FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή παρέμβαση για Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας-Κοινή ανακοίνωση από τις Ομοσπονδίες Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας και Ορεινής Μεσσηνίας

Ημερομηνία: 24-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”66804″ img_size=”full”][vc_column_text]Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Ομοσπονδίες Συλλόγων της Επαρχίας Ολυμπίας και της Ορεινής Μεσσηνίας σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ανδρίτσαινας, ζητώντας την επαρκή στελέχωσή του και την πρόβλεψη ενίσχυσης με ασθενοφόρο σε μόνιμη βάση.

Οι πρόεδροι των δύο Ομοσπονδιών, Κων/νος Μαρίνης και Κων/νος Καράμπελας, επισημαίνουν στο υπουργείο Υγείας τη σημασία της μονάδας για τον ορεινό πληθυσμό αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής, ειδικά τους θερινούς μήνες.

«Η Ανδρίτσαινα είναι η πλέον απομακρυσμένη περιοχή από αστικά κέντρα. Τα κρατικά νοσοκομεία Πύργου και Τρίπολης βρίσκονται γύρω στα 70 με 80 χιλ. μακριά, με αποτέλεσμα ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ασθενών, όχι μόνον από την Ανδρίτσαινα αλλά και από την ευρύτερη περιοχή, να καταφεύγουν στο Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τον αριθμό των παραθεριστών και επισκεπτών, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες (γύρω στους 70.000), το πρόβλημα γίνεται ακόμη οξύτερο. Επιπλέον, ιδιώτες ιατροί που θα μπορούσαν να καλύψουν κάποιες ανάγκες διατηρούν ιατρεία σε απόσταση μεγαλύτερη των 45 χλμ.

Παρ’ όλα αυτά, το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας είναι επικίνδυνα υποστελεχωμένο σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να απομειώνεται η λειτουργικότητά του και η εξασφάλιση υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό των απομονωμένων αυτών περιοχών. Ο Οργανισμός του Κ.Υ. προβλέπει μια βελτιωμένη στελέχωση με τουλάχιστον 29 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των ιατρών που προβλέπονται για τα τέσσερα περιφερειακά ιατρεία που υπάγονται σε αυτό. Στην ήδη προβληματική στελέχωση προστίθενται και οι έκτακτες εφημερίες των ιατρών σε Πύργο και Αμαλιάδα, με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας να απογυμνώνεται από προσωπικό, τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται και η ζωή των κατοίκων όλων των κοινοτήτων να εκτίθεται σε κίνδυνο.

Εξίσου σοβαρό πρόβλημα όμως είναι και η έλλειψη ασθενοφόρων. Προκειμένου το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας να εξυπηρετήσει τους ασθενείς της μεγάλης αυτής γεωγραφικής περιοχής (Ανδρίτσαινα, Καλλιθέα, Αλιφείρα, Φιγαλεία, Είρα και αρκετούς όμορους οικισμούς του Δήμου Γόρτυνος) αναγκάζεται να ζητά ασθενοφόρα από τα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, γεγονός που σημαίνει σοβαρές καθυστερήσεις, λόγω της μεγάλης απόστασης, συντονισμού και καιρικών συνθηκών. Η ζωή επομένως των ασθενών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας απειλείται διαρκώς.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε το παράδειγμα ενός συμπατριώτη μας ο οποίος έχασε πρόσφατα τη ζωή του χωρίς να του προσφερθούν ιατρικές βοήθειες, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης του ασθενοφόρου.

Οι κάτοικοι όλων των κοινοτήτων παραπονούνται διαρκώς και απαιτούν επαρκέστερες παροχές υγείας σε μια περιοχή προβληματική όπως η δυσπρόσιτη Ανδρίτσαινα. Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω επισυνάπτουμε ερώτηση Βουλευτών Σύριζα της 08/06/2015 και παρά ταύτα η κατάσταση παραμένει ίδια.

Κατόπιν των ανωτέρω απαιτούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες για την στελέχωση του Κ.Υ. Ανδρίτσαινας κυρίως σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό ώστε να είναι ικανό να προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Υγείας και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot