FOLLOW US: facebook twitter

Χωρίς περικοπές στις συντάξεις ο προϋπολογισμός στην Κομισιόν

Ημερομηνία: 15-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”69470″ img_size=”full”][vc_column_text]Προσχέδιο προϋπολογισμού που θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ για το 2019, ήτοι δεν θα ενσωματώνει τις προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις και τα προνομοθετημένα αντίμετρα, θα υποβάλει κατά πάσα πιθανότατα το υπουργείο Οικονομικών σήμερα  στην Κομισιόν.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τα προσχέδια προϋπολογισμού τους στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Υπενθυμίζεται πως την 1η Οκτωβρίου κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 με βασικό σενάριο που προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ, καθώς ενσωμάτωνε τις περικοπές στις συντάξεις και την εφαρμογή των προνομοθετημένων αντιμέτρων.

Παράλληλα το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 περιελάμβανε και ένα σενάριο «προθέσεων» που τοποθετούσε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,56% του ΑΕΠ. Αυτό ενσωμάτωνε τις πρόσφατες εξαγγελίες Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη και δεν προέβλεπε περικοπές στις συντάξεις.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες στα στοιχεία που θα κοινοποιήσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  σήμερα το βασικό σενάριο του προσχέδιου προϋπολογισμού θα αντικατασταθεί από το προσωρινό, ήτοι δεν θα περιλαμβάνονται οι περικοπές στις συντάξεις.

Στην ίδια ενημέρωση αναφέρεται πως οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος είναι πολύ ισχυρές. «Το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 υπερέβη τους στόχους που καθορίστηκαν τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την ίδια τάση το 2018, με το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέρχεται σε 3,157 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, έναντι στόχου 917 εκατ. ευρώ», σημειώνεται σχετικά.

Με βασικό όπλο αυτή τη δημοσιονομική υπεραπόδοση και με βασικό επιχείρημα την προστασία των αναπτυξιακών ρυθμών, η κυβέρνηση διαφοροποιεί το μείγμα οικονομικής πολιτικής ώστε να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και να αποφύγει υφεσιακές πιέσεις από τις προνομοθετημένες το 2017 περικοπές στις συντάξεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot