FOLLOW US: facebook twitter

Ώρα αποκατάστασης για την ιστορική καμινάδα στου Ξυστρή

Ημερομηνία: 12-08-2024 | Συντάκτης:
DCIM100MEDIADJI_0016.JPG

Ένα έργο που πέρασε από σαράντα κύματα με πείσμα και επιμονή δημοπρατείται τον Σεπτέμβρη

  • «Στόχος μας να παραδώσουμε έναν ολοκληρωμένο και ασφαλή χώρο στους δημότες» τόνισε ο Δήμαρχος Πύργου Στ. Καννής
  • «Το έργο κινδύνευε να απενταχθεί και το σώσαμε στο παρά πέντε» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Β. Παναγόπουλος

Γράφει η Κική Κολοβέρου

Έχει περάσει από σαράντα κύματα, ήρθε όμως επιτέλους η ώρα η εμβληματική καμινάδα- υψικάμινος του πρώην εργοστασίου Ξυστρή, να αποκατασταθεί όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός και ο ευρύτερος χώρος του Θεματικού Πάρκου να «απελευθερωθεί» και να δοθεί με ασφάλεια στους δημότες.

«Στόχος μας είναι το έργο να ξαναμπεί σε τροχιά υλοποίησης και να παραδώσουμε στο κοινό έναν ολοκληρωμένο και ασφαλή χώρο, σε ένα σημείο που είναι ταυτισμένο με την ιστορία της πόλης» επισήμανε ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής.

«Στόχος μας να παραδώσουμε έναν ολοκληρωμένο και ασφαλή χώρο στους δημότες» τόνισε ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος με πείσμα και υπομονή, κατάφερε, να ξεπεράσει και τα τελευταία εμπόδια καθώς το έργο κινδύνευε να απενταχθεί και η μελέτη είχε τελματώσει, «σώζοντας» το σημαντικό έργο που προσδίδει ταυτότητα στο χώρο, πραγματικά στο παρά πέντε!

«Είναι ένα ακόμη έργο που κινδύνευε να απενταχθεί, καθώς είχε τελματώσει η μελέτη και το σώσαμε πραγματικά στο παρά πέντε. Το Σεπτέμβριο δημοπρατείται» ανέφερε ο αντιδήαμρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος.

Θυμίζουμε ότι είναι ένα έργο που στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας είχαν γίνει πολλές προσπάθειες ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα ενώ είχαν παρουσιαστεί πολλά προβλήματα μεταξύ αυτών και η απόφαση που είχε παρθεί κατά πλειοψηφία από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να κατεδαφιστεί (!).

Η εμβληματική καμινάδα που στέκει αγέρωχη αλλά βαριά «τραυματισμένη» στο Θεματικό πάρκο Ξυστρή, εντάχθηκε σε πρόγραμμα αποκατάστασης και μάλιστα τον επόμενο μήνα αναμένεται η δημοπράτηση της!

«Είναι ένα ακόμη έργο που κινδύνευε να απενταχθεί, καθώς είχε τελματώσει η μελέτη. Το σώσαμε πραγματικά στο παρά πέντε… Η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου Πύργου προχώρησε στην έγκριση της δαπάνης και στη δέσμευση πίστωσης ποσού 485.000 ευρώ. Συνεχίσαμε την ολοκλήρωσή της με συντονισμένες ενέργειες των Υπηρεσιών μας και εξωτερικών συνεργατών, την υποβάλλαμε στη Διαχειριστική Αρχή οπότε τώρα το έργο βαδίζει προς δημοπράτηση. Επειδή ο Αύγουστος είναι «νεκρός» μήνας, αναμένουμε οι διαδικασίες της δημοπράτησης να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν προσφυγές ώστε μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας να μπει σύντομα ο ανάδοχος» δηλώνει ο κ. Παναγόπουλος.

Το έργο «Επισκευή ενίσχυση υψικαμίνου & συμπληρωματικές εργασίες προστασίας κτιριακών όγκων θεματικού πάρκου Ξυστρή-ΠΔΕ» θα διασφαλίσει την στατική επάρκεια της υψικαμίνου, και θα «απελευθερωθούν» οι χώροι του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή που μέχρι και σήμερα είναι περιφραγμένοι και απαγορευμένοι προς χρήση λόγω έλλειψης ασφαλών συνθηκών και κυρίως από το κέλυφος του παλιού εργοστασίου. «Με την ολοκλήρωση αυτής της κατασκευής, θα γίνει η παραλαβή όλου του κτηριακού συγκροτήματος του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή και θα αρχίσει να λειτουργεί ο χώρος με ασφάλεια, αφού βέβαια απομονώσουμε-όπως φαίνεται και στη μελέτη- το κέλυφος του παλιού εργοστασίου προς αποφυγή ατυχήματος. Θα αρθεί η επικινδυνότητα της καμινάδας για να δοθεί όλο το συγκρότημα προς χρήση με ασφάλεια και παράλληλα θα επισκευαστεί και θα πιστοποιηθεί και η παιδική χαρά» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

Το ιστορικό της κατασκευής

Η υψικάμινος του εργοστασίου Ξυστρή ανήκει σε ένα σύμπλεγμα κτιρίων στα οποία στεγαζόταν το εργοστάσιο της εταιρίας “ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΓΟΥ” ή “ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΞΥΣΤΡΗ”   σε μία έκταση 34.000 τ.μ.. Βρίσκεται στις παρυφές της πόλης του Πύργου και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο άκρο της πόλης, επί της οδού Ερυθρού Σταυρού κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Η κατασκευή της καμινάδας χρονολογείται στις  αρχές του 20ού αιώνα και ο αρχικός φέρων οργανισμός ήταν από πλινθοδομή. Η καμινάδα ενισχύθηκε την δεκαετία του 1960 ή του 1970 (άγνωστο πότε)  με εξωτερική περίβλημα επένδυσης από οπλισμένο σκυροδέματος το οποίο τοποθετήθηκε χυτά χωρίς μηχανισμό εκτόξευσης με τοποθέτηση ξυλοτύπου. Μετά την κατασκευή του μανδύα η εξωτερική διάμετρος του μανδύα στην βάση είναι 2,50μ και στην κορυφή είναι 1,80μ. Το συνολικό ύψος της κατασκευής είναι περίπου 28,00μ. Η υψικάμινος-καμινάδα και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις ήταν σε λειτουργία μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot