Αγροτικά “κόκκινα” δάνεια: «Κούρεμα» ως και 60%
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51237″ img_size=”full”][vc_column_text]Του Μάκη Μπαλαούρα
Από το 2012, όσοι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είχαν πάρει δάνεια από την ΑΤΕ, βρίσκοντανσε καθεστώς παρατεταμένης ομηρείας, καθώς με την πώληση της Αγροτικής Τράπεζαςκαι την ανάληψη των κόκκινων δανείων της από ειδικό εκκαθαριστή, αδυνατούσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Όπως προανήγγειλα στα ΜΜΕ στις 7 Αυγούστου 2017, με τον τίτλο «Ρυθμίσεις χρεών για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες»,η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να βρει λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων της ΑΤΕ, και σχεδίασε να τη δώσει μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η νέα ρύθμιση που έρχεται αφοράτη τακτοποίηση παλιών υποχρεώσεων, συνολικού ύψους 1,75 εκατ. ευρώ, 82.000 αγροτών και κτηνοτρόφων.
Με το άνοιγμα του εξωδικαστικού μηχανισμού στους αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες πριν λίγο καιρό, δόθηκε πράγματι λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων της ΑΤΕ, αλλά μόνον για όσους παραγωγούς είχαν εμπορική δραστηριότητα, άρα πτωχευτική ικανότητα. Αυτή η κατηγορία παραγωγών του πρωτογενούς τομέα απέκτησε με τον εξωδικαστικό τη δυνατότητα να ρυθμίσει όλα της τα χρέη, είτε προς τις τράπεζες είτε μονάδες), οι οποίοι μέχρι σήμερα μπορούσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μόνο προς το Δημόσιο.
Ρύθμιση και των κόκκινων αγροτικών δανείων όλων των παραγωγών
Μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συμφωνία με τον ειδικό εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ, ξεμπλοκάρει η δυνατότητα ρύθμισης των κόκκινων αγροτικών δανείων για όλους τους παραγωγούς. Επιπλέον, αυτή η δυνατότητα ρύθμισης συνδυάζεται με την επαναφορά της ισχύουσας νομοθεσίας για τα πανωτόκια (Ν.3259/2004), έτσι ώστε να μπορούν να προταθούν στους παραγωγούς εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν όχι μόνον την παραγραφή του συνόλου των εξωλογιστικών τόκων, αλλά και τη δυνατότητα διαγραφής χρέους, για όσους παραγωγούς βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Οι νέες ρυθμίσεις θα αρχίσουν να προσφέρονται στους αγρότες και κτηνοτρόφους από την 1η Μαΐου 2018και για 6 μήνες, κατόπιν αίτησης που θα κληθούν να υποβάλουν σεειδική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στους δανειολήπτες αυτούς θα προσφερθούν δύο εναλλακτικές δυνατότητες:
- Είτε να ρυθμίσουν την οφειλή τους με διαγραφή ως και του 40% του αρχικού κεφαλαίου, ανάλογα με την ικανότητα αποπληρωμής, την ηλικία, την ποιότητα των εξασφαλίσεων που θα παράσχουν και την ύπαρξη ή μη τριτεγγυητών, με αποπληρωμή του υπολοίπου σε διάστημα ως 10 χρόνια.
- Είτε να κάνουν οριστική διευθέτηση της οφειλής τους (συμβιβασμό), με διαγραφή ως και του 60% του αρχικού κεφαλαίου και αποπληρωμή του υπόλοιπου, είτε εφάπαξ είτε σε τρεις μηνιαίες δόσεις.Κριτήρια για το ύψος του «κουρέματος» θα αποτελέσουν η ποιότητα των εξασφαλίσεων, η ύπαρξη ή μη τριτεγγυητών, η ηλικία και η περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.
Ας σημειωθεί ότι και οι δύο δυνατές ρυθμίσεις θα αφορούν επαγγελματικά δάνεια (αγορά παγίων και εξοπλισμού, επέκταση αγροτικής εκμετάλλευσης κ.ά.)και όχι στεγαστικά, καταναλωτικά ή προσωπικά δάνεια των αγροτών. Από τη δυνατότητα ρύθμισηςεκτός θα παραμείνουν προς το παρόν τα αγροτικά δάνεια με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου, για τα οποία υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα: για αυτή την κατηγορία δανείων θα γίνει ευνοϊκή ρύθμιση μόλις λυθεί το δικαστικό θέμα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]