FOLLOW US: facebook twitter

Απολογισμός του κυβερνητικού έργου στην εκπαίδευση

Ημερομηνία: 26-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

mpaxevanakis

Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – Η ελπίδα παραμένει αριστερά

Δύο χρόνια μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, είναι μια καλή ευκαιρία για έναν απολογισμό της κυβερνητικής μας δράσης. Ας δούμε, λοιπόν, τι έγινε στον τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αυτούς τους 24 μήνες.

  • Αποσυνδέθηκαν οι απολυτήριες εξετάσεις στο Λύκειο από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, πρώτο βήμα για την αυτονομία του Λυκείου ως εκπαιδευτικής βαθμίδας.
  • Οι πανελλαδικές εξετάσεις γίνονται πλέον σε 4 ή 5 μαθήματα και όχι σε 6 ή 7 όπως πριν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ανακούφιση των οικογενειών των μαθητών.
  • Καταργήθηκε η τράπεζα θεμάτων ως υποχρεωτικό εργαλείο κατά τις ενδοσχολικές εξετάσεις και η χρήση της είναι πια προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Επανήλθαν στη δουλειά οι εκπαιδευτικοί, οι σχολικοί φύλακες και οι υπάλληλοι των ΑΕΙ, που ο Μητσοτάκης είχε θέσει σε διαθεσιμότητα. Με πρόσφατη μάλιστα ρύθμιση, ο χρόνος της διαθεσιμότητας θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.
  • Τερματίστηκε η τιμωρητική αξιολόγηση – χειραγώγηση που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση και ανέπνευσε ο εκπαιδευτικός κόσμος. Η αναγκαία διαδικασία της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων θα έχει ως μοναδικό στόχο τη βοήθεια προς τους εκπαιδευτικούς, για τη βελτίωση της δουλειάς τους, προς όφελος των μαθητών και του δημόσιου σχολείου.
  • Νομοθετήθηκε ο εκδημοκρατισμός στην επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης, καθώς καθιερώθηκε η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία επιλογής διευθυντών των σχολείων και διευθυντών εκπαίδευσης.
  • Καταργήθηκε το Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε όλη την επικράτεια.
  • Καταργήθηκε το προνόμιο των Περιφερειακών Διευθυντών, των Προέδρων Οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων του Υπουργείου Παιδείας, να γίνονται αυθαίρετα σχολικοί σύμβουλοι, μετά τη λήξη της θητείας τους.
  • Καταργήθηκε η διάταξη που θεωρούσε ως ιδιώνυμο αδίκημα τις μαθητικές καταλήψεις.
  • Επαναλειτούργησαν στα ΕΠΑΛ οι τομείς υγείας-πρόνοιας, αισθητικής-κομμωτικής και εφαρμοσμένων τεχνών, που είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά ΙΕΚ.
  • Δίνεται στους μαθητές των ΕΠΑΛ το δικαίωμα εισαγωγής και στα Πανεπιστήμια, καθώς και στις σχολές της Πυροσβεστικής, μέσω των ειδικών πανελλαδικών εξετάσεων.
  • Καθορίστηκαν επιτέλους μετά από πολλά χρόνια, με υπουργικές αποφάσεις, τα επαγγελματικά δικαιώματα 45 ειδικοτήτων για αποφοίτους ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.
  • Ψηφίστηκε η νέα δομή των ΕΠΑΛ, με ενιαία Α τάξη, ευρύτερους τομείς σπουδών στη Β τάξη και επιλογή ειδικότητας στη Γ τάξη. Αποφεύγεται έτσι η πρόωρη εξειδίκευση και μεταφέρεται η επιλογή επαγγελματικής ειδικότητας σε πιο ώριμη ηλικία, σύμφωνα με τις προτάσεις των εκπαιδευτικών φορέων.
  • Καθιερώνεται 4ο προαιρετικό «μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας» στα ΕΠΑΛ, μετά τη λήψη του πτυχίου, για ενήλικες αποφοίτους, με εργαστηριακά μαθήματα στο σχολείο και πρακτική άσκηση – μαθητεία υπό την επίβλεψη εκπαιδευτικού, με κανονική αμοιβή και πλήρη ασφάλιση. Διασφαλίζουμε έτσι την ομαλή και ασφαλή ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.
  • Μειώθηκε ο εξεταστικός φόρτος και αυξήθηκε ο διδακτικός χρόνος στα Γυμνάσια, έως τις 31 Μαΐου. Καθιερώθηκε επίσης η ενισχυτική διδασκαλία για τους μετεξεταστέους.
  • Για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια στασιμότητας, ιδρύθηκαν 23 νέα σχολεία Ειδικής Αγωγής, 12 νέες Λυκειακές τάξεις σε Ειδικά Γυμνάσια και 531 νέα Τμήματα Ένταξης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Άρχισε η λειτουργία των Τμημάτων Υποδοχής στα δημόσια σχολεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, τις απογευματινές ώρες (2 – 6 μμ), ενώ για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα λειτουργήσουν τμήματα των νηπιαγωγείων μέσα στις δομές φιλοξενίας.
  • Εντάσσονται σε οργανικές θέσεις οι εκπαιδευτικοί που μετατάχθηκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εκείνο το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2013.
  • Διορίστηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί από το διαγωνισμό του 2008, των οποίων η πρόσληψη εκκρεμούσε επί 8 χρόνια.
  • Αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και για τη διετία 2010 – 2012, που είχε καταργηθεί με το νόμο Διαμαντοπούλου.
  • Καταργήθηκε η ποινή διετούς αποκλεισμού, για όσους αναπληρωτές δεν αναλάμβαναν υπηρεσία ή παραιτούνταν στη διάρκεια του έτους.
  • Δόθηκε και στους αναπληρωτές το δικαίωμα άδειας για εξετάσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια.
  • Τέθηκαν από φέτος υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών, σε εναρμόνιση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ώστε να μην υπάρξει ξανά ο κίνδυνος να ακυρωθούν οι πίνακες και να τιναχτεί στον αέρα όλη η σχολική χρονιά. Καθιερώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων.
  • Μετατρέπονται σε ολοήμερα όλα τα δημοτικά σχολεία από 4θέσια και πάνω, σε όλη τη χώρα και μπορούν να παραμένουν στο σχολείο, μέχρι τις 4 το απόγευμα, όσα παιδιά το επιθυμούν, ανεξάρτητα αν οι γονείς τους εργάζονται ή είναι άνεργοι. Από την επόμενη χρονιά το ολοήμερο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στα μικρότερα ολιγοθέσια σχολεία.
  • Επανήλθε το τεκμήριο της αθωότητας των εργαζομένων στις πειθαρχικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου και σταμάτησε η γενικευμένη αυτοδίκαιη αργία, που εφαρμόζεται πια μόνο σε πολύ σοβαρά αδικήματα. Καθιερώθηκε η συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα πειθαρχικά συμβούλια.
  • Καταργήθηκε η πολιτική επιστράτευση απεργών, κάτι που έχει βιώσει με οδυνηρό τρόπο ο εκπαιδευτικός κόσμος.

Όλα τα παραπάνω υλοποιήθηκαν σε καθεστώς σκληρής επιτροπείας από τους διαβόητους «θεσμούς» και υπό συνθήκες ασφυκτικού ελέγχου, που όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει. Και με έναν κρατικό μηχανισμό εχθρικό, ελεγχόμενο στην πλειοψηφία του από το παλιό πολιτικό κατεστημένο, που υπονομεύει και υποσκάπτει όσο μπορεί τη νέα κυβέρνηση.

Νομοθετήθηκαν βεβαίως και δύσκολα μέτρα για την εφαρμογή της περυσινής συμφωνίας, του τρίτου μνημονίου. Όλη η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη έζησε τον ανοιχτό εκβιασμό που υπέστη η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός μας από τους ξένους δανειστές το καλοκαίρι του 2015, καθώς και τον επώδυνο συμβιβασμό στον οποίο υποχρεώθηκε να συμφωνήσει, υπό την ανοιχτή απειλή της χρεοκοπίας.

Παρόλες τις δυσκολίες που βιώνουν, οι σκεπτόμενοι πολίτες καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Γι’ αυτό δεν θα επιτρέψουν να επανέλθει στην εξουσία το πολιτικό κατεστημένο των προηγούμενων δεκαετιών, αυτοί που κατέστρεψαν την Ελλάδα, αυτοί που οικοδόμησαν το κράτος της διαπλοκής, των πελατειακών σχέσεων και της γενικευμένης διαφθοράς. Δύο χρόνια μετά, η ελπίδα παραμένει αριστερά. Θα τα καταφέρουμε.

Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Υφυπουργός Παιδείας – εκπαιδευτικός

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot