που προτίθεται να φέρει το υπουργείο σε σχέση με το νέο σχολείο και προτιθέμεθα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να διοργανώνουμε εκδηλώσεις σε κάθε πόλη του Νομού με θέμα το νέο σχολείο που ετοιμάζουν ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και τα θέματα της ειδικής αγωγής για ενημέρωση γονέων και μαθητών που έρχεται από του χρόνου. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και δεν υπάρχει δικαιολογία ότι θα μας πιάσουν απροετοίμαστους, έχουν εξαγγείλει αυτά τα οποία θέλουν να περάσουν και στο χέρι μας είναι να προετοιμάσουμε με τους μαθητές και τους γονείς το σχολείο το οποίο εμείς θέλουμε και όχι αυτό που εκείνοι θέλουν να επιβάλουν».

 

Ο Θοδωρής Γεννηματάς από το Λύκειο Πελοπίου και η Μαρία Λυμπέρη από το Γυμνάσιο, συμμετείχαν στη χθεσινή μαθητική κινητοποιήση στον Πύργο.

 

Μπαράζ καταλήψεων στην Ηλεία: «Λουκέτο» σε 30 σχολεία

Ούτε ένα, ούτε δυο, ούτε τρία αλλά τριάντα σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Ηλεία, βρίσκονται σε κατάληψη από χθες, με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δυο μόλις μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι καταλήψεις που ξεκίνησαν πανελλαδικά με σκοπό τη συμμετοχή των μαθητών στα χθεσινά συλλαλητήρια, παραμένει άγνωστο αν θα «λήξουν» σήμερα ή αν θα συνεχιστούν…

Αναλυτικά τα σχολεία που είναι υπό κατάληψη είναι τα εξής:

 

Στον Πύργο:

1ο,2ο και 3ο Γυμνάσιο

1ο , 2ο, 3ο και 4ο ΓΕΛ

1ο και 2ο ΕΠΑΛ

 

Στην Αμαλιάδα:

1ο Γυμνάσιο, 1ο ΓΕΛ

 

Στην  υπόλοιπη Ηλεία:

ΓΕΛ Λάλα

ΓΕΛ Βάρδας

Γυμνάσιο Βαρθολομιού

Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας

ΓΕΛ Γαστούνης

Γυμνάσιο Γουμέρου

Μουσικό Βαρθολομιού

ΕΠΑΛ Κρεστένων

ΓΕΛ Καράτουλα

Γυμνάσιο-ΓΕΛ Βουνάργου

Γυμνάσιο Πανόπουλο

Γυμνάσιο Χαβαρίου

Γυμνάσιο- Λύκειο Πελοπίου

ΓΕΛ Βαρθολομιού

Γυμνάσιο- ΓΕΛ Σιμόπουλου

Γυμνάσιο Μυρτιάς


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος