Εμπειρία ζωής, μάθημα ανθρωπιάς: Βιωματικές δράσεις για τα σχολεία του ACS και του ISA από την Αθήνα στην Ηλεία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”73597″ img_size=”full”][vc_column_text]Η διαδρομή πλέον γνώριμη για τους εκπαιδευτικούς. Για τους μαθητές γίνεται αγαπημένη… Οι εμπειρίες που αποκτούν στην Ηλεία τόσο σε κοινωνικά ζητήματα όσο και σε περιβαλλοντικά θέματα, ανεκτίμητη. Η επαφή με τους ανθρώπους και τη φύση μαγική και τόσο πλούσια. Αυτό δηλώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας όπως το ACS και το ISA που και φέτος επισκέφθηκαν την Ηλεία σε μια ανοικτή πρόσκληση του Φυσιολατρικού Συλλόγου της Αρχ. Ολυμπίας. Την Δευτέρα 105 μαθητές των δύο σχολείων, βρέθηκαν στο βοτανικό κήπο της Ολυμπίας για να τον φροντίσουν, ενώ τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκαν το πρώην ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και το γηροκομείο Πύργου, για να βρεθούν ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη την παρουσία τους.
H διευθύντρια του προγράμματος International Baccalaureate του Σχολείου της Αμερικάνικης Παροικίας, Ιουλία Τοκατλίδου, τόνισε πως «… αυτό που συμβαίνει είναι μια γιορτή εθελοντισμού με τις δράσεις στο ΚΕΠΕΠ, το γηροκομείο και το βοτανικό κήπο, αλλά και γιορτή γνώσης μέσα από τις εμπειρίες, ένα καθιερωμένο μάθημα για τους μαθητές μας. Πιστεύουμε ότι το να γίνεις καλός πολίτης είναι μέρος της διδασκαλίας, το να γίνεις καλός άνθρωπος μπορεί να είναι μέρος της διδασκαλίας όταν η διδασκαλεία και η διδακτέα ύλη είναι ολιστική και έχουν την αρχαία ελληνική φιλοσοφία της μόρφωσης. Είναι ο κατάλληλος τρόπος για να δημιουργήσουμε μορφωμένους ανθρώπους. Είναι σχολείο για εμάς αυτή η περιοχή».
Η Λία Πατέρα συντονίστρια – εκπαιδευτικός του προγράμματος International Baccalaureate από το ISA. «Ερχόμαστε για τρίτη χρονιά και «πατήσαμε» πάνω στην εμπειρία της κυρίας Τοκατλίδου και του ACS. Ελπίζουμε όλο και περισσότερα σχολεία να έρχονται στην περιοχή και τα επόμενα χρόνια και να βοηθούν το βοτανικό κήπο εδώ. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να καλλιεργήσουν μια περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση που θα τους επιτρέψει στο μέλλον να ακολουθούν αυτόνομα τέτοιες δράσεις. Θελήσαμε να μεταφέρουμε τη μάθηση έξω από την τάξη στο φυσικό περιβάλλον για να αποκτήσουν μια εμπειρική γνώση, πιο ισχυρή από όσα διαβάζουν στα βιβλία»…
Εκ μέρους του Φυσιολατρικού Συλλόγου Ολυμπίας η Ιωσηφίνα Κωνσταντίνου, μίλησε για αυτή τη συνεργασία δέκα ετών με το ACS, τριών ετών με το ISA και με δραστηριότητα έξι ετών στον βοτανικό κήπο. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και τους υποδεχόμαστε εδώ και αυτή η δράση υποστηρίζει το όραμα για τον κήπο, ώστε να συντηρείται από το σχολικό εθελοντισμό. Και αυτό έχει πάρει σάρκα και οστά και μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους» σημείωσε.
Τι είπαν οι μαθητές
Μαρία Χριστοδούλου: «Ήρθαμε να καθαρίσουμε τα δέντρα, ήρθαμε πιο κοντά στη φύση ως ομάδα για ένα κοινό σκοπό. Επισκεφθήκαμε το γηροκομείο και το ΚΕΠΕΠ. Μέσα από αυτή την εμπειρία μαθαίνω να εκτιμώ αυτά τα μικρά πράγματα στη ζωή που τα είχα πριν δεδομένα. Όλα μπορούν να έρθουν και να χαθούν τόσο γρήγορα. Είμαι τυχερή για αυτά που έχω στη ζωή και πρέπει να το εκτιμώ κάθε μέρα και να το δείχνω».
Μάξιμος Νινιός – Πέππας: «Είναι πολύ καλός ο συνδυασμός των ακαδημαϊκών με αυτές τις εμπειρίες. Στο Βοτανικό Κήπο ασχοληθήκαμε με τα φυτά. Όμως η πραγματική μαγεία είναι η φύση γύρω μας. Πολύ σημαντική ήταν η εμπειρία στο γηροκομείο. Αρκετοί μας «ανοίχτηκαν» πέρα από το γεγονός ότι κάναμε χαρούμενους αυτούς τους ανθρώπους».
Χριστίνα Φρονίστα: «Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που μας έχει βοηθήσει πολύ να μάθουμε νέα πράγματα, να δεθούμε με τους συμμαθητές μας. Στο βοτανικό κήπο βοηθήσαμε αρκετά στον καθαρισμό. Στο ΚΕΠΕΠ ήταν μια σοκαριστική εμπειρία. Βγήκαμε από το κτίριο κλαίγοντας και θα μας στιγματίσει στη ζωή μας. Μια πραγματική εικόνα της ζωής που δεν φανταζόμαστε έτσι».
Αλεξάνδρα Φανερωμενίτη: «Στα ιδρύματα δεν πήγαμε μόνο να βοηθήσουμε αλλά για να δούμε και την πραγματικότητα. Ζούμε σε μια κοινωνία που δεν μπορούμε να δούμε πιο πέρα από την καθημερινότητα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι άνθρωποι. Μπορούμε να βοηθάμε για αρκετά χρόνια στο μέλλον. Μπορούμε να συμβάλουμε με πολλούς τρόπους για αυτά που στερούνται. Η εμπειρία είναι πρωτόγνωρη και διδακτική».[/vc_column_text][vc_media_grid element_width=”3″ grid_id=”vc_gid:1540450610372-4d93a944-1ec4-5″ include=”73598,73599,73600,73601″][/vc_column][/vc_row]