FOLLOW US: facebook twitter

Χρυσοφόρο το 2018 για τον τουρισμό στην Ελλάδα

Ημερομηνία: 25-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”58865″ img_size=”full”][vc_column_text]«Χρυσή» χρονιά θα είναι το 2018 για τον ελληνικό τουρισμό, όπως καταδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία, και ενώ μπαίνουμε στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, τον παραδοσιακό και για τον εσωτερικό τουρισμό, αν και για τους Έλληνες οι διακοπές παραμένουν είδος πολυτελείας ύστερα από 8 χρόνια σκληρής οικονομικής ύφεσης. Στις εξαιρετικές επιδόσεις της τελευταίας τριετίας οφείλεται σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά η αύξηση κατά 30% των προγραμματισμένων διεθνών συνεδρίων στην Ελλάδα για την περίοδο 2018-2020.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το 2018 τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού θα είναι υψηλότερα από το 2017 που ήταν μια εξαιρετική χρονιά. Από τα πρώτα στοιχεία του Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού για πέρσι προκύπτει ότι τα συνολικά τουριστικά έσοδα ανήλθαν στα 19,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,1 δισ. ευρώ προέρχονται από τον εισερχόμενο τουρισμό, δηλαδή τους ξένους επισκέπτες, και τα 2,1 δισ. ευρώ από τους Έλληνες τουρίστες.

Τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, περιλαμβάνουν τις αμιγώς ταξιδιωτικές εισπράξεις 14,63 δισ. ευρώ και τη μεταφορική δαπάνη από και προς την Ελλάδα των διεθνών επισκεπτών, η οποία ανέρχεται στα 2,47 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, των αεροδρομίων, της ΤτΕ κ.ά. , τα ποσοστά αύξησης σε επίπεδο αφίξεων αλλά και εσόδων είναι εντυπωσιακά και προμηνύουν νέο ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων για το 2018.

Το πιο σημαντικό ίσως ποιοτικό χαρακτηριστικό, ωστόσο, είναι ότι από αυτή την άνοδο φαίνεται ότι έχουν επωφεληθεί όλες οι περιοχές της χώρας, που σημαίνει ότι τόσο οι ξένοι όσο και οι Έλληνες -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- ανακαλύπτουν νέους προορισμούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το πρώτο τρίμηνο, οι προορισμοί της δυτικής Ελλάδας κατέγραψαν αύξηση εισπράξεων 147,4%, της ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 91%, της δυτικής Μακεδονίας 71,6%, της Ηπείρου 58,6%, της Θεσσαλίας 47% και του βόρειου Αιγαίου 41%. Ταυτόχρονα, ευδιάκριτη αύξηση εισπράξεων κατέγραψαν και οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, όπως το νότιο Αιγαίο (17,2%), η Κρήτη (15%) και η Στερεά Ελλάδα (12,6%).

Και παρά το γεγονός ότι τα διαθέσιμα στοιχεία υπολείπονται χρονικά -άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο- η ανοδική τάση είναι σαφής και φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να πετύχει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου 12 μήνες τον χρόνο, προβάλλοντας εκτός από το κλασικό πακέτο «ήλιος – θάλασσα» και άλλα «πακέτα» διακοπών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το πρώτο τρίμηνο του 2018 η διεθνής τουριστική κίνηση ξεπέρασε το 1,8 εκατ. επισκέπτες, που αποτελεί επίδοση-ρεκόρ, και η αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 ήταν 12,4%.

Ακόμα μεγαλύτερη ωστόσο ήταν η αύξηση των εσόδων την ίδια περίοδο, καθώς τα αμιγώς τουριστικά έσοδα ξεπέρασαν για πρώτη φορά το φράγμα του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ (554 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση 13,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Αν λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία των αεροδρομίων που αφορούν μέχρι και τον Ιούνιο, τότε το 2018 θα αποδειχτεί πραγματικά χρυσοφόρο. Το πρώτο εξάμηνο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση 16,1%, από 6.824.980 το 1ο εξάμηνο του 2017 σε 7.926.914 φέτος.

Σύμφωνα με τη Fraport που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, στο πρώτο εξάμηνο καταγράφεται αύξηση 16,8% της διεθνούς επιβατικής κίνησης, ενώ η αύξηση στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» διαμορφώθηκε στο 15,7%.

Τουρισμός

Η εικόνα των ξενοδοχείων

Αύξηση εσόδων πάνω από 12% κατέγραψαν τα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της GBR για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Μάλιστα, η άνοδος τον Μάιο ήταν εντυπωσιακή καθώς τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 15,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχείων στο διάστημα Ιανουάριος – Μάιος ήταν επίσης αυξημένες σε ποσοστό 13,7% και διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στο 63,5%, με τα resorts να καταγράφουν τις πλέον εντυπωσιακές επιδόσεις. Καλύτερος μήνας ήταν αναμφισβήτητα ο Μάιος καθώς οι πληρότητες ξεπέρασαν το 85%.

Αυξήθηκαν 31,4% οι εισπράξεις από αρχαιολογικούς χώρους

Οι εξαιρετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους αποτυπώθηκαν και στις εισπράξεις των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 31,4% σε σχέση με το 2017 ενώ κατά 22,2% αυξήθηκαν οι επισκέπτες.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι ο πολιτισμός «πουλάει» και δίνει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας με χιλιάδες ξένους επισκέπτες να καταφθάνουν κάθε χρόνο για να εκπληρώσουν ένα όνειρο ζωής: να επισκεφτούν την Ακρόπολη, την Κνωσό, αναμένοντας πολλές φορές σε ουρές για να βγάλουν εισιτήριο. Κι αυτό γιατί το… αυτονόητο, δηλαδή η αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω διαδικτύου για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, βρισκόταν στις καλένδες. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot