Γιάννης Μανιάτης: Πηγή εθνικού πλούτου τα πετρέλαια
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”42552″ img_size=”full”][vc_column_text]Την προγραμματική του πρόταση για την Κεντροαριστερά παρουσίασε χθες στον Πύργο ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης
«Δεν απειλείται η κρουαζιέρα και η ανάπτυξη στην περιοχή από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο»
Την πολιτική και προγραμματική πρότασή του η οποία έχει ως βασικό άξονά της την παραγωγή εθνικού πλούτου που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, παρουσίασε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα στην προοδευτική παράταξη, Γιάννης Μανιάτης που συμμετείχε χθες σε εκδήλωση στελεχών και συνεδρίαση της ΝΕ Ηλείας της ΔΗΜΑΡ- ΠΑΣΟΚ στον Πύργο, στο Επιμελητήριο Ηλείας. Παράλληλα αναφέρθηκε στα θέματα της Ηλείας όπως την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, το εργοστάσιο σκουπιδιών και τον δρόμο Πάτρα- Πύργος. Τον κ. Μανιάτη προλόγισε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος καλωσορίζοντάς τον στην Ηλεία και ο Γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Σάκης Γιατράς.
Η πρόταση του κ. Μανιάτη περιλαμβάνει συνοπτικά τέσσερις πηγές εθνικού πλούτου που όπως είπε, μπορούν εκτός των άλλων να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να ενισχύσουν και το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και του ορυκτού πλούτου, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με τη κατάργηση του Υπερταμείου, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των πανεπιστημίων της χώρας και ο μετασχηματισμός του Δημοσίου σε επιτελικό κράτος, ενώ κυρίαρχος θα είναι ο ρόλος των ιδιωτικών επενδύσεων.
Απαντήσεις έδωσε και για τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών τονίζοντας ότι ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς δεν θα είναι συμπλήρωμα κανενός «γιατί οι έλληνες πολίτες θα μας δώσουν τη δυνατότητα με την ψήφο τους εμείς να διαμορφώσουμε το προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κληθούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να πουν αν συμφωνούν ή όχι.» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μανιάτης προσδιόρισε ως άμεσο καθήκον του νέου αρχηγού της Κεντροαριστεράς την ανάληψη ενωτικών πρωτοβουλιών για να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ιδρυτικό συνέδριο και να ενωθούν οι δύο Κοινοβουλευτικές ομάδες, της ΔΗΜΑΡ- ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και επικεφαλής της νέας Κ.Ο που θα προκύψει, θα πρέπει κατά την άποψή του να είναι ο εκλεγμένος από τη βάση νέος αρχηγός της Κεντροαριστεράς.
Για τα πετρέλαια στο Κατάκολο και τα «οικόπεδα» κοιτασμάτων
Ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης τύπου του κ. Μανιάτη, αφορούσε τα πετρέλαια, στο Κατάκολο και την Δυτική Ελλάδας, τονίζοντας ότι «ως παράταξη είμαστε περήφανοι γιατί δημιουργήσαμε την πρώτη πηγή εθνικού πλούτου το 2010-2011 ανοίγοντας το φάκελο για τα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων που θα συνεισφέρουν κάθε χρόνο 2 εκ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Τότε κάποιοι μας είπαν γραφικούς. Σήμερα όμως εμείς ξέρουμε ότι στο Κατάκολο αποδεδειγμένα υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου. Αποδεδειγμένα έχουν κυρώσει μια σύμβαση που ακολουθεί τις αυστηρότερες προδιαγραφές σε Πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και ξέρουμε ότι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία θα είναι τεράστια χωρίς αυτό να επηρεάζει το ζήτημα της κρουαζιέρας και της υπόλοιπης ανάπτυξης του τόπου.»
Με νούμερα παρουσίασε τα πολλαπλά όπως είπε οφέλη από τα «οικόπεδα» του πατραϊκού όπου μόλις περάσει το κοίτασμα σε παραγωγική διαδικασία, 150 εκ. ευρώ κάθε χρόνο από τα δημόσια έσοδα θα δίδονται στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας και 30 εκ. ευρώ κάθε χρόνο στις περιφέρειας Ιονίων Νήσων και δυτικής Ελλάδας για έργα και δράσεις περιβάλλοντος και ανάπτυξης συν 120 εκ. ευρώ κάθε χρόνο αυτό που θα προκύπτει ως τοπική ωφελιμότητα. Κάθε γεώτρηση είναι ένα μεγάλο εργοστάσιο που δημιουργεί 1000 περίπου άμεσες θέσεις εργασίας και 800 έμμεσες, μια παρέμβαση καθοριστικής σημασίας. «Με την δική μας νομοθεσία το 25% των εσόδων του Ελληνικού δημοσίου θα πηγαίνει στις τοπικές κοινωνίες, δήμους και περιφέρειες, για να αισθάνεται σύμμαχος της κάθε επένδυσης.»
Σχολίασε ωστόσο ότι η σημερινή κυβέρνηση σε ότι αφορά τα πετρέλαια, κάνει μισό βήμα μπρος και εφτά πίσω και γι αυτό θα πρέπει να δουν οι σημερινοί κυβερνώντες γιατί καθυστερούν την αξιοποίηση αυτού του ορυκτού πλούτου.
Για σκουπίδια και εργοστάσιο ΣΔΙΤ
Όσον αφορά το θέμα της οριστικής επίλυσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία και το εργοστάσιο, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι ενώ η δική του κυβέρνηση είχε προχωρήσει το έργο για το ΣΔΙΤ και ο ίδιος είχε υπογράψει και τα περιβαλλοντικά, η σημερινή κυβέρνηση έκανε ένα τραγικό λάθος. «Ανέστειλε το δικό μας περιφερειακό σχεδιασμό , μας πήγε δυόμισι χρόνια πίσω, επανήλθε με νέο σχεδιασμό και ουσιαστικά χάσαμε αυτό το χρόνο για να προχωρήσει το θέμα» και κάλεσε την κυβέρνηση «έστω και αργά να προχωρήσουν να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο.»
Για το δρόμο Πάτρα- Πύργος τόνισε ότι με τον κ. Κουτσούκο είχαν δουλέψει πολύ όλο το προηγούμενο διάστημα για το θέμα αυτό και χαρακτήρισε ως αθλιότητα «την κατάτμηση σε 8 κομμάτια ενός προκηρυγμένου ως ενιαίου έργου» τονίζοντας ότι ως τώρα δεν έχει υπογραφεί καμία από της 7 συμβάσεις που έχουν δημοπρατηθεί, κανείς δεν γνωρίζει αν έχουν καταθέσει εγγυητικές επιστολές οι ανάδοχοι και κυρίως ο «κουμπάρος», αν οι μεγάλες εκπτώσεις θα επιτρέψουν να γίνει το έργο, ενώ το χρονοδιάγραμμα εκτινάχθηκε στο… μέλλον! «Εύχομαι έστω και καθυστερημένα οι υπεύθυνοι του έργου να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν για το καλό της Ηλείας και συνολικά της δυτικής Ελλάδας.»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]