Έπεσαν οι πρώτες… τουφεκιές!: Αρχίζει σήμερα η Κυνηγετική περίοδος 2018-2019- Οδηγίες από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Πύργου προς τους κυνηγούς
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”67032″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο… καρτέρι από τα ξημερώματα για να εντοπίσουν τα θηράματά τους, βρίσκονται οι κυνηγοί της Ηλείας, καθώς σήμερα ξεκινά η νέα κυνηγετική περίοδος για το κυνηγετικό έτος 2018-2019, που θα διαρκέσει από τις 20 Αυγούστου 2018 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019. Η έκδοση αδειών είχε ξεκινήσει από τα τέλη Ιουλίου και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ οι κυνηγοί έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται για τις εξορμήσεις τους και τις πρώτες τουφεκιές.
Ο ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥ που μετά από 40 χρόνια συνεχούς λειτουργίας σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες του Νομού μας, την κυνηγετική ομοσπονδία και τους γειτονικούς κυνηγετικούς συλλόγους, έχει να επιδείξει σημαντικές δράσεις που αφορούν στην φροντίδα και προστασία τόσο του θηραματικού πλούτου της περιοχής μας όσο και του περιβάλλοντος γενικότερα, καλεί τους κυνηγούς να ακολουθήσουν όλες τις οδηγίες για ένα ασφαλές κυνήγι με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, τονίζοντας τα εξής:
“Φίλε κυνηγέ,
Η πολυπόθητη έναρξη πλησιάζει, Αισίως φτάνουμε στην έναρξη και αυτής της κυνηγετικής χρονιάς παρά τα όποια προβλήματα με το υπουργείο και τους υπόλοιπους άσπονδους αντικυνηγούς. Επιβάλλεται λοιπόν εμείς πρώτοι να θυμηθούμε τη σημασία των γραπτών και άγραφων κανόνων της κυνηγετικής μας συμπεριφοράς, κανόνες τους οποίους θα πρέπει να τηρήσουμε χωρίς συμβιβασμούς και να μεταφέρουμε στους νέους κυνηγούς που μπαίνουν στη μεγάλη μας οικογένεια. Έτσι λοιπόν :
Σεβόμαστε το Νόμο και τις κυνηγετικές διατάξεις , τηρούμε την ετήσια ρυθμιστική διάταξη και τον πίνακα θηρεύσιμων ειδών.
Προσέχουμε στην έναρξη τις ζώνες διάβασης αποδημητικών και για ότι έχουμε αμφιβολία ρωτάμε τον Κυνηγετικό μας Σύλλογο ή το Δασαρχείο. Το ίδιο κάνουμε αν επισκεφτούμε άγνωστο κυνηγότοπο και δεν ξέρουμε τις τοπικές απαγορεύσεις. Έχουμε πάντα την άδεια κυνηγιού μαζί μας, όπως και την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου και τις επιδεικνύουμε στους θηροφύλακες, όπως και το όπλο μας για έλεγχο (3 φυσίγγια στις καραμπίνες κλπ).
Χειριζόμαστε προσεκτικά τα όπλα και τηρούμε όλους τους κανόνες ασφαλείας. Το σημαντικότερο πράγμα που οφείλουμε να θυμόμαστε είναι ότι δεν πρέπει να γεμίζουμε το όπλο μας πριν φτάσουμε στον κυνηγότοπο και πρέπει να το αδειάζουμε όταν τελειώσουμε το κυνήγι. Λύνουμε και ασφαλίζουμε το όπλο όταν το έχουμε στο σπίτι και μαζί με τα φυσίγγια τα φυλάμε σε μέρος σίγουρο και απρόσιτο σε μικρά παιδιά. Δεν κυνηγάμε ποτέ σε κατοικημένη περιοχή. Πυροβολούμε μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε αναγνωρίσει το στόχο. Δεν πυροβολούμε χαμηλά και πίσω από θάμνους.
Φοράμε πορτοκαλί γιλέκο. Πολλές ζωές συνανθρώπων μας θα είχαν σωθεί αν φορούσαν πορτοκαλί γιλέκο στο κυνήγι. Ιδιαίτερα στο κυνήγι του αγριόχοιρου, όπου το φυσικό περιβάλλον αυτού του υπέροχου θηράματος είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει την ξεκάθαρη και μακρινή όραση. Εκτός όμως από το γιλέκο, να φοράμε και ένα πορτοκαλί μπλουζάκι και καπέλο.
Προσέχουμε την συμπεριφορά μας στον κυνηγότοπο τόσο προς τους συναδέλφους κυνηγούς, όσο και προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Μην περιφρονείτε την περιουσία του άλλου. Μην ξεχνάτε να ξανακλείνετε τους φράκτες, μην τρομάζετε τα οικόσιτα ζώα. Σεβαστείτε τις καλλιέργειες.
Δείχνουμε σεβασμό στο περιβάλλον, δεν ανάβουμε φωτιές στο δάσος και δεν αφήνουμε σκουπίδια στο πέρασμά μας. Τι πιο αποκρουστικό να εξερευνούμε ένα υπέροχο κυνηγότοπο και να βρίσκουμε πεταμένα σκουπίδια. Δεν είναι τόσο δύσκολο να μαζέψουμε το κουτί από τα φυσίγγια μας και τα κυπελάκια από τους καφέδες μας σε μια σακούλα και να τα πετάξουμε στον γυρισμό στον κάδο απορριμμάτων. Το ίδιο κάνουμε και με τους άδειους κάλυκες. Καταγγέλλουμε κάθε ενέργεια που θα πέσει στην αντίληψή μας και καταστρέφει τη φύση. Θέλουμε να λεγόμαστε προστάτες της φύσης στην ουσία και όχι μόνο στα λόγια.
Καταγγέλλουμε τους λαθροθήρες. Δείχνοντας ανοχή στον παραλογισμό της λαθροθηρίας, καταστρέφουμε σιγά – σιγά το μέλλον του κυνηγίου. Ακόμα εκτός του γεγονότος ότι δυσφημούν το κυνήγι αποτελούν πρώτης τάξεως επιχειρήματα στην αντικυνηγετική προπαγάνδα.
Κατά την άσκηση του δικαιώματος μας, σεβόμαστε τους περιορισμούς που αφορούν τον τόπο, τον τρόπο και τον χρόνο του κυνηγίου τόσο για τα ενδημικά όσο και τα μεταναστευτικά θηράματα: είναι βασισμένοι στις οικολογικές ανάγκες των ειδών και του περιβάλλοντός τους. Σιγουρευόμαστε πριν πυροβολήσουμε: ο πυροβολισμός προστατευόμενου είδους -έστω και κατά λάθος- δεν είναι αντάξιος ενός κυνηγού. Αποφεύγουμε να κυνηγάμε, όταν οι κακές καιρικές συνθήκες κάνουν το θήραμα να μην μπορεί να αμυνθεί, και καθιστούν το κυνήγι μια απλή διαδικασία εκτέλεσης. Σεβόμαστε πάντοτε το θήραμα.
Η προστασία και η διαχείριση του ενδημικού μας θηράματος (λαγός, πέρδικα, αγριογούρουνο) είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση. Με τις δυσμενείς φυσικές συνθήκες και τις αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον τις τελευταίες δεκαετίες καλείται ο κυνηγός με επιλεκτική και νόμιμη κάρπωση να γίνει ο διαχειριστής, αυτός που θα φροντίσει για το μέλλον του ενδημικού θηράματος.
Φίλε κυνηγέ,
Οι κυνηγητικοί σύλλογοι, σε συνεργασία με τις λοιπές κυνηγετικές οργανώσεις, δίνουν μια συνεχή μάχη για την υπεράσπιση των κυνηγετικών κεκτημένων που σήμερα περισσότερο από ποτέ βάλλονται ενώ ψάχνονται από τους αρμοδίους τρόποι για να επιφέρουν σημαντικές περικοπές στην κυνηγετική δραστηριότητα. Επιβάλλεται λοιπόν να είμαστε ΟΛΟΙ ενεργοί σε αυτή την προσπάθεια. Χρειάζεται αγώνας. Η παρουσία μας στις γενικές συνελεύσεις ή άλλες εκδηλώσεις του συλλόγου είναι απαραίτητη. Όμως δεν αρκούν μονάχα αυτά. Είναι ανεπίτρεπτο με την εν γένει συμπεριφορά και στάση μας να δίνουμε τροφή για αρνητικά σχόλια στους αντικυνηγούς. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο σωρεία αποκρουστικών φωτογραφιών με υπεράριθμα θηράματα να αναρτούνται από «κυνηγούς» σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook κλπ) τις οποίες κάνουν σημαία οι αντικυνηγοί. Θέλει ιδιαίτερο μυαλό να καταλάβει κανείς ότι η έκθεση-δημοσιοποίηση αυτών των φωτογραφιών είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ και μονάχα κακό προκαλούν;”
Τέλος, εύχεται σε όλους τους κυνηγούς καλή κυνηγετική χρονιά
Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν οι:
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Πρόεδρος , ΜΑΝΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Αντιπρόεδρος, ΤΣΙΜΠΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γραμματέας, ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ κοσμήτορας, ΠΙΚΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ υπεύθυνος θηρας και τα μέλη ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, ΤΟΚΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ . Ελεγκτική επιτροπή είναι οι: ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΠΑΡΔΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΩΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, . Ταμίας είναι ο ΚΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ και θηροφύλακες είναι ο ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ και ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]